Μαΐου 01, 2007

Mala Noche (1985) (5 στα 10)

Το Mala Noche είναι η πρώτη ταινία που γύρισε ο Gus Van Sant! Υποθέτω ότι o ανοιχτά ομοφυλόφιλος αμερικανός σκηνοθέτης είχε στα χέρια του ένα αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα, του Walt Kurtis (φώτο δεξιά), το οποίο προφανώς τον συγκίνησε ιδιαίτερα, αλλά δεν είχε αρκετά λεφτά για να το αποδώσει κινηματογραφικά όπως θα ήθελε! Και τι έκανε λοιπόν; Έβαλε πολύ ψυχή, το γύρισε σε ασπρόμαυρο για να δώσει μια ρετρό ατμόσφαιρα και να παίζει καλύτερα με τις σκιές και το φως, και γενικά χρησιμοποίησε κάθε διαθέσιμο εύρημα που δεν του κοστίσε τίποτα! Υπέροχη μουσική και φωτογραφία, κοντινά πλάνα στα πρόσωπα και τα αντικείμενα συνέθεσαν μια όμορφη ατμόσφαιρα και προσέδωσαν στο έργο μια αυξημένη καλλιτεχνική αξία δεδομένων και των δυσκολιών και του χαμηλού προϋπολογισμού του.

Ερώτηση κρίσεως: κατάφερε ο σκηνοθέτης να κάνει κάτι που να συγκινεί κι άλλους πολλούς εκτός από τον ίδιο; Όχι ιδιαίτερα... Καλές οι προθέσεις του, όμορφο το θέμα του, αλλά δε με πήγαν πουθενά οι αργοί ρυθμοί της ταινίας και τη βρήκα μάλλον άνιση, να ισορροπεί λίγο άτσαλα ανάμεσα στο gay movie και τις κακοτοπιές της μετανάστευσης και τη ματαιότητα της ζωής. Εντέλει αδιάφορα βγήκα από την αίθουσα χωρίς να με cineπάρει η ταινία, αλλά και χωρίς να βρίσω γιατί έχασα την ώρα μου.

Ενώ προσπάθησε -και εν μέρει πέτυχε- ο σκηνοθέτης να κάνει ένα ουσιαστικό σχόλιο στη μετανάστευση και στη σπατάλη της νιότης στο παιχνίδι της αναζήτησης μιας καλύτερης ζωής δεν επικέντρωσε καθόλου στην ανάδειξη των Μεξικανών πρωταγωνιστών του. Αντίθετα τον αφηγητή και πρωταγωνιστή της ιστορίας του τον φώτισε εξαιρετικά και μας έδωσε με πολύ όμορφο τρόπο τα κλειδιά για να μπούμε στον ψυχικό του κόσμο, ένα κόσμο παρωδικά τυφλωμένο από έρωτα για το νεαρό μεξικανό μετανάστη.



Υ.Γ. Μπορώ πολλά να συγχωρήσω ελέω low budget στο Gus Van Sant, αλλά ο Μεξικανός ήταν πολύ κακός ηθοποιός!

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

...Dyo akomi epiteugmata gia ton europano: KATAPLIKTIKH kai EYSTOXOTATH h nea fwtografia (apo pou tin empneustike, arage??:)), kai episis (auto pou to bazete?) petyxe na protreksei tou bg...!! Tin parastatikotita tis kritikis den ti sxoliazoume, einai synithis!!...Kalo mina se olous!

antigonos είπε...

kati asheto, to "if u rescue me" einai enas akomi logos na episkeptetai kaneis to blog. ti glikia mousiki epilogi kalosorismatos...

europanos είπε...

Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια!

@antigonos: μου αρέσει πολύ το if you rescue me, αλλά σκεφτόμουν να το αντικαταστήσω με τη φωνή μου! Εκεί να δεις γλύκα, χαχα!

Βγαίνει το Spiderman3 στις αίθουσες και ανυπομονώ να το δω και να γράψω για αυτό!