Μαρτίου 16, 2010

Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων (2010) (4 στα 10)

Υπόθεση
Μετά την πρόταση γάμου ενός νεαρού λόρδου η 20χρονη Αλίκη πέφτει μέσα σε μια λαγότρυπα και επιστρέφει στη χώρα των θαυμάτων.

Αξιολόγηση
Πως οι "Περιπέτειες της Αλίκης στη χώρα των θαυμάτων", το πασίγνωστο βιβλίο
του Lewis Carroll, που είναι ένα από τα πιο προκλητικά (για το μυαλό) παραμύθια που έχουν ποτέ γραφτεί και σίγουρα είναι άκρως τολμηρό για τα δεδομένα της εποχής που γράφτηκε με τις αναφορές του στο παράλογο της εξουσίας καθώς και σε παραισθήσεις και … παραισθησιογόνα, στα χέρια του Tim Burton έγινε ένα τόσο ανώδυνο και ... βαρετό ακόμα και για παιδιά παραμυθάκι;!

Φίλες και φίλοι, δε μιλάμε για έναν οποιοδήποτε σκηνοθέτη εδώ, αλλά για το μαύρο ξεναγό της πιο τρελής φαντασίας μας, τον σκηνοθέτη cult αριστουργημάτων όπως ο Ψαλιδοχέρης, ο Σκαθαροζούμης, η Νεκρή Νύφη και το Sweeny Todd! Πως λοιπόν αυτός ο άνθρωπος ήταν δυνατό να πάρει το παραμύθι του Caroll και να το μετατρέψει σε κάτι λιγότερο από ένα γοτθικό υπερθέαμα με κατάμαυρο χιούμορ και ήρωες που ξεγελούν την κατάθλιψη δαγκώνοντας γιγάντια ψυχότροπα μανιτάρια; Κι όμως! Φαίνεται ότι όταν νερώνεις το κρασί (της τέχνης) σου για να απευθυνθείς στο κοινό της Ντίσνεϊ τότε πολύ απλά το τελικό αποτέλεσμα είναι κάτι που θυμίζει σε αισθητική ταινία τιμ Μπάρτον αλλά η ουσία του δε διαφέρει σε τίποτα από ένα αθώο παιδικό καρτούν με ευτυχισμένο τέλος και διπλοφιλτραρισμένα μηνύματα!


Όσο κι αν είμαι μεγάλος φαν του Tim Burton δεν μπόρεσα να καταλάβω τι πραγματικά ήθελε να κάνει με αυτή την ταινία, μια ταινία που εξαντλείται σε μερικές χαζο-μάχες ανάμεσα σε τέρατα σταλμένα από την κακιά βασίλισσα και στην Αλίκη, σε αναζήτηση μαγικών σπαθιών, σε πολύχρωμα κοστούμια και εντυπωσιακά καπέλα... και τι σχέση έχουν όλα αυτά τέλος πάντων με την ιστορία του αρραβώνα της Αλίκης με το νεαρό! Η πλέον ατυχής στιγμή στην καριέρα του Tim Burton, μην πάτε ούτε τα παιδιά σας να το δουν γιατί θα τρελαθούν στα χασμουρητά!

3 σχόλια:

musicbug είπε...

Eisai aparadektos, athlios, akyros, o,ti nanai, thalega an evazes psilo vathmo stin tainia ayti:-p
Symfwnw me tin kritiki sou, kai na simeiwsw oti to 3-D itan for the poust entelws! Kalytera na to vlepame stin kanoniki morfi!

Eskli είπε...

Το πρόβλημα είναι ότι συνεργάστηκε με την Disney που ποντάρει κλασσικά "σε ταινίες για παιδιά", με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Νομίζω ότι δεν θα τον άφηναν, κατά κάποιο τρόπο, να βάλει το δικό συνηθισμένο στυλ, όπως στη "Νεκρή Νύφη" για παράδειγμα, που το έκαναν οι Warnerbros.

Sinnerman είπε...

τι να περιμέναμε απο την walt disney... κρίμα και ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία για μια ξεχωριστή ταινία. Ας ελπίσουμε ο tim burton να διαπιστώσει το λάθος του και να μας προσφέρει την ιδιαίτερη οπτική του γωνία στην θέαση των πραγμάτων