Μαρτίου 22, 2010

Αόρατος Συγγραφέας (2010) (8 στα 10)


Υπόθεση
Λίγο πριν την έκδοση του βιβλίου με τα απομνημονεύματα του πρώην Πρωθυπουργού του Ην. Βασιλείου Adam Lang ο "αόρατος συγγραφέας" που τον βοηθά στη συγγραφή του βιβλίου ξεβράζεται νεκρός σε παραλία του νησιού που βρίσκεται απομονωμένος ο Πρωθυπουργός. Ποια είναι η τύχη άραγε που περιμένει τον αντικαταστάτη του;

Αξιολόγηση
Ο Πολάνσκι δε σταματά ποτέ να με εκπλήσσει! ... Παρόλο που σχεδόν πάντα οι ταινίες του κινούνται στο ίδιο μοτίβο! Πάντα ο κεντρικός ήρωας των ταινιών του βαδίζει προς την καταστροφή σα πεταλούδα γύρω από το φως, σαν ήρωας αρχαίας ελληνικής τραγωδίας, που ενώ έχει ενώπιόν του τα σημάδια που καθαρά τον προειδοποιούν να μη συνεχίσει αυτό το δρόμο, αυτός τα αγνοεί. Όμως πάντα δυστυχώς ισχύει το "η περιέργεια σκότωσε τη γάτα"! Πάντα μια γυναίκα παίζει κυρίαρχο ρόλο στην εξέλιξη ή την τελική έκβαση μιας ιστορίας! Πάντα το κακό είναι διαβολικό, απόλυτο, αλλά συνήθως στις ταινίες του Πολάνσκι αυτό είναι και μεταμορφωμένο, δεν το αντιλαμβάνεσαι αμέσως και συνήθως όταν το αντιληφθείς είναι μάλλον αργά!

Έτσι και στο Ghost Writer όλα τα στοιχεία του Πολάνσκικου θρίλερ είναι πανταχού παρόντα και ενορχηστρωμένα αριστοτεχνικά εκμεταλλεύονται το πολύ καλό σενάριο του Robert Harris (προσαρμογή του μυθιστορήματος "the Ghost" του ιδίου). Με φωτογραφία υποβλητική, με τη βροχή και το συννεφιασμένο τοπίο να λειτουργούν σα σκηνικό στην ταινία, με μουσική πολύ καλή συνοδεία των σκηνών έντασης, ο Πολάνσκι δημιουργεί μια εξαιρετική ατμόσφαιρα!

Η ταινία όμως έχει δύο αδυναμίες, την εξής μία: ο Πολάνσκι δείχνει να μην έχει αποφασίσει πόσο θέλει η ιστορία του να μοιάζει σα μεταφορά της ζωής του πρώην Πρωθυπουργού της Βρετανίας Τόνι Μπλερ. Ενώ ο ηθοποιός που τον υποδύεται (κακή επιλογή ο Pierce Brosnan) φέρνει στον Μπλερ λιγάκι, σκηνοθετείται και στήνεται από τον Πολάνσκι με τρόπο που να μη θυμίζει τον Μπλερ, ενώ αντίθετα ο Υπουργός Άμυνάς του Πρωθυπουργού της ταινίας θυμίζει καταπληκτικά τον Υπουργό Robin Cook (που παραιτήθηκε από την κυβέρνηση Blair λόγω διαφωνίας του με τον πόλεμο στο Ιράκ) και η ΥπΕξ των ΗΠΑ είναι καρικατούρα της Condoleezza Rice! Επίσης, διάβολε, πολλές ατάκες και συμπτώσεις στην ταινία μοιάζουν να έχουν ξεπηδήσει από τη «λαμπρή» σταδιοδρομία του Μπλερ, που σε κάνουν να απορείς τι πραγματικά ήθελε να κάνει εδώ ο Πολάνσκι!


Ανεξαρτήτως των ομοιοτήτων ή όχι με τη ζωή του Toni Blair, η ταινία είναι τίποτα παραπάνω, τίποτα λιγότερο από ένα συναρπαστικό και γεμάτο ανατροπές πολιτικό θρίλερ, που αν και αργεί λίγο να ανεβάσει στροφές στο σασπένς, από τη στιγμή που το κάνει δε μειώνει την ένταση καθόλου ως το τέλος! Το προτείνω ανεπιφύλακτα στους λάτρεις του είδους και τους φίλους του Πολάνσκι!

Δεν υπάρχουν σχόλια: