Οκτωβρίου 17, 2007

Hairspray (2007) (6 1/2 στα 10)


Εισαγωγή
Πώς θα σας φαινότανε να σας πάρει την κούραση της ημέρας ένα θέαμα ανάλαφρο όσο το βάρος των μορίων μιας λακ για τα μαλλιά; Πώς θα σας φαινότανε να σας παρασύρει σε ρυθμικό χτύπημα των ποδιών σας ένα ταξίδι πίσω στα 70ies και τα 80ies; Πώς θα σας φαινότανε να δείτε μια ταινία cheesy σα σαπουνόπερα, φανταχτερή σα το gay pride, ποπ σα τους ABBA; Ένα πράμα σα τη Eurovision δηλαδή!!!

Υπόθεση
Στρουμπουλή πλην ιδιαίτερα χαριτωμένη μαθήτρια στη Βαλτιμόρη της δεκαετίας του 1960, ζει και αναπνέει για να χορεύει και να παρακολουθεί στην τηλεόραση κάθε μέρα μετά το σχολείο το μουσικοχορευτικό show τοπικού καναλιού, το Hairspray. Μια μέρα μια χορεύτρια του show ανακοινώνει την αποχώρησή της από το show λόγω εγκυμοσύνης και οι συντελεστές του αναζητούν την αντικαταστάτριά της. Μπορεί η νεαρά της ιστορίας μας να ζήσει το όνειρό της;

O John Travolta, στο ρόλο-έκπληξη της πληθωρικής μαμάς

Αξιολόγηση
Κινηματογραφική μεταφορά musical του Broadway το οποίο με τη σειρά του ήταν βασισμένο σε ομώνυμη ταινία του 1988, η οποία όμως δε γνώρισε αξιοσημείωτη εισπρακτική επιτυχία. Ασυζήτητα χαριτωμένο και άκρως διασκεδαστικό με εντυπωσιακό casting και πολύ ωραία ένταξη των τραγουδιών στην εξέλιξη της ιστορίας, το Hairspray με έκανε να θέλω να το δω στο θεατρικό σανίδι ζωντανά και χωρίς lipsinging (κάτι που υποθέτω δε συνηγορεί υπέρ της ιδέας να μεταφερθεί το έργο στη μεγάλη οθόνη). Παρά ταύτα, η σκηνοθεσία και η γρήγορη εναλλαγή σκηνικών, χρωμάτων και κουστουμιών ίσως να με κούραζε στο θέατρο ενώ εδώ εμφανίζεται ως κάτι το απολύτως φυσικό.

Ενώ στην επιτυχία της ταινίας διεθνώς συνέβαλε τα μέγιστα η παρουσία του John Travolta, (που όσα χρόνια κι αν περάσουν δεν ξεχνάμε ότι είναι συνώνυμο του μιούζικαλ) εδώ σε γυναικείο, απαιτητικό χορευτικά και ερμηνευτικά, ρόλο, η μικρούλα πρωτοεμφανιζόμενη πρωταγωνίστρια, η Nikki Blonsky, κλέβει πραγματικά την παράσταση! Βλέμμα αθώο και ταυτόχρονα σέξι με ένα ιδιαίτερο τρόπο, φωνή συμπαθητική και χορευτική δεινότητα βαρέων βαρών, η Nikki μπαίνει στην καρδιά σου από το πρώτο λεπτό της ταινίας. Κάτι σα παχουλή Καλομοίρα ένα πράγμα! Έψαξαν, υποθέτω, πολύ οι συντελεστές της ταινίας για να τη βρουν και νομίζω πέτυχαν διάνα!

Χμμ.. τι άλλο να γράψω; Εντάξει δεν πρόκειται για καμμιά σοβαρή θεματικά ταινία, αλλά ξέρετε πολλά musicals, εσείς, που να είναι; Ενώ σχολιάζει τα προβλήματα των κάθε λογής θυμάτων κοινωνικού αποκλεισμού, δεν παίρνει κανείς στα σοβαρά την κριτική της! Το Hairspray είναι μια ταινία για καθάρη διασκέδαση για όλη την οικογένεια, ευχάριστο, δεν κουράζει, δεν προβληματίζει, δε συγκλονίζει.

Μαμά και κόρη, στρουμπουλές και τρισχαριτωμένες!

Δεν υπάρχουν σχόλια: