Σεπτεμβρίου 30, 2010

Μέχρι να σε βρω (2009) (9 στα 10)


Υπόθεση
Οι ιστορίες τριών γυναικών, μιας μεσήλικης νοσηλεύτριας, μιας τριαντάρας δικηγόρου και μιας νεαρής αφροαμερικανίδας και το θέμα της μητρότητας στη ζωή τους.

Αξιολόγηση
Με ένα σενάριο που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή από την αρχή ως το τέλος της, παρότι κάτι τέτοιο είναι σχετικά πιο δύσκολο λόγω των παράλληλων ιστοριών που διηγείται (ένα άλλο τέτοιο πετυχημένο παράδειγμα ήταν και οι Ώρες) και με σκιαγράφηση χαρακτήρων που θα τη ζήλευε κι ο πιο ταλαντούχος συγγραφέας, η ταινία του Rodrigo García πετυχαίνει σε κάθε επίπεδο, κερδίζει κοινό και κριτικούς και αποτελεί την πρώτη σπουδαία ταινία αυτής της κινηματογραφικής σεζόν!


Η ταινία διηγείται τις ιστορίες τριών γυναικών έχοντας στο επίκεντρο τη διαφορετική στάση ζωής που κρατάνε αυτές οι γυναίκες απέναντι στο θέμα της τεκνοποίησης/υιοθεσίας και της μητρότητας γενικότερα. Οι τρεις ιστορίες στο τέλος δένουν μεταξύ τους σε ένα δραματικό (και δακρύβρεχτο – ο Iñarritu που βρίσκεται στην παραγωγή ξέρει από τέτοια) φινάλε, που περισσότερο αποδυναμώνει όμως το τελικό αποτέλεσμα παρά προσθέτει κάτι.

Το Mother and Child άνετα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως "γυναικεία ταινία" επειδή συγκινεί αυθεντικά τις γυναίκες με την προσέγγιση ενός θέματος που το καταλαβαίνουν καλύτερα, τη μητρότητα, αλλά σίγουρα παγιδεύει το ενδιαφέρον των ανδρών γιατί μιλά και αναλύει άριστα αυτό που αγαπούν περισσότερο από κάθετι άλλο, τις γυναίκες!

Ευτυχώς που μια στο τόσο βγαίνουν ακόμα τέτοιες παραγωγές από την άλλη μεριά του Ατλαντικού, έτσι ώστε να ελπίζω ότι το μέλλον του αμερικανικού σινεμά δε θα είναι φτιαγμένο μόνο από τα υλικά του Avatar και του Inception!


Χαρακτήρες Γυναικών
Ο βασικός λόγος που μου άρεσε αυτή η ταινία είναι γιατί παρουσιάζει τύπους γυναικών τόσο πειστικά που αναγνωρίζεις στα πρόσωπά τους κοντινά σου πρόσωπα. Αν θέλαμε να περιγράψουμε αυτούς τους χαρακτήρες, συνοπτικά θα λέγαμε τα εξής:

  • Η πρώτη γυναίκα είναι η σκληρή καριερίστα, αυτό που στα ελληνικά ονομάζουμε bitch, η γυναίκα που αποζητά την επιβεβαίωση μέσω της άσκησης εξουσίας στους άλλους, που θέλει να την αντιπαθούν και προκαλεί ηθελημένα τον πόνο στους γύρω της έτσι για να επιβεβαιώνει το μύθο της! Τα παιδιά γι’ αυτήν είναι άχρηστο φορτίο, εμπόδιο στην κοινωνική της ανέλιξη.
  • Η δεύτερη γυναίκα (ρεσιτάλ ερμηνείας από την Annette Bening) στερημένη από τη ζωή, δύσκολη και δύστροπη, σε σημεία υστερική, με την ψυχή της να έχει στραγγίξει όταν έχασε και την τελευταία ελπίδα της ότι θα αγαπηθεί και θα μπορέσει να γίνει η μάνα που πάντα ονειρευόταν. Κι όμως, αρκεί να της δώσει πάλι κάποιος προσοχή για να της επιτρέψει να ανθίσει εκ νέου!
  • Η τρίτη, η συνειδητοποιημένη και αποφασιστική γυναίκα που θέλει τόσο να γίνει μάνα αλλά η φύση δεν της το επιτρέπει και κάνει τα πάντα για να το πετύχει προχωρώντας στην υιοθεσία παιδιού με μότο «δεν έχει σημασία το αίμα αλλά ο χρόνος που περνάς με κάποιον!». Αυτή η γυναίκα ξέρει ότι αν υποτάξει το εγώ της (αποδεχόμενη την υιοθεσία ενός παιδιού που ποτέ δε θα έχει βγει από μέσα της) τότε θα μπορέσει να ικανοποιήσει την υπέρτατη ανάγκη της φύσης της: τη μητρότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: