Απριλίου 09, 2014

Αύγουστος (2013) (4 στα 10)


Υπόθεση
Όταν ο αλκοολικός πατέρας της οικογένειας εξαφανίζεται, οι τρεις ενήλικες κόρες επιστρέφουν σπίτι για να συμπαρασταθούν στη μητέρα τους που πάσχει από καρκίνο και έχει χρόνια εξάρτηση από ναρκωτικά χάπια. Οι δυσλειτουργικές σχέσεις, όμως, μεταξύ των μελών της οικογένειας δεν αργούν να οδηγήσουν σε συγκρούσεις.

Αξιολόγηση
Το August: Osage County είναι κλασσικό παράδειγμα ταινίας που είχε κάθε δυνατότητα να γίνει ένα στιβαρό οικογενειακό δράμα και να μας συγκλονίσει και κατέληξε ένα φλύαρο και κουραστικό μελόδραμα τηλεοπτικών προδιαγραφών!

Παρότι στην ταινία πρωταγωνιστεί η Meryl Streep και ως γνωστόν ό,τι κι αν υποδυθεί αυτή η γυναίκα θα του δώσει μια συναρπαστική διάσταση, εδώ - προφανώς εξαιτίας της λανθασμένης σκηνοθετικής καθοδήγησης του - η ερμηνεία της είναι υπερβολική και σχεδόν ... καταστρέφει την ταινία! Αντίθετα ερμηνευτικά διασώζονται κάπως οι τρεις αδερφές, ενώ η ερμηνεία κι η συνολική παρουσία της Julia Roberts είναι από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία στην ταινία!

Η ταινία φιλοδοξεί να σχολιάσει τις δυσλειτουργικές σχέσεις μεταξύ των μελών μιας οικογένειας και την προβληματική επικοινωνία τους εξαιτίας κυρίως της άσχημης επίδρασης που είχε στις ζωές των παιδιών η κεντρική φιγούρα αυτής της οικογένειας, η μητέρα. Εκείνη τα "μπουκώνει" με αρνητικά συναισθήματα, εξωτερικεύει την αγάπη της προς αυτά με κτητικό τρόπο, τα κάνει να αισθάνονται ότι πάντα αυτά χρειάζεται να αποδείξουν κάτι. Εντέλει είναι τόσο ασφυκτικά καταπιεστική η παρουσία αυτής της γυναίκας στη ζωή των κοριτσιών της, που εξηγεί από μόνη της τα προβλήματα που αυτά έχουν, τις ανασφάλειες που τα βαρύνουν και την αγωνία τους να ξεφύγουν από την καταπίεση που έζησαν από τη μητέρα τους.

Παρότι η ταινία έχει κάποιες καλές στιγμές (πχ. η σκηνή με τη συζήτηση των τριών αδερφών στην αυλή), αυτές δεν αρκούν για να σωθεί το σύνολο! Οι διάλογοι ως επί το πλείστον δεν πείθουν (πχ. είναι δυνατόν στην αρχή της ταινίας να απαγγέλει ποιήματα ο πατέρας της οικογένειας προαναγγέλλοντας την εξαφάνισή του, την ίδια στιγμή που παίρνει συνέντευξη από την οικονόμο-γηγενή Αμερικάνα που προσλαμβάνει;!), οι χαρακτήρες μοιάζουν ψεύτικοι και υπερβολικοί, κάποια κομμάτια της ιστορίας δεν προσθέτουν τίποτα στο γενικό νόημα της ταινίας, ενώ κάποιες σεναριακές ανατροπές είναι επιπέδου σαπουνόπερας! 


Γενικά η "σάλτσα" δεν δένει στην ταινία, ο σκηνοθέτης δείχνει άπειρος για να καθοδηγήσει σωστά τους ηθοποιούς, τα δραματουργικά κρεσέντο περισσότερο ενοχλούν παρά συγκινούν τους θεατές και όλα συντείνουν σε μια μεγάλη χαμένη ευκαιρία! Ίσως στο θέατρο να λειτουργεί καλύτερα αυτό το κείμενο (δεν έχω ιδία άποψη) και η κινηματογραφική μεταφορά του να ήταν τελικά μια κακή ιδέα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: