Μαρτίου 29, 2007

Half Nelson (2006) (8 στα 10)

Την ταινία Half Nelson την είδα το Σεπτέμβρη του 2006 στις Νύχτες Πρεμιέρας (Athens' International Film Festival) και έκτοτε δεν την έβγαλα από το μυαλό μου (όπως και το Red Road), μιλούσα σε φίλους μου για αυτήν και ανυπόμονα περίμενα να την ξαναδώ μαζί τους στις ελληνικές αίθουσες! Ας σημειωθεί ότι η ταινία έχει ήδη βγει εδώ και ένα χρόνο στις ΗΠΑ, μάζεψε αρκετά βραβεία και ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος της, ο Ryan Fleck, είναι πρωτοεμφανιζόμενος!

Πρόκειται για μια ταινία τροφή για σκέψη περισσότερο παρά συναισθηματικό ερέθισμα, κάτι σα μελαγχολική απάντηση στον Κύκλο των Χαμένων Ποιητών. Ο πρωταγωνιστής, συγκλονιστικός στην ερμηνεία του ο Ryan Gosling, καθηγητής ιστορίας σε σχολείο του Brooklyn έχει χάσει την ιδεαλιστική άλλοτε θεώρηση των πραγμάτων και έχει υιοθετήσει μια μάλλον κυνική προσέγγιση για τη ζωή και τις προσωπικές του επιδιώξεις. Αποτελεί επίσης το Half Nelson μια αιρετική ματιά στη σχέση των δύο πρωταγωνιστών, του καθηγητή και της μαθήτριάς του, (φώτο δεξιά) πρωτόγνωρη -ή τουλάχιστον πρωτότυπη- για το Αμερικανικό σινεμά!

Παρόλο που η ταινία είναι δύσπεπτη και η ιστορία της σαφώς δεν αφορά το ευρύ κοινό (αλλά ποιος νοιάζεται; περιμένει κανείς να δει blockbuster;) καθώς και το φινάλε της δεν είναι ιδιαίτερα memorable, το όλο αποτέλεσμα με ενθουσίασε! Τη βρήκα πολύ ουσιαστική, ανθρώπινη, εγκεφαλική, πολύ τίμια με τη διαχείρηση του υλικού της, με εντυπωσιακή πτώση των ηρώων της και αψεγάδιαστη αποτύπωση της απόγνωσης τους από το τέλμα που και οι δυο προσπαθούν να ξεφύγουν!


ΥΓ. Η ψυχεδελική σκηνή στην τουαλέτα του σχολείου, όπου έγινε η αποκάλυψη του μυστικού του καθηγητή από τη μαθήτρια του πραγματικά αξέχαστη!

ΥΥΓ. Γιατί ο Ryan Gosling δεν πήρε το Όσκαρ Πρώτου Ανδρικού; Επειδή είναι τόσο νέος και τόσο τραγικά άγνωστος στο ευρύ κοινό; Οχι; ... Αααα... γιατί το πήρε ο Whitaker για το Last King of Scotland! Εντάξει fair enough!

Ποιος έπρεπε να πάρει το Όσκαρ Α΄ Ανδρικού; Ο Forest Whitaker ή ο Ryan Grosling;
Ο Whitaker
Ο Grosling
Δεν μπορώ να πω - καταπληκτικοί και οι δύο!
Εγώ ήθελα άλλον φέτος!
pollcode.com free polls

SPOILER WARNING - Αναφορικά με τα μηνύματα, κάντε κλικ ΜΟΝΟ αφού έχετε δει την ταινία!

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει γιατί αυτός ο τίτλος παρακαλώ; Εδώ σας θέλω!

europanos είπε...

