Ιανουαρίου 30, 2016

Bridge of spies (2015) (8 1/2 στα 10)


Υπόθεση
To 1957, στις ΗΠΑ των χρόνων του Ψυχρού Πολέμου, το FBI συλλαμβάνει ένα σοβιετικό κατάσκοπο. Ο James Donovan, ένας δικηγόρος με ειδίκευση στις ασφάλειες, αναλαμβάνει την υπεράσπισή του. Η απόφασή του αυτή και κυρίως η επιμονή του να προσφέρει στον κατηγορούμενο κατάσκοπο τις προϋποθέσεις μιας δίκαιης δίκης θέτει σε κίνδυνο την οικογενειακή του γαλήνη.
 
Αξιολόγηση 
Το Χόλυγουντ επιστρέφει στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου και ο συνεργάζεται για τέταρτη φορά με τον και μας χαρίζουν ένα χορταστικό και συναρπαστικό κατασκοπικό θρίλερ με δυνατές δραματικές στιγμές. Η Γέφυρα των κατασκόπων μας ταξιδεύει κάποιες δεκαετίες πίσω στο χρόνο και μας προσφέρει μαθήματα ιστορίας ψυχαγωγώντας μας.


Αν κάποιος παρακάμψει την άφθονη αμερικανική προπαγάνδα, θα δει ότι παρότι το ιστορικό πλαίσιο στο οποίο αναφέρεται η ταινία είναι ξεπερασμένο, τα μηνύματα της είναι επίκαιρα και θετικά! Επίκαιρα γιατί οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο πλανήτης απαιτούν γενναίες διακρατικές συνεργασίες για να αντιμετωπιστούν και συχνά οι κυβερνήσεις διστάζουν να αναλάβουν το πολιτικό κόστος. Και θετικά, γιατί αυτό που σου λέει ουσιαστικά η ταινία είναι ότι αν κάτι είναι σύμφωνο με τους πανανθρώπινους κώδικες αξιών και εσύ το θεωρείς ταυτόχρονα ως ηθικό σου χρέος, τότε όσο κι αν προσπαθούν τρίτοι να σου βάλουν εμπόδια, εσύ πρέπει να το κάνεις αψηφώντας τους κινδύνους! Συχνά θα έχεις σημαντικό κόστος να πληρώσεις και ίσως το εκάστοτε σύστημα θα σε πολεμήσει, αν ξεφύγεις από το ρόλο του πιονιού που σε θέλει, αλλά στο τέλος, αν παραμείνεις ακλόνητος, θα βγεις κερδισμένος και εντέλει θα προσφέρεις και στην κοινωνία.

Η ταινία οφείλει σημαντικό μέρος της επιτυχίας της στο καλογραμμένο σενάριο από τους αδερφούς Κοέν, που είναι γεμάτο έξυπνες ατάκες και χιούμορ και αναπτύσσει άριστα τους κεντρικούς χαρακτήρες προσφέροντάς μας μια ιστορία που παρακολουθείται με ενδιαφέρον από την αρχή ως το τέλος. Η δε ατάκα/ιστορία περί "standing man", του ανθρώπου δηλ. που όσο κι αν τον χτυπούν και τον ρίχνουν κάτω, εκείνος σηκώνεται πάλι στα πόδια του, είναι δυνατή και συμπυκνώνει άριστα το πνεύμα της ταινίας. Επίσης οι ερμηνείες του πρωταγωνιστικού διδύμου, Tom Hanks και Mark Rylance είναι εξαιρετικές.


Αν και η ταινία είναι δικαίως υποψήφια στην κατηγορία "καλύτερη ταινία", νομίζω ότι άξιζε σίγουρα μια υποψηφιότητα τόσο ο Hanks για πρώτο ανδρικό όσο και ο Spielberg για τη σκηνοθεσία - κατά την ταπεινή μου άποψη το Bridge of Spies είναι από τις πιο αξιομνημόνευτες στιγμές στην καριέρα και των δύο!

2 σχόλια:

radlyqualters είπε...

Samsung T2 Classic 2.2-GHz S-300 Detachable Headphones with
Featuring smith titanium an amazing new design titanium 4000 for anodizing titanium the Galaxy S®TM, the T2 is equipped with two 4G audio channels and output into any aspect ratio columbia titanium pants from your smartphone titanium for sale

teto είπε...

of019 goat shoes portugal,timberlandmontreal,columbia sko,lowa 登山靴,goat türkiye,goatuae,lowa askeri bot,stockxmexico,flight club legit pg360