Ιανουαρίου 15, 2016

Carol (2015) (9 στα 10)


Υπόθεση 
Στη Νέα Υόρκη των αρχών της δεκαετίας του 50, η Carol Aird βρίσκεται σε διάσταση με το σύζυγό της και παλεύει να διατηρήσει την επιμέλεια της τετράχρονης κόρης τους. Μια μέρα πηγαίνει σε κατάστημα παιχνιδιών για να αγοράσει χριστουγενιάτικο δώρο για την κόρη της, όταν συναντά την Therese Belivet που δουλεύει προσωρινά εκεί.

Αξιολόγηση
Μπορείς να ελέγξεις το ποιον θα ερωτευτείς; Να βάλεις στη ζυγαριά τα κοινωνικά "πρέπει" από τη μια και την ευτυχία σου από την άλλη, και να διαλέξεις να ζήσεις μια ζωή ευνουχισμένος; Δεν μπορείς, λέει ο Todd Haynes και οι θεατές μαζί του! To Carol, η νέα δημιουργία του αμερικανού σκηνοθέτη αποτελεί κινηματογραφική μεταφορά μυθιστορήματος της ασυμβίβαστης Patricia Highsmith, που πραγματεύεται έναν "απαγορευμένο" έρωτα μεταξύ δύο γυναικών στη συντηρητική Αμερική της δεκαετία του 50.

Η ιστορία στο σημερινό κοινωνικό πλαίσιο μπορεί σε κάποιους να φανεί απλή ή ξεπερασμένη, αλλά κατά τη γνώμη μου δεν έχει τόσο σημασία μπροστά στην αισθητική και την ατμόσφαιρα της ταινίας, που είναι πραγματικά χάρμα οφθαλμών! Επίσης ο ρυθμός εξέλιξης της πλοκής και κορύφωσης που επιλέγει ο Haynes είναι μάλλον αργός ή εν πάση περιπτώσει δεν θυμίζει σύγχρονο κινηματογράφο. Αυτό όμως - κατά τη γνώμη μου - δεν αφαιρεί, αλλά προσθέτει γοητεία στην ταινία, που ξεχειλίζει από ρομαντική διάθεση, σε υπνωτίζει και σε ταξιδεύει.

Στην ρετρό ατμόσφαιρα της ταινίας συμβάλουν τα κουστούμια, η φωτογραφία αλλά και η επιλογή του Haynes να χρησιμοποιήσει την "παλαιομοδίτικη" κάμερα super 16 χιλιοστών για να γυρίσει την ταινία. Το δε σενάριο της Phyllis Nagy είναι καλογραμμένο, με διαλόγους που ρέουν φυσικά, και με υποδειγματικό κτίσιμο χαρακτήρων των δύο κεντρικών ηρωίδων.


Η ταινία αποτελεί άλλη μια ευκαιρία να λάμψει το μοναδικό ταλέντο της Cate Blanchett. Η Αυστραλέζα ηθοποιός ακτινοβολεί στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Δεν μπορείς πραγματικά να πάρεις τα μάτια σου από πάνω της. Η Carol της Blanchett είναι εύθραυστη, αλλά ταυτόχρονα και δυνατή. Παλεύει να ζήσει με αξιοπρέπεια και σύμφωνα με τις αρχές της. Είναι περίπλοκη, με αντιθέσεις, μυστηριώδης αλλά και ειλικρινής απέναντι στα συναισθήματά της και στο δρόμο που θέλει να χαράξει στη ζωή. Νομίζω ότι η βράβευσή της Blanchett με Όσκαρ Α' Γυναικείου πρέπει να θεωρείται δεδομένη! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: