Μαρτίου 31, 2010

Νιάτα σε έξαψη (2009) (8 στα 10)


Υπόθεση
Ο Nick Twisp, παρθένος, έφηβος, από εκείνα τα παιδιά, που όλες οι συμμαθήτριές τους επιδεικτικά αγνοούν, αισθάνεται ότι η ζωή του δεν έχει κανένα νόημα. Όταν όμως γνωρίζει τη Sheeni τότε όλη η ζωή του αλλάζει και έρχεται αντιμέτωπος με έναν άγνωστο ως τότε εαυτό του!

Αξιολόγηση
Φτιαγμένη με μεράκι, άψογο στυλ και σκηνοθετικό ρυθμό, με άφθονες ξεκαρδιστικές καταστάσεις που μαρτυρούν ιδιαίτερα καλή αίσθηση χιούμορ το Youth in Revolt είναι η αμερικανική κωμωδία-έκπληξη της χρονιάς!

Κάτι ανάμεσα στο Amelie, στο Juno, και ... στο American Pie (χωρίς ευτυχώς να θυμίζει σε τίποτα το χοντροκομμένο χιούμορ του τελευταίου) η ταινία του Miguel Arteta διαθέτει έναν εξαιρετικό πρωταγωνιστή που η ερμηνεία του (από την ίδια την εμφάνισή του έως τη φωνή, το στήσιμό και το περπάτημά του) ξεχωρίζουν! Ο 22χρονος Michael Cera υποδύεται δύο ρόλους: αυτόν του φλώρου παρθένου και εκείνον του άλλου του εαυτού, αυτόν που όλα τα σπασικλάκια ανά τον κόσμο πραγματικά θα ήθελαν έχουν, το ρόλο του «κακού» ωραίου, που ξέρει κάθε φορά τι να κάνει και τι να πει ώστε τα κορίτσια να λιώνουν! Και τους υποδύεται και τους δύο εξαιρετικά πειστικά!

Η ταινία διαθέτει και κάποιους ιδιαίτερα απολαυστικούς δεύτερους ρόλους. Ο αλτρουιστής γείτονας που δε διστάζει σε τίποτα προκειμένου να βοηθήσει τους γύρω του, ο βλακο-brutal σύντροφος της μαμάς (πάλι ξαναχτυπά και κλέβει την παράσταση ο Galifianakis), ο μαστουρωμένος αδερφός και ο δικηγόρος πατέρας- φανατικός χριστιανός! Μέσω αυτών των ηρώων ο σκηνοθέτης κάνει ένα εξαιρετικά καυστικό σχόλιο στο μικρόκοσμο της επαρχίας των πολιτειών της ενδοχώρας των ΗΠΑ!


Μια διαφορετική, πολιτικά ανορθόδοξη νεανική κωμωδία καταστάσεων, με ένα πολύ ωραίο new age ρομαντισμό, ένα ιδιαίτερα καλογραμμένο σενάριο και πάνω από όλα με θετική διάθεση να προσεγγιστεί με συμπάθεια η σημερινή γενιά των δεκαεξάχρονων! Must see!

1 σχόλιο:

musicbug είπε...

Nice arguments my ass! Pare ena copy paste twra na goustareis:

"Pano symfwnw 100% se osa grafeis, i tainia itan poly kali, me exypno senario kai poly kali skinothesia"

Pera ap'tin plaka i tainia itan poly idieteri, asteia, diaskedastiki, me apopsi, kalo xeirismo twn deyterevontwn xaraktirwn kai irwwn. Mia eyxaristi ekpliksi pou apolaysa! Ki egw ena 8/10 tha tou evaza!