Ιανουαρίου 16, 2009

Twilight (2008) (8 στα 10)

Υπόθεση
Επειδή η μητέρα της ξαναπαντρεύτηκε, η 17χρονη Bella μετακομίζει για ένα μικρό διάστημα με τον πατέρα της που μένει σε μια κωμόπολη στην πολιτεία Ουασινγκτον των ΗΠΑ. Εκεί γνωρίζει τον Edward, έναν απόμακρο συμμαθητή της και αμέσως νιώθει μια έντονη έλξη απέναντί του. Όμως εκείνος δεν είναι ένας συνηθισμένος έφηβος!

Αξιολόγηση
"Όταν το αρνί ερωτεύτηκε το λιοντάρι, για το πρώτο η σχέση τους ήταν ηλιθιότητα, ενώ για το δεύτερο βασανιστικός μαζοχισμός!" Για αυτούς όμως που τους παρακολουθούσαν να ερωτοτροπούν το θέαμα ήταν άκρως ενδιαφέρον! Με gothic-pop αισθητική (σα videoclip των Within Temptation) και άριστη χημεία μεταξύ του πρωταγωνιστικού ζεύγους το Twilight της Catherine Hardwicke που μετέφερε στην οθόνη το ομώνυμο best seller της Stephenie Meyer παίρνει μια οιωνεί απαγορευμένη σχέση και την κάνει το πιο hot κινηματογραφικό προϊόν αυτή την εποχή!

Ενώ η ταινία δεν αποτελεί κάτι το ιδιαίτερο ώστε να δικαιολογήσει όλη αυτή τη συζήτηση γύρω από αυτήν και την μέχρι στιγμής τεράστια εισπρακτική επιτυχία της παγκοσμίως, εντούτοις θεωρώ ότι αποτελεί μια πολύ αντιπροσωπευτική ταινία για να περιγράψει τις τάσεις της νεολαίας σήμερα, που είναι και emo και υπερ-καταναλωτική και νεοσυντηρητική και επαναστατική και όλα αυτά τα αντιφατικά μεταξύ τους στοιχεία, που την προσδιορίζουν, εδώ δίνονται με ένα πολύ ρομαντικό, αθώο και σκοτεινό μαζί, τρόπο!

Ένα όχι ακριβώς scary movie που χωρά σε συσκευασία teen movie και η κορδέλα του περιτυλίγματος του είναι διανθισμένη με πολλά κωμικά στοιχεία, ό,τι πρέπει για δύο ώρες δραπέτευσης από τη μίζερη σημερινή πραγματικότητα και σίγουρα δηλωτικό των τάσεων του σινεμά του (άμεσου) μέλλοντός μας! Τηρουμένων δηλαδή των αναλογιών, ό,τι ήταν το Breakfast Club για τη δεκαετία του 80, ό,τι σηματοδότησε το Scream για τη δεκαετία του 90, αντίστοιχης νομίζω αξίας και σημείο μελλοντικής αναφοράς θα αποτελέσει το Twilight!

6 σχόλια:

europanos είπε...

Η αναφορά μου στο κείμενο της κριτικής στον έρωτα μεταξύ λιονταριού και αρνιού παραπέμπει στην παρακάτω στιχομυθία από την ταινία:

Edward Cullen: And so the lion fell in love with the lamb.
Isabella Swan: What a stupid lamb.
Edward Cullen: What a sick, masochistic lion

musicbug είπε...

Mou arese ki emena poly ayti i ataka apo tin tainia. Tha symfwnisw me ayta pou grafeis gia to Breakfast Club sta 80s kai to Scream sta 90s. H tainia ontws den einai kati to wow, katafernei omws kai sou menei, einai erwtiki, me periergi atmosfera kai kali ximeia metaxy twn prwtagwnistwn. Mias ki anafereis tous Within Temptation, ekana postaki gi'aytous sto blog;-)
kisses

Rea είπε...

εγω βασικα θα διαφωνησω. ναι, ηταν πολυ ευχαριστη ταινια. αλλα δε πιστευω οτι θα εχει τοσο μεγαλη επιρροη ωστε να αποτελεσει σημειο αναφορας.

Nathalie είπε...

Ki emena mou arese aprosdokhta h tainia. H skhno8eths kserei na kanei cinema, na anamignyei to eboriko me kales ermhneies, omorfa topia kai atmosfaira, enw tautoxrona exei kai kati na pei..

Κωνσταντίνος Χ.Β. είπε...

Ντρέπομαι να το ομολογήσω, αλλά μου άρεσε πάρα πολύ...

Προσωπική βαθμολογία 9 στα 10

Γιώτα Παπαδημακοπούλου είπε...

Κι εμένα Πάνο μου άρεσε πολύ... Και που να διαβάσεις το βιβλίο ή ακόμα.... την συνέχεια! ;)