Ιανουαρίου 12, 2012

Το παιδί με το ποδήλατο (2011) (8 1/2 στα 10)


Υπόθεση
Εγκαταλειμμένος σε σχολείο κοινωνικής πρόνοιας από τον πατέρα του, ο μικρός Cyril προσπαθεί να κάνει μια καινούργια αρχή με την Samantha που δέχεται να τον φιλοξενεί τα σαββατοκύριακα. Αλλά ως γνωστόν, η ζωή δεν είναι δρόμος στρωμένος με ροδοπέταλα...

Αξιολόγηση
Δυνατή και πλήρης μηνυμάτων η νέα ταινία των αδερφών Dardenne, κινείται στο ίδιο ρεαλιστικό ύφος που μας έχουν συνηθίσει οι βέλγοι δημιουργοί και στην ίδια επίσης θεματολογία των κοινωνικών προβλημάτων και των απλών ιστοριών με τους κατατρεγμένους ήρωες, τους ανθρώπους του περιθωρίου, που αποζητούν να βγουν σε ξέφωτο αλλά η ζωή είναι σκληρή μαζί τους. Εδώ ο ήρωας του σκηνοθετικού διδύμου είναι ανήλικος, είναι ιδιαίτερα εκφραστικός και ταλαντούχος και χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία κλέβει την παράσταση στην ταινία!

Το παιδί με το ποδήλατο σχολιάζει απέριττα πλην απολύτως εύστοχα τις δυσκολίες και τα ψυχολογικά βάρη που φέρουν τα παιδιά που οι γονείς τους τα έχουν εγκαταλείψει, θίγει εμμέσως το ζήτημα της ελευθερίας των επιλογών μας, ενώ η ταινία υποστηρίζει σαφώς ότι το νόημα της ζωής έγκειται στην προσφορά και στη δυνατότητα (ή ικανοποίηση της ανάγκης) κάποιου να διοχετεύει την ενέργεια και να μοιράζει την αγάπη του στις ανθρώπινες σχέσεις που κάνει.


Οι ήρωες των Jean-Pierre και Luc Dardenne σαν άλλοι τραγικοί χαρακτήρες δοκιμάζονται απέναντι σε ηθικές επιλογές, σφάλουν, πέφτουν και λυτρώνονται, ενώ οι θεατές τίθενται διαρκώς προ διλημμάτων και οι απαντήσεις δεν είναι εύκολες. Συνολικά μια πολύ καλή στιγμή του ευρωπαϊκού σινεμά, μια συγκινητική ανθρώπινη ιστορία, μια ταινία από αυτές που θυμάσαι καιρό μετά!

Δεν υπάρχουν σχόλια: