Ιουνίου 16, 2008

Lars and the real girl (2007) (8 1/2 στα 10)

Υπόθεση
Ο Λαρς, ένας μοναχικός και μάλλον αγοραφοβικός νεαρός άνδρας, ζει στο garage του σπιτιού του μεγαλύτερου αδερφού του, παντρεμένου και σύντομα πατέρα. Η ολοένα και πιο εσωστρεφής συμπεριφορά του Λαρς κινεί το ενδιαφέρον της νύφης του η οποία ψάχνει διαρκώς αφορμές για να εισβάλει στη ζωή του. Όταν ο Λαρς τους συστήνει τη νέα φίλη του, τη Μπιάνκα, μια σιλικονάτη κούκλα-sex toy, που αγόρασε μέσω internet, η ζωή της μικρής κοινωνίας που ζούνε αναστατώνεται!


Αξιολόγηση
Ο Lars και η "κούκλα" του είναι μια τρυφερή ταινία που με πολύ χιούμορ προσπαθεί να διηγηθεί μια παράξενη αλλά βαθιά ανθρώπινη ιστορία! Είναι ένα σχόλιο για την αποξένωση των σημερινών ανθρώπων, μια "χαμηλότονη κραυγή" για αληθινή επικοινωνία! Είναι ταυτόχρονα και μια έκκληση για περισσότερο ανεκτικότητα στις επιλογές των ανθρώπων όσο παράξενες και μη φυσιολογικές κι αν μας φαίνονται! Πάνω από όλα όμως η ταινία είναι ένας ύμνος στην αξία της συντροφικότητας και τη δύναμη της να επουλώνει τελικά κάθε είδους τραύμα!

Η ταινία αξιοποιεί στο έπακρο το πραγματικά μεγάλο ταλέντο και την αύρα της αυτοκαταστροφικότητας που εκπέμπει εντελώς φυσικά ο ταχύτατα ανερχόμενος Ryan Gosling. Όπως και στο μοναδικό Half Nelson ο Gosling και εδώ ενσαρκώνει έναν αντισυμβατικό, κλεισμένο στον εαυτό του νεαρό άντρα, που παρόλο που μπορεί να έχει λόγω καλής εξωτερικής εμφάνισης όποια γυναίκα θέλει (η συνοδός μου στο θερινό σινεμά λιώνει για την πάρτη του!), αυτός διαρκώς φλερτάρει με τα δικά του τραύματα, αισθάνεται κοινωνικά ακρωτηριασμένος, αλλά πασχίζει να το διορθώσει και εντέλει το παλεύει με ένα δικό του ξεχωριστό τρόπο!

Με πολύ χιούμορ και εμφανώς γυναικεία γραφή από τη σεναριογράφο Nancy Oliver, ο σκηνοθέτης της ταινίας, ο πρωτοεμφανιζόμενος Craig Gillespie, εκμεταλλεύεται πολύ έξυπνα την έκπληξη και την αμηχανία (που βγάζει γέλιο) των θεατών στη θέα μιας πλαστικής κούκλας, που όλη η μικρή κοινωνία της πόλης στην οποία διαδραματίζεται η ταινία, αποφασίζει να της συμπεριφερθεί σαν άνθρωπο κανονικό. Ενώ θα περίμενε κάποιος ότι το αστείο θα εξαντλείτο στο πρώτο εικοσάλεπτο, ο σκηνοθέτης ξεπερνά αυτό το σκόπελο και εστιάζει στο Λαρς και στα μυστήριά του, ενώ το αστείο με την κούκλα επανακάμπτει δριμύτερο σε σκηνή που δεν το περιμένεις, εξελίσσεται σε δράμα και τελικά αφήνει μια πολύ γλυκιά αίσθηση. Μια ταινία με φωτογραφία χειμωνιάτικου τοπία, που είναι όμως ό,τι πρέπει για θερινό σινεμά και υπόσχεται να ομορφύνει τα καλοκαιρινά σας βράδια!

Δεν υπάρχουν σχόλια: