Μαΐου 03, 2008

This is England (2006) (7 1/2 στα 10)


Υπόθεση
Τον καιρό της πολιτικής παντοδυναμίας της Θάτσερ και του πολέμου Μεγάλης Βρετανίας - Αργεντινής για τα νησιά Φώκλαντς ένα αγόρι στην προεφηβία νιώθει ότι ο τόπος δεν τον χωρεί και εντασσόμενος σε μια ομάδα μεγαλύτερων νέων skinhead που κινούνται στο χώρο της πανκ ακροδεξιάς κουλτούρας κοινωνικοποιείται και ανακαλύπτει τις ισορροπίες και τα όρια του.

Αξιολόγηση
Αν και δε συνηθίζεται θα ήθελα να ορίσω το This is England αρνητικά, προσεγγίζοντας όλα εκείνα τα στοιχεία με τα οποία η ταινία φλερτάρει αλλά τελικά δε τη χαρακτηρίζουν! Δεν είναι λοιπόν μια "ταινία-γροθιά" για το περιθώριο της αγγλικής νεολαίας, δεν είναι μια ταινία καταγγελίας για το ρατσισμό και την ξενοφοβία, δεν κάνει πολιτικό κήρυγμα εναντίον της ακροδεξιάς και δεν καταλήγει σε εύκολες απλουστεύσεις του τύπου η "κακιά η Θάτσερ φταίει που η νεολαία της Αγλλίας βιώνει τον κοινωνικό αποκλεισμό"! Όλα τα παραπάνω θα μπορούσε να πει κάποιος ότι τα υπονοεί η ταινία, μπορεί ο θεατής ανάλογα με το ιδεολογικό background του να τα συνάγει από τα επί οθόνης τεκταινόμενα, αλλά είμαι της άποψης ότι ο σκηνοθέτης Shane Meadows, ο ίδιος skinhead και στις προσωπικές εμπειρίες του οποίου βασίστηκε η ταινία, δεν είχε αυτές τις έγνοιες στο μυαλό του όταν έκανε την ταινία!

Ο Shane Meadows αντίθετα μου έδωσε την αίσθηση ότι περισσότερο από το να κάνει κήρυγμα είχε καημό -ίσως για να πάρει κάθαρση σε παλιά τραύματα- να πει την ιστορία του με απλό και άμεσο τρόπο, να δώσει κάτι "αληθινό" ως αποτέλσμα στους θεατές! Για αυτό πιστεύω ότι εντέλει υιοθετεί την άποψη ότι το να καταφύγεις στη βία και να ενστερνιστείς το περιθώριο και την ακροδεξιά είναι όχι μόνο αποτέλεσμα του πολιτικού περίγυρου στον οποίο ζεις και των δηλητηριασμένων μηνυμάτων μίσους που πανταχόθεν λαμβάνεις (κατά το "κακούργα κοινωνία") αλλά κυρίως της οικογένειας, του σχολείου, των πραγμάτων που ένιωσες ότι σου στέρησαν, μιας "λάθος" παρέας, μιας αδύνατης στιγμής που το νεαρό της ηλικίας και η ανάγκη να ξεφύγεις από το περιθώριο και να κοινωνικοποιηθείς σε μια ομάδα σε οδήγησε να κάνεις πράγματα που το επόμενο λεπτό σίγουρα θα μετάνιωνες!


Το This is England είναι μια ταινία χαμηλών τόνων και προϋπολογισμού, αλλά με μεγάλη "ψυχή"! Δίνει έμφαση στη ρεαλιστική αποτύπωση του αστικού περιβάλλοντος και ξεχωρίζει κυρίως λόγω μερικών αλησμόνητων σκηνών (όπως η σκηνή του μαστουρώματος και η σκηνή της αποκάλυψης του μυστικού που έκρυβε το παιδί), ενός εξαιρετικού soundtrack και μιας άκρως αποκαλυπτικής ερμηνείας του μικρού Thomas Turgoose, στη μνήμη της μητέρας του οποίου, που πέθανε από καρκίνο λίγο πριν η ταινία βγει στις αγγλικές αίθουσες, είναι αφιερωμένη η ταινία!

1 σχόλιο:

Giousurum είπε...

Simera vrika to blog sou. Pragmatika enimerotiko kai endiaferon. To This is England exei kai ena yperoxo soundtrack.
Kalo vrady.