Νοεμβρίου 15, 2015

Spectre (2015) (7 στα 10)


Υπόθεση
Τη Μέρα των Νεκρών (Μεξικανική γιορτή - 1 και 2 Νοεμβρίου) ο Bond βρίσκεται στην Πόλη του Μεξικού σε μυστική αποστολή. Εκεί καταφέρνει να σκοτώσει τρεις τρομοκράτες που σχεδίαζαν να ανατινάξουν ένα στάδιο. Όταν γυρίζει στο Λονδίνο μαθαίνει από τη νέα ηγεσία των μυστικών υπηρεσιών της Βρετανίας ότι πρέπει να αναστείλει τη δράση του και ότι θα βρίσκεται υπό διαρκή παρακολούθηση. Αλλά φυσικά ποιος κρατάει τον Bond σπίτι του;! 

Αξιολόγηση
Τρία χρόνια μετά το εξαιρετικό Skyfall, o Sam Mendes επιστρέφει με μια δεύτερη ταινία του βρετανού πράκτορα-σταρ 007. Και αυτή η ταινία σπάει ταμεία όπως κι η προηγούμενη. Αλλά σε αντίθεση με το Skyfall, εδώ ο κορυφαίος βρετανός δημιουργός σε καλλιτεχνικό επίπεδο δεν τα πάει εξίσου καλά. 


Μην με παρεξηγήσετε: το Spectre είναι εξίσου εντυπωσιακό με το Skyfall, έχει σκηνές που κόβουν την ανάσα όπως αυτή με το ελίκοπτερο στην έναρξη της ταινίας και αργότερα με το αεροπλάνο, έχει πανέμορφα εξωτερικά πλάνα από 5 χώρες σε 3 ηπείρους, έχει καλοφτιαγμένες σκηνές καταδίωξης, εκρήξεις και καταστροφές, έχει ένα υπέροχο πλάσμα για Bond girl, τη Léa Seydoux, έχει γενικά όλα εκείνα τα στοιχεία που έχουν κάνει το James Bond τη δημοφιλέστερη σειρά ταινιών όλων των εποχών, 53 χρόνια τώρα. Αλλά...

Στο Spectre δεν υπάρχει αυτό το κάτι παραπάνω που έδωσε στο χαρακτήρα του James Bond ο Mendes στο Skyfall. Εδώ ο χαρακτήρας μοιάζει περισσότερο επιφανειακός και χάρτινος, ενώ ο μοιάζει σα να βαριέται το ρόλο που τον έκανε πασίγνωστο. Επίσης παρότι ο ρόλος του υπερκακού "Franz Oberhauser" και ο Christoph Waltz, που τον ενσαρκώνει, μοιάζουν πολλά υποσχόμενες επιλογές, στην ταινία ουσιαστικά δεν αξιοποιούνται ιδιαίτερα. Περισσότερο αξιομνήμονευτος κακός είναι το (ελληνικής καταγωγής) δίμετρο πρωτοπαλίκαρο του Oberhauser που πλακώνει στο ξύλο τον James Bond. 


Τέλος έχω παράπονο και για τη Monica Bellucci: δεν κατάλαβα γιατί έπρεπε να εμφανίζεται τόσο λίγο στην ταινία;! Το ανδρικό (κι όχι μόνο) κοινό θα ήθελε να την απολαύσει λίγο παραπάνω, κύριε Mendes! Αν και εδώ που τα λέμε, η σκηνή του φιλιού μεταξύ Bond και της χήρας που υποδύεται η Bellucci, αντί για ερωτισμό, βγάζει γέλιο! 

Συνολικά, νομίζω πως ό,τι είχε να δώσει στον James Bond ο Mendes το έδωσε, οπότε επικροτώ την επιλογή του να μη σκηνοθετήσει και τρίτη ταινία της σειράς. Το ίδιο θα έλεγα και για τον Daniel Craig, αρκετές ήταν οι τέσσερις ταινίες, ας πάρει σειρά κάποιος άλλος! Για τους φανατικούς της σειράς, εννοείται προτείνω την ταινία. Δεν θα τους απογοητεύσει. Για το ευρύτερο κοινό, δεν νομίζω ότι έχει κάτι το ιδιαίτερο να τους πει το Spectre.

Δεν υπάρχουν σχόλια: