Νοεμβρίου 23, 2014

Hunger Games: Η επανάσταση - Μέρος 1 (2014) (7 στα 10)

Υπόθεση
Αφού κατέστρεψε τους Αγώνες Πείνας, η Katniss Everdeen μεταφέρεται στο District 13, που είναι στην ουσία ένα υπόγειο καταφύγιο που φιλοξενεί τους επαναστατημένους εναντίον της Capitol. Η αρχηγός του District της προτείνει να γίνει αυτή το πρόσωπο της επανάστασης έτσι ώστε να πειστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι και να γενικευτεί η εξέγερση και στα άλλα Districts. Αλλά ο Πρόεδρος Snow έχει συλλάβει το σύντροφό της Peeta και τον χρησιμοποιεί εναντίον της.

Αξιολόγηση
Η τρίτη ταινία των Αγώνων Πείνας είναι σαφώς λιγότερο θεαματική από την προηγούμενη ταινία της σειράς με τις σκηνές δράσης να έρχονται σε δεύτερο πλάνο. Εδώ η έμφαση είναι στους προβληματισμούς, στους ενδοιασμούς και στις αγωνίες της ηρωίδας όταν συνειδητοποιεί ότι έγινε η θρυαλλίδα και το σύμβολο μιας γενικευμένης εξέγερσης. 

Πώς συμπεριφέρεσαι λοιπόν όταν τα γεγονότα σε ξεπερνούν και το βάρος του ρόλου σου έναντι της ιστορίας συγκρούεται με την ανάγκη σου να ζήσεις μια ήρεμη ζωή κοντά στους δικούς σου ανθρώπους; Αυτό είναι το βασικό ερώτημα που θέτει ο στο Mochingjay Part 1 και η αναμενόμενη απάντηση δεν μπορεί παρά να είναι το να έχεις θάρρος και πίστη στην ορθότητα των πράξεών σου και του γενικότερου αγώνα.



Η ταινία αποτελεί κινηματογραφική μεταφορά σε δύο συνέχειες του ομώνυμου τρίτου βιβλίου της Suzanne Collins. Βλέποντας ήδη το πρώτο μέρος νομίζω ότι θα μπορούσε το σπάσιμο σε δύο μέρη να είχε αποφευχθεί, γιατί δείχνει να έχει γίνει μόνο και μόνο για να αυξηθούν τα έσοδα της παραγωγής. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των δημιουργών της στην ταινία οι ρυθμοί είναι υποτονικοί (συγκριτικά με τις δύο προηγούμενες ταινίες) και τον τόνο δίνουν οι συζητήσεις περί του ρόλου της προπαγάνδας προκειμένου να εξεγερθούν τα πλήθη και η υλοποίηση των προπαγανδιστικών σχεδίων. Αυτό ενδεχομένως να απογοητεύσει αρκετούς φαν της σειράς, χωρίς όμως να κάνει την ταινία λιγότερο ενδιαφέρουσα.

Αντίθετα το Mockingjay Part 1 έχει αρκετά να πει στο επίπεδο της πολιτικής. Μιλά - ακροθιγώς και με χολυγουντιανό περίβλημα, αλλά πάντως μιλά - για το πως ξεκινάς και οργανώνεις μια επανάσταση, για τα ηθικά διλήμματα ενός εμφύλιου πολέμου, για τα αδιέξοδα της βίας, για τη ροπή μιας επανάστασης προς μη δημοκρατικές επιλογές, στρατιωτική δομή κλπ.



Η ταινία διαθέτει ένα συμπαθητικό soundtrack και μάλιστα η Jennifer Lawrence τραγουδά a capella σε σκηνή της ταινίας (κι έχει και καλή φωνή παρακαλώ!) την όμορφη μπαλάντα Hanging Tree! Και μια που την ανέφερα, πρέπει να ομολογήσω ότι η όμορφη πρωταγωνίστρια κι εδώ μας χαρίζει μια δυνατή ερμηνεία, αντάξια του ταλέντου της. Δεν θα ήταν - νομίζω - υπερβολή να αποδώσει κάποιος στην παρουσία της νεαρής Αμερικανίδας ηθοποιού μεγάλο μέρος της επιτυχίας της ταινίας παγκοσμίως. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: