Φεβρουαρίου 25, 2009

H Rachel παντρεύεται (2008) (8 στα 10)

Υπόθεση
Η Κιμ βγαίνει μετά από αρκετούς μήνες έγκλειστη σε κλινική αποτοξίνωσης και επιστρέφει στο πατρικό της όπου οι ετοιμασίες του γάμου της αδερφής της, Rachel, έχουν πάρει φωτιά...

Αξιολόγηση
Οι καθαρτήριες αποκαλύψεις και οι εις βάθος συζητήσεις του Μυστικά και ψέμματα συναντούν τις διαλυμένες οικογενειακές σχέσεις του American Beauty, και o Jonathan Demme επιλέγει να επιστρέψει στις σπουδαίες ταινίες (όπως το Philadelphia και η Σιωπή των Αμνών). Στο Rachel Getting Married η ιστορία μιας δυσλειτουργικής οικογένειας, όταν τα μέλη της αναγκάζονται να συνυπάρξουν με αφορμή τις προετοιμασίες του γάμου της μίας κόρης, προσεγγίζεται από τη σκοπιά όλων των μελών της οικογενείας και ο σκηνοθέτης καταβάλει κάθε προσπάθεια να αποτυπώσει όλων τα συναισθήματα και τα επιχειρήματα χωρίς να πάρει θέση (σε μια τραγική ιστορία που δύσκολα μπορείς να πάρεις θέση για το ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο).

Το θεατή περιμένουν ενδιαφέρουσες αποκαλύψεις σε κάθε επόμενη στροφή του σεναρίου και το ενδιαφέρον διατηρείται αμείωτο (ως και τη στιγμή του γάμου τουλάχιστον γιατί προς το τέλος η ταινία κάνει κοιλιά), ενώ οι σχηματισθείσες εντυπώσεις των θεατών για το ποιος φταίει και για τι πράγμα ακριβώς διαρκώς ανατρέπονται! Στο τέλος της ταινίας έχει ολοκληρωθεί το παζλ της κατανόησης της αγίας Αμερικανικής μεσοαστικής οικογένειας και ο θεατής έχει διαρκώς την αίσθηση ότι αυτή θα μπορούσε να ήταν η οικογένειά του βάζοντας τον εαυτό του στη θέση των κεντρικών ηρώων της ιστορίας. Βέβαια η ταινία πραγματικά μπορούσε να αποθεωθεί στο φινάλε, αλλά ο δημιουργός της μοιάζει σα να μην τολμά να πει όλα όσα θέλει να πει πραγματικά και κλείνει την ιστορία του κάπως αμήχανα.

Το Rachel Getting Married είναι μια δραματική ιστορία, σπαραχτική και στεγνή από δάκρυα μαζί, με στέρεο σενάριο και δυνατές εμβαθύνσεις στον ψυχισμό των ηρώων της, που πραγματικά αξίζει την προσοχή σας!


Ρεσιτάλ ερμηνείας σε έναν πολύ απαιτητικό και οσκαρικά αβανταδόρικο ρόλο από την Anne Hathaway στο ρόλο της αδερφής της Rachel.

Υστερόγραφο
Βρήκα ιδιαίτερα επιτυχημένη την επιλογή του τίτλου της ταινίας: είναι λίγες οι φορές που τίτλος ταινίας, που υποτίθεται σηματοδοτεί το κεντρικό νόημα της, δεν αναφέρεται στο κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας, εν προκειμένω την Κιμ, αλλά αναφέρεται στην αδερφή της και στο γάμο αυτής. Αυτό καθόλου τυχαία δεν έγινε, νομίζω. Αντίθετα τονίζει ακόμα περισσότερο κι από την ίδια την υπόθεση της ταινίας την απόσταση που νιώθει η ηρωίδα, που ανεβαίνει το δικό της Γολγοθά με όλα τα προβλήματα και τον εγωκεντρισμό που κάτι τέτοιο μπορεί να παράξει, από το χαρμόσυνο (που είναι συνήθως) το γεγονός ενός γάμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: