Φεβρουαρίου 08, 2011

Blue Valentine (2010) (9 στα 10)

το πρωταγωνιστικό δίδυμο Gosling-Williams δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας και είναι χάρμα οφθαλμών!

Υπόθεση

Όταν ο Dean γνώρισε τη Cindy ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Πως μπορεί μετά από λίγα χρόνια, ένα γάμο και ένα παιδί, όλα να πήγαν τόσο στραβά;

Αξιολόγηση
Το Blue Valentine είναι το χρονικό μιας αποτυχημένης σχέσης, η ανατομία ενός έρωτα που είχε δυνατότητες να αγγίξει τα ουράνια και χάθηκε στο δρόμο χωρίς να ξέρει κανείς γιατί. Είναι η απάντηση στην ερώτηση πώς γίνεται ο έρωτας να φεύγει και να δίνει τη θέση του σε απέχθεια, πως είναι δυνατόν να υπάρχουν τόσα και τόσα ζευγάρια γύρω μας που αποφασίζουν να παντρευτούν και αδυνατούν να επικοινωνήσουν στοιχειωδώς! Κι όμως η σχέση τους φαινόταν τόσο πολλά υποσχόμενη κι αυτοί τόσο ταιριαστοί κι ερωτευμένοι, θα έλεγε κάποιος!

Δομημένη πάνω σε flash back στοχευμένα και προσεκτικά επιλεγμένα ώστε να σου αποκαλύπτουν την κατάλληλη στιγμή τα μυστικά της ιστορίας που διαδραματίζεται ενώπιόν σου, η ταινία του Derek Cianfrance διηγείται με εξαιρετικά επιτυχημένο κινηματογραφικό τρόπο τον έρωτα που ανάβει σα σπίθα για να οδηγηθεί σε αδιέξοδο και ασφυξία, όταν δύο άνθρωποι καταλήγουν να αδυνατούν να επικοινωνήσουν και να μην μπορούν να ανταλλάξουν ούτε κουβέντα χωρίς να τσακωθούν!


Αυθεντικά συγκινητικό, βαθύτατα απαισιόδοξο, σε στιγμές ρομαντικό, στην κορύφωσή του σπαρακτικό, το Blue Valentine είναι πάνω από όλα ό,τι πιο ρεαλιστικό έχουμε δει σε boy-meets-girl movie! Μην περιμένετε όμως γλυκερά σιρόπια, μουσικές ως background όταν φιλιέται ένα ζευγάρι, ούτε και προφανώς "ζήσαν καλά κι εμείς καλύτερα". Εδώ μόνο διάλογοι βγαλμένοι από τη ζωή υπάρχουν, δυνατά συναισθήματα και λόγια που πληγώνουν, αλήθειες για αγάπες, που πήγαν στράφι, επειδή οι άνθρωποι δεν έχουν μάθει να επικοινωνούν ουσιαστικά και να συζητούν τα προβλήματα με θετική προαίρεση και πραγματική διάθεση να τα λύσουν χωρίς να παγιδεύονται σε ένα ανούσιο παιχνίδι ελέγχου και επιβολής στα θέλω του άλλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: