Ιανουαρίου 12, 2011

Η ζωή μετά (2010) (9 στα 10)


Υπόθεση
Μια επιτυχημένη δημοσιογράφος γλιτώνει από βέβαιο θάνατο την τελευταία στιγμή και αναθεωρεί τη ζωή της. Ένα αγόρι χάνει σε ατύχημα το δίδυμο αδερφό του. Ένας άνδρας επικοινωνεί με τους νεκρούς.

Αξιολόγηση
Υποδέχτηκα την είδηση ότι ο Clint Eastwood ετοίμαζε ταινία για τη ζωή μετά θάνατον τουλάχιστον επιφυλακτικά. Το να θες να κάνεις ταινία για ένα θέμα που απασχολεί σχεδόν όλους τους ανθρώπους, έχουν γραφτεί τόσα πράγματα γι'αυτό, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά περί τίνος πρόκειται, εμπεριέχει πολλούς κινδύνους: τον κίνδυνο να γίνεις γραφικός, τον κίνδυνο να μπλέξεις σε θρησκευτικές δοξασίες ή να πεις πράγματα που προκαλούν τα πιστεύω κάποιου, τον κίνδυνο να μην καταφέρεις τελικά να πεις τίποτα λόγω αυτολογοκρισίας.


O Clint Eastwood όμως ξεπερνά όλους αυτούς τους κινδύνους και με το Hereafter επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά πόσο μεγάλος σκηνοθέτης είναι και πόσο άριστα γνωρίζει να διηγείται κινηματογραφικά μια ιστορία! Παίρνοντας ξεκάθαρη θέση στο δίλημμα της ύπαρξης ή μη μεταθανάτιας ζωής (χωρίς να πέσει φυσικά στην παγίδα να την περιγράψει!) ο 80χρονος (!) Αμερικανός δημιουργός με αυτή την ταινία του κατορθώνει όχι μόνο να κερδίσει το ενδιαφέρον σου από την αρχή ως το τέλος της ταινίας, αλλά κυρίως να σε αναγκάσει να σκεφτείς και να πάρεις θέση στα ζητήματα που θίγει!

Ο Eastwood με όπλο του το καλογραμμένο σενάριο του Peter Morgan δένει πανέμορφα τις τρεις διαφορετικές ιστορίες που διηγείται! (Καμία σχέση πχ. με το βεβιασμένο δέσιμο που κάνει ο Iñaritu στο Βαβέλ). Εδώ υπάρχει ουσιαστικός λόγος οι τρεις ιστορίες να συναντηθούν και να "μιλήσει" η μία στην άλλη, γιατί μόνο μέσω αυτής της "συνάντησης" προάγεται το μήνυμα της ταινίας, που δεν είναι άλλο από το ότι όσο κι αν σ' απασχολεί ο θάνατος και η ζωή μετά, αυτό που προέχει είναι η ζωή σου τώρα!


Το Hereafter είναι μια ταινία καταθλιπτική και αισιόδοξη μαζί, μια ταινία γεμάτη δυνατές εικόνες και προκλητικά για το μυαλό μηνύματα, μια ταινία που εντυπωσιάζει και προβληματίζει, μια ταινία με υποδειγματικά κλιμακούμενη δραματουργική ένταση, μια ταινία που συγκινεί και συγκλονίζει! Μην τη χάσετε για κανένα λόγο!

2 σχόλια:

musicbug είπε...

Πραγματικά συγκλονιστική ταινία! Δεν την έχω βγάλει από το μυαλό μου από τη στιγμή που την είδα. Πιο πολύ μου έρχεται στο μυαλό η ιστορία από τα δυο αδερφάκια.

Ανώνυμος είπε...

Παρά το ότι μ' αρέσει ο Ήστγουντ, ιδιαίτερα στο '' MYSTIC RIVER '', παρά την ευνοική κριτική μου στο αθηνόραμα, πιστεύω πως ήταν ένα μέτριο διάλειμμα στη φιλμογραφία του μεγάλο αυτού σκηνοθέτη κι ηθοποιού. Τό παραπάνω έργο λχ ,είναι παρασάγγες ανώτερο απ' τη ''Ζωή Μετά''.

Φίλε Σινεμαγεμένε, γιατί δεν πας να δείς το εξαιρετικό '' ΚΑΘΕ ΨΕΜΜΑ ΚΡΥΒΕΙ ΜΙΑΝ ΑΛΗΘΕΙΑ''/ 2009, τσεχικο Πολιτικοκοινωνικο-ψυχολογικό αριστούργημα,του Γιάν Χρέμπεκ, αντάξιο του ''ΟΙ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ'', κι ίσως πολυπλοκώτερο και ρεαλιστικώτερο, χωρίς χάππυ έντ και τέτοια ; Και να μας δώσεις τη γνώμη σου γιαυτό ;
Γειά χαρά,
KOSTAS TRENT