Νοεμβρίου 22, 2010

Fair Game (2010) (9 στα 10)


Υπόθεση
Η αληθινή ιστορία της πρώην μυστικής πράκτορα της CIA με ειδίκευση στα όπλα μαζικής καταστροφής Valerie Plame, που το 2003 βρέθηκε στο στόχαστρο κύκλων του Λευκού Οίκου επειδή ο σύζυγός της, διπλωμάτης Joseph Wilson, έγραψε ένα άρθρο στους NY Times, που αποκάλυπτε ότι τα περί ύπαρξης όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ του Σαντάμ Χουσεΐν είναι παραμύθια!

Αξιολόγηση
Το Fair Game είναι ένα εξαιρετικό πολιτικό θρίλερ που ισορροπεί άριστα ανάμεσα στην πολιτική καταγγελία των θεσμικών αυθαιρεσιών και των πεπραγμένων γενικότερα της διοίκησης των ΗΠΑ υπό τον George W. Bush και την παρεούλα του, και στην αφήγηση της άκρως ενδιαφέρουσας αληθινής ιστορίας μιας οικογένειας που αποφάσισε να ξεσκεπάσει τα ψέματα τα οποία οδήγησαν την Αμερική και τους "πρόθυμους" συμμάχους της στον πόλεμο του Ιράκ, για να βρεθεί στο στόχαστρο πολιτικής δίωξης από κύκλους του Λευκού Οίκου.

Χωρίς δραματικές εξάρσεις και δημαγωγική διάθεση, ο Doug Liman αναπτύσσει την ιστορία του δίνοντας ορθά έμφαση στα ηθικά διλήμματα και στις συγκρούσεις των ηρώων του (σπουδαίες και χωρίς συναισθηματικές υπερβολές οι ερμηνείες των Naomi Watts και Sean Penn) και καταφέρνει να μας δημιουργήσει ένταση χωρίς να καταφύγει στα συνήθη κόλπα των χολιγουντιανών ταινιών του είδους (πιστολίδι, κυνηγητό με αυτοκίνητα, παρακολούθηση τηλεφώνων κλπ).

Το Fair Game είναι συνολικά μια πολύ δυνατή ταινία για την ισχύ της αλήθειας και το κόστος της, μια ταινία που καταγγέλει -χωρίς να κάνει κήρυγμα- την κατασκευή ψευδών ειδήσεων και τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας στο βωμό της εξυπηρέτησης αδιαφανών συμφερόντων, που εξηγεί πόσο εύκολο είναι να πουλήσεις τις αρχές σου ακολουθώντας απλά το ρεύμα, μια ταινία που δείχνει ανάγλυφα τι μπορεί να πάθει κανείς όταν τα βάζει με την εξουσία και τις σκοτεινές μεθόδους της. Την προτείνω ανεπιφύλακτα!

Υστερόγραφο
Παραθέτω ένα απόσπασμα από την ομιλία του κεντρικού ήρωα της ταινίας, Joseph Wilson στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο, το πολιτικό μήνυμα της οποίας δεν θα μπορούσε να με βρει περισσότερο σύμφωνο. "Οι ευθύνες αυτής της χώρας δε βρίσκονται στα χέρια των λίγων προνομιούχων. Είμαστε ισχυροί και απαλλαγμένοι από την τυραννία μόνο εφόσον καθένας από εμάς κάνει το καθήκον του ως πολίτης αυτής της χώρας. Είτε πρόκειται για μια λακκούβα στο δρόμο είτε πρόκειται για ένα κρατικό ψέμα, μιλήστε, κάντε τις ερωτήσεις, απαιτήστε την αλήθεια! Η δημοκρατία δεν είναι μια δωρεάν κούρσα ... Εδώ είναι ο τόπος που ζούμε. Αν κάνουμε σωστά τη δουλειά μας, θα είναι κι ο τόπος που θα ζουν και τα παιδιά μας!"

6 σχόλια:

Ελένη Μπέη είπε...

Και μόνο για τους Sean Penn και Naomi Watts θα πήγαινα οπωσδήποτε να δω την ταινία. Μαζί με εκείνους που κι εσύ αναφέρεις στη δεξιά στήλη σου, τρέχω στο σινεμά ό,τι κι αν παίζουν.

Την ταινία θα περιμένω να τη δω όταν έρθει στην Καλαμάτα -ελπίζω να μην αργήσει.

Τη Naomi Watts τη βρίσκω εξαιρετική αλλά αδικημένη ως προς το ρεπερτόριο των ρόλων. Κρίμα!

europanos είπε...

Γεια σου Νερένια,

ευχαριστώ για το σχόλιό σου. Δε συμφωνώ για το ρεπερτόριο της Naomi Watts, την οποία κι εγώ προσωπικά έχω σε ιδιαίτερα υψηλή εκτίμηση.

Έχει παίξει και σε αρκετές καλές ταινίες: στο Mulholland Drive, στο αμερικανικό remake του Funny Games του Χάνεκε, στα 21 γραμμάρια, ακόμα και στο πιο πρόσφατο Mother and Child κλπ.

Ελένη Μπέη είπε...

Την εκτίμησα στο Mulholland Drive και στο 21 grams. Επίσης μου άρεσε στο Eastern Promises καθώς και στο The Painted Veil. Λίγες ταινίες της δεν έχω δει -ως και φριχτές αμερικανιές υπέμεινα για χάρη της. Το Mother and Child δεν το έχω δει ακόμα, αλλά δεν θα το χάσω.

Αυτό που εννοούσα είναι πως θα την ήθελα σε περισσότερες ταινίες με απαιτητικούς ρόλους.

Ανώνυμος είπε...

Κε Σινεμαγεμένε,

σ' ευχαριστώ για τα SITES , παράθυρα φιλμογραφία κττ. στο ''ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΚΟΜΑ'' -Πολύ ενημερωτικά..

Φιλικά,
KOSTAS TRENT

Ανώνυμος είπε...

kalimera file mou...molis simera anakalupsa to blog sou kai mporw na sou pw me bebaiotita oti summerizomai kai sebomai tin agapi sou gia ton kinimatografo mias kai egw den diaferw polu!panta m arese to cinema isws epieidi xanomai 2 wres apo tin koinwnia kai kserw oti den mporei na me brei kanenas!oson afora to fair game pantws an kai den to exw dei kai kalo tha itan na min ekferw apopsi mou kanei copy paste me to interpreter(2005) kai gia auto den skopeuw kiolas! na sai kala kai na blepoume wraies tainies

Andrey είπε...

http://teniesonline.ucoz.com/load/thr_ler/fair_game_paichn_dia_synomws_a_2010/8-1-0-146

Fair Game / Παιχνίδια Συνομωσίας (2010) ΔΕΙΤΕ ONLINE με ελληνικους υποτιτλους