Φεβρουαρίου 20, 2009

Παράδεισος στη Δύση (2009) (9 στα 10)


Υπόθεση
Ο Elias, ένας ανάμεσα σε πλήθος στοιβαγμένων ανθρώπων σε σαπιοκάραβο διασχίζει το Αιγαίο έχοντας στόχο να μπει παράνομα στην Ελλάδα και να φτάσει στον παράδεισό του, το Παρίσι. Όταν οι άνδρες του Λιμενικού θα πλησιάσουν το πλοίο που τους μεταφέρει λαθραία, ο Elias θα πηδήσει στη θάλασσα και θα καταφέρει να βγει στη στεριά.

Αξιολόγηση
Ο Κώστας Γαβράς επιστρέφει ή μάλλον επιμένει στο σινεμά που ξέρει να κάνει καλά, στο σινεμά που τον καθιέρωσε, στο σινεμά των κρυστάλλινων πολιτικών μηνυμάτων, και διηγείται αυτή τη φορά την ιστορία των λαθρομεταναστών σε μια Ευρώπη που ολοένα και περισσότερο μοιάζει με φρούριο! Καταπιάνεται λοιπόν ο Γαβράς με την ιστορία όλων εκείνων των ανθρώπων που δεν έχουν φωνή (γιατί δεν έχουν "χαρτιά"), αυτών που φοβόμαστε αντί να αφουγκραστούμε πόσο πολύ εμείς οι ίδιοι τους φοβίζουμε, αυτών που έρχονται στον κόσμο μας με βυθισμένες βάρκες, αυτών που τους βάζουμε στα κέντρα υποδοχής (συγκέντρωσης καλύτερα θα έπρεπε να λέγονται), τους κακομεταχειρίζονται οι αστυνομικοί μας και τους εκμεταλλευόμαστε ανερυθρίαστα οι περισσότεροι από εμάς με την πρώτη ευκαιρία.

Βγαλμένη από τη ζωή στην Ευρώπη του σήμερα και μαζί παραμυθένια, ρεαλιστική και τόσο λυρική ταυτόχρονα, η Δύση του Γαβρά είναι όντως παράδεισος, είναι το κάστρο με το θησαυρό, αλλά είναι συνάμα και το κολαστήριο και η φυλακή! Η "ανιδιοτελής φιλοξενία" των Ελλήνων μαζί με τους "κομψούς τρόπους" και την ευγένεια των Γάλλων είναι πλέον μύθοι και ως μύθοι τους αξίζει η αποκαθήλωση και η χλεύη που τους χαρίζει απλόχερα ο Γαβράς!

Όσο όμως κι αν η ιστορία του λαθρομετανάστη που τυγχάνει να είναι ομορφούλης (και αυτό τον διασώζει κάποιες φορές) είναι διανθισμένη με μπόλικες "σφαλιάρες" και άσχημα γυρίσματα της τύχης, ο Γαβράς δε θέλει να βαρύνει το κλίμα, δε θέλει να πετύχει τον οίκτο των θεατών, δε θέλει να κάνει μελόδραμα, αλλά φροντίζει να διανθίσει την ιστορία του με μπόλικες αστείες στιγμές και να κάνει τους Ευρωπαίους που θα δουν τη νέα του δημιουργία να γελάσουν βλέποντας τον άσχημο εαυτό τους στον καθρέπτη! Μια ηχηρή επιστροφή από το μεγάλο Έλληνα Κώστα Γαβρά και μια πολύ συγκινητική και δυνατή ταινία με ένα αλησμόνητο Riccardo Scamarcio στο ρόλο του διαρκώς κυνηγημένου, φοβισμένου αλλά ιδιαίτερα τολμηρού και αποφασιστικού Elias!

Ζήσε το μύθο σου στην Ελλάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια: