Απριλίου 13, 2014

Divergent (2014) (7 1/2 στα 10)


Υπόθεση
Στο Σικάγο ενός δυστοπικού μέλλοντος, οι πολίτες ζουν σε 5 διαφορετικές ομάδες-συμπολιτείες ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους: στην ομάδα Abnegation οι αλτρουιστές, στην Amity οι ειρηνιστές, στην Candor οι ειλικρινείς, στην Erudite οι ευφυείς και στην Dauntless οι γενναίοι. Η Beatrice που ζει στην Abnegation κλείνει τα 16 και όπως όλοι οι νέοι της ηλικίας της ετοιμάζεται να κάνει το κρίσιμο τεστ προσωπικότητας που θα καθορίσει το μέλλον της και θα την τοποθετήσει σε μία από τις 5 ομάδες.

Αξιολόγηση
Θυμίζοντας λίγο (ευτυχώς) την teen romance ατμόσφαιρα του Twilight και αρκετά περισσότερο την εφιαλτική δυστοπία του Hunger Games (αν κι όχι τόσο θεαματικό όσο το τελευταίο), το Divergent αφήνει το δικό του διακριτό στίγμα πέρα από τις συγκρίσεις και τις ομοιότητές του με τις άλλες young adult τύπου ταινίες, που αποτελούν κινηματογραφικές μεταφορές μυθιστορημάτων.


Η ταινία βασίζει την επιτυχία της σε ένα απλό πλην όμως πανέξυπνο τρικ: Μας εισάγει στον κόσμο των 5 χωριστών συμπολιτειών μέσα από τα μάτια της κεντρικής ηρωίδας, της Beatrice Prior (Tris). Όπως ακριβώς αυτή ανακαλύπτει τον κόσμο με την αθωότητα, τον ενθουσιασμό και τις απογοητεύσεις ενός εφήβου, έτσι αποκαλύπτεται κι αυτός και σε μας, τους θεατές. Έτσι η ιστορία μας ξεδιπλώνεται σύμφωνα με την οπτική της Τρις, με τις εκπλήξεις για την ηρωίδα να είναι ανατροπές για εμάς και τους θεατές πανεύκολα να ταυτίζονται με αυτήν και τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει!

Εντωμεταξύ η Τρις έχει όλα τα χαρακτηριστικά της ηρωίδας, που οι θεατές τέτοιου τύπου ταινιών λατρεύουν: ισορροπεί ανάμεσα στην ατίθαση πλευρά του χαρακτήρα της και στην υπολογισμένη ανάληψη ρίσκου, έχει άποψη, ξέρει τι θέλει και κυρίως τι δεν θέλει, έχει ηθικές αξίες που επικοινωνούνται με άρτιο κινηματογραφικό τρόπο στους θεατές και κυρίως παλεύει αποφασιστικά για να τα καταφέρει και να επιβιώσει! Βέβαια ο σκηνοθέτης θα μπορούσε να τονίσει ακόμα περισσότερο τις εσωτερικές συγκρούσεις της ηρωίδας του, αλλά (με Hollywood film έχουμε να κάνουμε και) έστω κι έτσι ο χαρακτήρας της Τρις είναι συναρπαστικός. Η επιλογή μάλιστα της για τον κεντρικό ρόλο με ενθουσίασε. Νομίζω ότι δίνει στο ρόλο και στο τελικό αποτέλεσμα χαρακτήρα, ίσως ακόμα περισσότερο από αυτό που κατορθώνει να κάνει η στο Hunger Games!

Το Divergent, αν και θυμίζει αρκετά άλλες ταινίες, παρακολουθείται με ενδιαφέρον από την αρχή ως το τέλος, διαθέτει ανατροπές και αρκετές σκηνές που κόβουν την ανάσα, μια εξαιρετική (και εξαιρετικά όμορφη επίσης) κακιά (στο ρόλο της ηγέτη της πολιτείας της Erudite η ), καθώς κι ένα πολύ καλό soundtrack! Ανυπομονώ για τη συνέχεια της τριλογίας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: