Νοεμβρίου 30, 2014

Fury (2014) (7 στα 10)

Υπόθεση
Τελευταίοι μήνες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και οι Σύμμαχοι προελαύνουν στη ναζιστική Γερμανία. Ένα αμερικανικό τανκ με τρεις έμπειρους στρατιώτες και έναν τελείως άπειρο γραφιά του στρατού υπό τη διοίκηση ενός θαρραλέου αξιωματικού με το ψευδώνυμο 'Wardaddy' προελαύνουν στις γραμμές του αντιπάλου. Αλλά οι οιωνοί είναι εναντίον τους.

Αξιολόγηση
Το Fury του είναι ένα πολεμικό δράμα που αναδεικνύει με αποτελεσματικό κινηματογραφικό τρόπο την παρανοϊκή φύση του πολέμου και το πιο αποκρουστικό του πρόσωπο. Η ιστορία τοποθετείται χρονικά τους τελευταίους μήνες του πολέμου όταν οι Σύμμαχοι είχαν ήδη εισβάλει στη Γερμανία και ο Χίτλερ έχοντας αντιληφθεί ότι σύντομα όλα τελειώνουν, κηρύσσει πανστρατιά  με τα γυναικόπαιδα να συμμετέχουν κι αυτά ενεργά στην αγριότητα και την παράνοια αυτού του πολέμου.


Ο σκηνοθέτης σχολιάζει με πειστικό τρόπο τι μετατρέπει τους ανθρώπους σε πραγματικούς ήρωες και προσπαθεί να απευθυνθεί (με επιτυχία) στο θυμικό του (Αμερικανικού κι όχι μόνο) κοινού που αγαπά ιστορίες ηρώων και αυτοθυσίας στο βωμό της ελευθερίας. Οι πέντε βασικοί ήρωές του είναι ενδιαφέροντες και συμπαθητικοί τύποι, που διατηρούν την ανθρωπιά τους παρότι η εμπειρία του πολέμου έχει αλλοιώσει σημαντικά το χαρακτήρα τους.

Σε κάποια σημεία η ιστορία και οι διάλογοι δεν πείθουν, αλλά οι σκηνές μάχης είναι πραγματικά καλοφτιαγμένες και αυτό σε κάθε περίπτωση αποζημιώνει τους θεατές. Η μουσική του Stephen Price δίνει επίσης πόντους στην ταινία!


Εκεί όμως που οι δημιουργοί της ταινία πετυχαίνουν διάνα είναι στην επιλογή του ηθοποιού () που υποδύεται τον πρωτάρη στρατιώτη Norman. Στο καθαρό, σχεδόν παιδικό, πρόσωπο του νεαρού ο σκηνοθέτης της ταινίας δείχνει ότι ο πόλεμος σε αλλάζει για πάντα και απαιτεί από εσένα να χάσεις οριστικά την αθωότητά σου και να μετατραπείς σε κρεατομηχανή αλλιώς το διακύβευμα θα είναι η επιβίωσή σου!

Δεν υπάρχουν σχόλια: