Μαρτίου 11, 2010

Το λουλούδι της ερήμου (2009) (8 στα 10)

Υπόθεση
Το συγκλονιστικό ταξίδι του top model Waris Dirie από την τραυματική νομαδική παιδική ηλικία της κάπου στις ερήμους της Σομαλίας έως τα εξώφυλλα των μεγαλύτερων περιοδικών μόδας του πλανήτη.

Αξιολόγηση
Ζηλευτή κινηματογραφική αφήγηση με άφθονες ιδιαίτερα δυνατές στιγμές και εικόνες διαθέτει η ταινία της Sherry Horman, που μεταφέρει εξαιρετικά στη μεγάλη οθόνη το αυτοβιογραφικό βιβλίο του μοντέλου Waris Dirie και μας καθιστά συνοδοιπόρους στη συναρπαστική διαδρομή της. Παρότι η ταινία κάνει μεγάλα σε διάρκεια flash-back, δεν κουράζει τους θεατές, τουναντίον τους μαγνητίζει και ρουφά όλη την προσοχή τους στην ιστορία που διηγείται. Η δε στιγμή της κλειτοριδεκτομής έρχεται ως εικόνα στο πιο ταιριαστό σημείο, για να κουμπώσει η αποκάλυψή της με τη δραματουργική κορύφωση της ταινίας.

Το επίσης μοντέλο Liya Kebede ενσαρκώνει εξαιρετικά τη Waris Dirie και μοιάζει να υποδύεται τον εαυτό της, ενώ είναι τόσο διαβολεμένα ποθητή με λαιμό κύκνου και ένα απίστευτα σαγηνευτικό βλέμμα, που πραγματικά δυσκολεύεσαι να πάρεις τα μάτια από πάνω της! Η δε Sally Hawkins (τη θυμάστε στο περσινό happy-go-lucky;) σε δεύτερο ρόλο κλέβει την παράσταση και για άλλη μια φορά αποδεικνύει πόσο μεγάλη ηθοποιός είναι!


Ένα διαφορετικό success story, ιδιαίτερα συγκινητικό, το Desert Flower είναι ένας ύμνος στην ανθρώπινη θέληση, στη διεκδίκηση μιας καλύτερης ζωής και μια δυνατή φωνή εναντίον της απαράδεκτης και άκρως ειδεχθούς παράδοσης της κλειτοριδεκτομής!

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Την ταινία δεν την έχω δει (εννοείται ότι πρόκειται να.. σπεύσω!), αλλά έχω διαβάσει το βιβλίο... με μια λέξη "συγκλονιστικό". Αληθινή ηρωίδα η κύρια Ντίρι κ απορώ πως ορισμένοι τη συγκρίνουν με (γνωστά κ μη εξαιρετέα) "εγχώρια" σημερινά μοντέλα. Ο βασικός λόγος που σ γράφω (μην έχοντας ακόμα δει την ταινία) είναι πρωτίστως να σε συγχαρώ για το πολύ όμορφο blog σου (αν κ σε ορισμένα διαφωνούμε πχ ρίξε (αν θες) μια ματία σ μια (σχετικά) αρνητική κριτική π προτίθεμαι να γράψω για το "άσε το καό να μπει", χωρίς παρεξήγηση, ε? :-)) κ δευτερευόντως να σε παραπέμψω (χωρίς να θέλω να σε πείσω ή να ισχυριστώ ότι έχω σίγουρα δίκιο) σε ένα σχόλιο για την ταινία "ΒΑΒΕΛ", για το "δια ταύτα" της οποίας κι εγώ αμφέβαλλα ώσπου με έπεισε πανηγυρικά ένας αγαπημένος συγγενής μου (χωρίς αυτό από μόνο του ν με τιμά ιδιαίτερα ή να πείθει για τη σπουδαιότητα της ταινίας!) Επίσης, (άσχετο!), επειδή έριξα μια ματιά στις αγαπημένες σου ταινίες κ εν πολλοίς συμφωνούμε, δεν πρόσεξα αν έχεις σημειώσει κ την "έβδομη σφραγίδα" του Μπέργκμαν, π θεωρώ ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΗ, αν δεν την έχεις δει, σπεύσε, ελπίζω ν σου αρέσει>!
Με φιλικούς χαιρετισμούς,
Εύα, 23 (είμαι κι εγώ της νομικής, επί πτυχίω!)

europanos είπε...

Εύα, σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και εύχομαι καλό πτυχίο και καλή σταδιοδρομία σε αυτούς τους δύσκολους, πραγματικά, καιρούς!
Δεν υπάρχει καμία παρεξήγηση στη διαφορετική γνώμη, δε διεκδικώ το αλάθητο του Πάπα, γνώμη κι εγώ καταθέτω προσπαθώντας να κάνω τους αναγνώστες αυτού του μπλογκ να δουν την ταινία με τα μάτια που την είδα κι εγώ. Τίποτα παραπάνω, τίποτα λιγότερο!