Μαρτίου 06, 2011

Στην Καρδιά του Χειμώνα (2010) (9 στα 10)


Υπόθεση
Όταν ο υπόδικος πατέρας της, κατηγορούμενος για εμπορία ναρκωτικών, εξαφανίζεται λίγο πριν τη δίκη του, η έφηβη κόρη του αγωνίζεται να τον βρει για να τον πείσει να παραστεί στη δίκη, γιατί αλλιώς θα χαθεί το σπίτι τους, το οποίο έχει υποθηκευτεί για την εγγύησή του.

Αξιολόγηση
Στα στενά όρια μεταξύ απόγνωσης κι ελπίδας, στους ξεχωριστούς κώδικες ηθικής που συνυπάρχουν σε μια κοινωνία (παράλληλα και συχνά σε αντίθεση με το θετό δίκαιο), και στο ρόλο της απονομής δικαιοσύνης φιλοσοφεί η ταινία της Debra Granik.

Το Winter's Bone διηγείται το δράμα μιας έφηβης κοπέλας που η ζωή (ή η μοίρα - αν θέλετε) τη φόρτωσε βάρη δυσβάστακτα για την ηλικία της κι εκείνη ως σύγχρονη Αντιγόνη δε δείλιασε, αλλά αποφάσισε να τα σηκώσει και να πορευτεί με θάρρος - αδιαφορώντας για τους κινδύνους ή το θάνατο - προσπαθώντας να κάνει τα αδύνατα δυνατά για να φέρει εις πέρας αυτό που της επιτάσσει η συνείδησή της και να προστατεύσει την οικογένειά της.

Η δημιουργία της Debra Granik είναι γεμάτη ρεαλισμό, πιστό αντίγραφο της ζωής που είναι άλλοτε σκληρή και ωμή, άλλοτε αλλόκοτη, άλλοτε τρυφερή κι ανθρώπινη.
Η σκηνοθέτης χρησιμοποιεί ως σκηνικό της ιστορίας της ένα φτωχικό περιβάλλον, κάπου σε ένα δάσος στην "έρημο" της εχθρικής αμερικανικής επαρχίας και αυτό το κάνει εσκεμμένα όχι μόνο για να δώσει έμφαση στο δράμα των ηρώων της ταινίας, αλλά για να αναδείξει τη συναισθηματική ασφυξία που αυτοί βιώνουν. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον το μήνυμα της ταινίας ότι ο άνθρωπος γεννιέται μόνος, πεθαίνει μόνος και κατά τη διάρκεια της ζωής του χρειάζεται τους άλλους ανθρώπους, αλλά ποτέ δεν πρέπει να ξεχνά ότι αγωνίζεται μόνος, περνά στους θεατές με πολύ αποτελεσματικό και άμεσο τρόπο!


Το Winter's Bone της είναι μια ταινία-έκπληξη, σαν ένα υπέροχο τοπίο που εμφανίζεται εμπρός σου στη στροφή ενός δρόμου, μια ταινία που θα σας ενθουσιάσει με την ανεπιτήδευτη ματιά της και θα σας δώσει μαθήματα ζωής! Ο ανεξάρτητος αμερικάνικος κινηματογράφος στα καλύτερα του!

Δεν υπάρχουν σχόλια: