Νοεμβρίου 12, 2010

A solitary Man (2009) (8 στα 10)

Υπόθεση
Μετά από μια επίσκεψη στον καρδιολόγο που έδειξε κάτι ανησυχητικό, ο Μπεν, ένας επιτυχημένος έμπορος αυτοκινήτων, αποφασίζει να ξαναγράψει τη ζωή του. Χωρίζει τη γυναίκα του, αρχίζει να ψάχνει για μικρούλες και σιγά σιγά αποδομεί κάθε σταθερά της ζωής του έως τώρα.

Αξιολόγηση
Το δικαίωμα στο να ζούμε τη ζωή μας αντισυμβατικά, να πορευόμαστε σα λύκοι της στέπας που έγραφε ο Hermann Hesse, ελεύθεροι αλλά και μοναχικοί, πραγματεύεται η ταινία των Brian Koppelman και David Levien. Με έναν Micheal Douglas σε έναν από τους καλύτερους ρόλους της καριέρας του και με ένα εξαιρετικό σενάριο που διηγείται την ιστορία μέσα από την οπτική του κεντρικού χαρακτήρα της και των περιπέτειών του, το Solitary Man αποτελεί μια πολύ δυνατή στιγμή του αμερικανικού κινηματογράφου, που στοχάζεται, προβληματίζεται και διεισδύει σε βάθος με τις αναλύσεις του.


Οι δημιουργοί της ταινίας κτίζουν έναν ήρωα- αντιήρωα, άκρως αληθοφανή, αυτό που λέμε βγαλμένο από τη ζωή, έναν ήρωα που αφορά τόσο τον εξηντάρη που αρχίζει και αποσύρεται από τη ζωή όσο και τον εικοσάρη που μόλις ξεκινά, έναν ήρωα, που η στάση που κρατά απέναντι στις καθημερινές προκλήσεις της ζωής τον καθιστά αν μη τι άλλο πολύ ενδιαφέροντα για να τον παρατηρείς αλλά και να δεις κομμάτια της δικής σου προσωπικότητας σε αυτόν.

Ο θεατής κατακλύζεται με ιδιαίτερα εύστοχες ατάκες που εκστομίζονται κυρίως από τον κεντρικό ήρωα, ατάκες που συμπυκνώνουν άριστα τη φιλοσοφία της ταινίας. "Αλήθειες" του τύπου "όταν είσαι αξιόπιστος είσαι και βαρετός", "ζήσε τη ζωή σου με τόλμη γιατί κάποια στιγμή ξυπνάς γέρος", "η διαφορά ανάμεσα σε μένα και τους άλλους άνδρες είναι ότι εγώ λέω αυτά που σκέφτομαι", "ήμουν κάποτε έξυπνος, αστείος και γλυκός, αλλά, ξέρεις, δεν διαρκεί πολύ" αναδεικνύουν με τον πλέον άμεσο και εύληπτο τρόπο τα διλήμματα και τις συγκρούσεις γύρω από πτυχές της ανθρώπινης συμπεριφοράς που θίγει η ταινία.


Το Solitary Man είναι μια δραματική κομεντί με διαλεκτούς ηθοποιούς, που παρότι είναι λίγο παραπάνω από ο,τι πρέπει επικεντρωμένη στην ανάπτυξη του κεντρικού ήρωα της εις βάρος των άλλων χαρακτήρων της ταινίας, αποτελεί εντούτοις μια αρκετά ολοκληρωμένη σπουδή πάνω στην αποτυχία και στην αυτοκαταστροφικότητα ως ανθρώπινη επιλογή και θα αρέσει πολύ ιδιαίτερα σε άνδρες με υπαρξιακές ανησυχίες κάθε ηλικίας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: