Απριλίου 22, 2014

Νώε (2014) (7 στα 10)


Υπόθεση
Η ιστορία του βιβλικού Νώε, των οραμάτων του για την καταστροφή του κόσμου και της Θεϊκής εμπνεύσεως αποστολής του να κατασκευάσει μια Κιβωτό.

Αξιολόγηση
Φιλόδοξο, επικό, με εντυπωσιακές σκηνές και μοναδικής ομορφιάς τοπία (γυρίστηκε στη Νότια Ισλανδία), αλλά και παλαιάς κοπής νοήματα χριστιανικής/εβραϊκής διδασκαλίας (!), το Noah είναι η πλέον διαφορετική ταινία του Aronofsky. Αν κάποιος μου έλεγε ότι ο δημιουργός του Μαύρου Κύκνου, του Ρέκβιεμ για ένα όνειρο, της Πηγής της Ζωής και του Πι θα μετέφερε στον κινηματογράφο κεφάλαιο της Παλαιάς Διαθήκης, θα νόμιζα ότι μου έκανε πλάκα!

Στο Noah ο Aronofsky καταφέρνει να συνδυάσει τη δαρβινική θεωρία (βλέπουμε την εξέλιξη των ειδών επί οθόνης) με τη θεωρία του δημιουργισμού και δίνει ένα μοντέρνο περίβλημα στην αρχαία ιστορία του κατακλυσμού και της Κιβωτού του Νώε. Ο Νεοϋορκέζος δημιουργός θίγει φιλοσοφικά και θρησκευτικά ζητήματα όπως η αμαρτία και η κάθαρση, η υπακοή στις εντολές του Θεού και η σωτηρία μέσω αυτής, η σύγκρουση μεταξύ του ανθρώπου επικυρίαρχου της Γης και του ανθρώπου ισότιμου δημιουργήματος-διαχειριστή της σοφίας του Δημιουργού. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο όμως στην ταινία του Aronofski είναι η σύνδεση της ιστορίας του Νώε με τις σύγχρονες περιβαλλοντικές προκλήσεις και την κλιματική αλλαγή. Οι αμαρτωλοί άνθρωποι, που στην ταινία είναι οι απόγονοι του Κάιν, τρώνε κρέατα (τα άλλα δηλ. δημιουργήματα του Θεού) και καταστρέφουν τη φύση. Αν και δεν είμαι σίγουρος ότι η Παλαιά Διαθήκη όριζε κάπως έτσι την αμαρτία στους ανθρώπους, βρήκα ενδιαφέρουσα την άποψη.


Στα αρνητικά της ταινίας συγκαταλέγεται ότι ο ρυθμός της είναι ιδιαίτερα αργός και νομίζω ότι θα μπορούσε να έχει μικρότερη διάρκεια. Επίσης οι σκηνές των μαχών της δεν θεωρώ ότι προσθέτουν κάτι στο τελικό αποτέλεσμα. Μάλιστα η πάλη των τερατόμορφων γιγάντων (με φωνή ηρώων Transformers) με τους απογόνους του Κάιν θυμίζει αισθητική videogame, ή χειρότερα, μοιάζει σαν να έμεινε έξω από το μοντάζ του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών!

Η ανάπτυξη του κεντρικού χαρακτήρα είναι ικανοποιητική, αλλά δυστυχώς όχι και των υπολοίπων πρωταγωνιστών της ταινίας. Ο χαρακτήρας του Νώε είναι σκοτεινός, σκιαγραφείται σαν άνθρωπος που η ζωή του έχει φερθεί σκληρά και του έχει αφήσει ουλές, παλεύει από εσωτερικές συγκρούσεις αλλά η ύπαρξή του νοηματοδοτείται από την ακλόνητη πίστη του στο μεγάλο σκοπό, εν προκειμένω στη διαφύλαξη της ζωής στον πλανήτη Γη χωρίς όμως τους ανθρώπους, που ευθύνονται για την καταστροφή του πλανήτη!


Στην ταινία πάντως την παράσταση κλέβουν οι τερατόμορφοι πέτρινοι έκπτωτοι άγγελοι, οι Watchers, οι οποίοι παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας. Αν πάλι κάποιος νομίζει ότι αυτοί οι Άγγελοι βρίσκονται στη φαντασία του Aronofsky πλανάται, καθώς αναφέρονται στο αρχαίο εβραϊκό βιβλίο του Enoch και είναι οι πατέρες των Νεφελίμ http://en.wikipedia.org/wiki/Book_of_Enoch.

1 σχόλιο:

Χρυση - Chrysi είπε...

θα συμφωνήσω απόλυτα με την αξιολόγηση. πάντως αξίζει να το δει κανείς