Απριλίου 10, 2007

Ο Ιταλός (Italianetz) (2005) (8 στα 10)

Τα posts μου τις επόμενες μέρες θα αφιερωθούν σε ταινίες-"μικρά διαμάντα", τα οποία δεν έτυχαν ιδιαίτερης προσοχής από το ελληνικό κοινό. Πρώτη τέτοια ταινία στην οποία θα αναφερθώ είναι η Ρωσική, υποψήφια για ξενόγλωσσο Όσκαρ 2005, Ο Ιταλός.
---

Η ιστορία σε μια πρόταση έχει ως εξής: μικρό αγοράκι κάπου σε ένα ορφανοτροφείο στη Ρωσία περιμένει να υιοθετηθεί από μια οικογένεια Ιταλών, αλλά αυτό προσπαθεί με κάθε τρόπο να βρει τη βιολογική του μητέρα... ή όπως πολύ εύγλωττα αναγράφεται στην αφίσσα της ταινίας, (φώτο αριστερά) "In Russia, Every Orphan Longs for Adoption. Vanya Has Other Plans...To Find His Mother At All Costs".

Εκ πρώτης όψεως η υπόθεση της ταινίας φαντάζει κοινότυπη και μάλλον η ταινία δεν έχει πολλές εκπλήξεις ή σεναριακές ανατροπές. Η δε σκηνοθεσία της δεν είναι κάτι το εντυπωσιακό. Παρά ταύτα, η ταινία διαθέτει μια απίστευτη δύναμη, κερδίζει την προσοχή του θεατή με τις άκρως πετυχημένες ρεαλιστικές εικόνες της (πολύ καλή φωτογραφία) από το πρώτο ως το τελευταίο λεπτό της ... σε κάνει να αισθάνεσαι ότι είσαι και εσύ ένα από τα παιδιά της ταινίας που περιμένουν εναγωνίως μια καλύτερη υιοθετημένη ζωή... σε συγκινεί αβίαστα με το ρεαλισμό της και τη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης όπως αυτή αποτυπώνεται στο πρόσωπο του μικρού ήρωά της, χωρίς να προσπαθεί στιγμή να σου δημιουργήσει οίκτο για το δράμα που αυτός βιώνει, ούτε χρησιμοποιώντας άλλους τρόπους όπως κάποια αντίστοιχη κλιμακούμενης έντασης μουσική!

Η ταινία είναι σκληρή όσο και η διεφθαρμένη και απάνθρωπη πραγματικότητα της Ρωσίας του Πούτιν. Όλοι δωροδοκούνται, όλοι πουλιούνται και αγοράζονται, όλοι μοιάζουν να έχουν χάσει την ανθρωπιά τους, σαν τη γυναίκα μεσάζοντα παράνομων υιοθεσιών - ακόμα κι αν τα παιδιά πουλιούνται για τα όργανά τους, σαν τους αστυνομικούς που δεν είναι ταγμένοι στην υπηρεσία των πολιτών, αλλά των πωλητών, σαν τους έφηβους του ορφανοτροφείου που έχουν οργανώσει τη δική τους μαφία μέσα στο ίδρυμα και όλοι το αποδέχονται γιατί τους βολεύει να επιβιώσουν.

Καμία αχτίδα φωτός, θα μου πείτε; Όχι, το αντίθετο. Η βοήθεια έρχεται από εκεί που δεν το περιμένεις... από μια ανήλικη πόρνη, από τα αλητάκια του δρόμου, από κάποιους περαστικούς. Μα πάνω από όλα η ελπίδα βρίσκεται στα μάτια, σε αυτό το αλησμόνητο βλέμμα του μικρού αγοριού, του εξάχρονου Βάνια (φώτο δεξιά). Θα ήταν λίγο ό,τι κι αν πω για την ερμηνεία του... Θα σταθώ λοιπόν στην αποφασιστικότητα και στο σθένος του, η ψυχή του είναι τεράστια!

Ο Ιταλός είναι μια ταινία ανθρώπινη, σκληρή και τρυφερή μαζί, που αξίζει να ανακαλύψετε!

ΥΓ. Αφού δείτε την ταινία και ενδεχομένως μπερδευτήκατε με το τέλος της, κάντε τον κόπο να διαβάσετε και το σχόλιο μου (κάντε κλικ στο "εσείς cineparmenoi") γιατί υπάρχει κάποιο λάθος στην ελληνική μετάφραση στο τέλος της ταινίας. Μόνο εφόσον δείτε την ταινία διαβάστέ το όμως!

3 σχόλια:

europanos είπε...

SPOILER WARNING - ΜΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΕ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΗΔΗ ΔΕΙ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ!!!

Λοιπόν υπάρχει ένα λάθος ακριβώς στο τέλος της ταινίας που σε κάνει να μη βγάζεις νόημα. Στο γράμμα του μικρού Βάνια στο φίλο του εκείνος γράφει "χαιρετισμούς (ή κάτι τέτοιο) ΑΠΟ ΤΗ μαμά μου στην Κλαούντια και το Ρομπέρτο" και όχι όπως δυστυχώς καταλάθος μεταφράζεται "χαιρετισμούς στη μαμά μου, στην Κλαούντια και το Ρομπέρτο". Δηλαδή τελικά ο φίλος του κι όχι ο μικρός Βάνια υιοθετήθηκε από τους Ιταλούς ενώ ο Βάνια βρήκε και έμεινε με τη μαμά του!

Ανώνυμος είπε...

Gia alli mia fora symfonoume se tainia! Poly efstoxa osa grafeis, to mono meion itan oti den mathame pote ti apegine i aniliki porni pou voithise ton irwa. Kata t'alla i tainia itan poly kali, o mikros pou epaize itan apla apisteytos kai genikws katafere na me kerdisei kai na mou prokalesei poikilla synesthimata. Symfwnw apolyta oti itan poly kalo to oti den ypirxan stoixeia ypervolis i dramatismou se osa vlepame na pernaei o irwas.
8/10

Ανώνυμος είπε...

Tora diavasa ta sxolia sou- eixa sosei to email sou palia kai tora ta diavasa. Thn tainia auth thn eixa dei sta rossika- ennoeitai-einai fovero to vlemma tou paidiou sto telos tou ergou pou perimenei na dei pos einai h mama tou sthn pragmatikothta. Omos den thimamai tipota apo to gramma pou na mou thimizei thn kloudia kai ton roberto. nomizo oti h metafrash prepei na einai para polu eleutherh. tha to do xana me thn proth eukairia kai tha sou po. gia " episthmonikous" logous kai mono.
Polla filia, europanos!