Δεν μπορώ να πω τι σημαίνει ο τίτλος με σιγουριά! Πολύ εύστοχη η ερώτηση. Μόνο υποθέσεις όμως μπορώ να κάνω. Ιδού μία:

το Half Nelson είναι όρος στην πάλη (απ΄ο,τι έμαθα αργότερα)

http://en.wikipedia.org/wiki/Nelson_hold#Half_nelson

Από ο,τι καταλαβαίνω είναι λαβή ακινητοποίησης του αντιπάλου. Σαν τον καθηγητή της ιστορίας μας που είτε τα ναρκωτικά (υπόθεση 1) ή η κυνική-απαισιόδοξη θεώρηση της ζωής του (πιο πιθανό - υπόθεση 2) ήταν η αιτία που τον είχαν ακινητοποιήσει, σα να μη μπορεί να αντιδράσει, να πέφτει, να πέφτει, να πέφτει.

Αλλά τότε γιατί όχι full nelson, επίσης λαβή πλήρης ακινητοποίησης του αντιπάλου στην πάλη; Καλή ερώτηση!

Εκεί μπορούμε να το εξετάσουμε φιλοσοφικά το ζήτημα, αν και ψιλοάσχετος με τη φιλοσοφία. Όπως έγραφε ο Θεός Hermann Hesse υπάρχει πάλη μέσα σε όλους μας μεταξύ του καλού και του κακού (Demian), του ατίθασου με το συμβατικό (Ο λύκος της στέπας), ενός διπόλου τέλος πάντων. Έτσι και ο Ryan πάλευε μέσα του ανάμεσα στον ιδεαλισμό και τον κυνισμό!
Ενώ δηλαδή ήταν ακινητοποιημένος στο έδαφος υπήρχε μέσα του η φλόγα ότι θα σηκωθεί και θα μεγαλουργήσει!

Παρεπιπτόντως, Ryan Fleck (ο σκηνοθέτης της ταινίας), θερμά συγχαρητήρια για τη σκηνοθεσία σου στο πάρτυ και στην τουαλέτα! Εντυπωσιακή η συνάντηση των 2 ηρώων και στις 2 σκηνές!

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια Europano. Κανείς άλλος έγκριτος κριτικός δεν μπήκε στον κόπο να αναλύσει τον τίτλο. Είναι προφανές γιατί δεν έβαλε full. Ολα παίζονται στο τέλος. Αξίζει να δεις και την πρώτη εκδοχή της ταινίας στη μικρού μήκους Gowanus, Brooklyn. Η πιτσιρίκα είναι η ίδια η οποία ευτυχώς δεν μεγάλωσε.

Ανώνυμος είπε...

H tainia de me sygklonise, mallon synesthimatika adiafori mou itan (plin 2-3 skinwn), omws i ekpliktiki ermineia tou prwtagwnisti (telika to thymithika!epaize sto "Notebook") kai tis kopelitsas itan pou eswzan tin katastasi. Apo tin alli de metaniosa pou tin eida!
7/10 tha tis evaza. Vriskw ypervoliko to 8/10 Pano, otan ton idio vathmo exeis valei kai stin tainiara CRAZY pou itan safws anwteri!

europanos είπε...

Γιάννη, καταλαβαίνω γιατί δε σε συγκλόνισε, το είχα γράψει άλλωστε στο ότι είναι περισσότερο τροφή για σκέψη παρά συναισθηματικό ερέθισμα (όπως το C.R.A.Z.Y.)

Το 8 μπήκε γιατί το βρήκα μια εξαιρετικά αυθεντική και αρκετά πλήρης καταγραφή της πάλης και πτώσης των ηρώων της. Θα έβαζα παραπάνω αν είχε ένα πιο έντονο φινάλε. Και μετά τη δεύτερη φορά δυσκολεύομαι να θυμηθώ τι συνέβη στο τέλος. Αλλά οι ερμηνείες, τα νοήματα και 2-3 σκηνές πραγματικά με τίναξαν στα ουράνια και απόψε που το ξαναείδα!

Δευτέρα βράδυ με Παρα Πέντε και Μαζί σου και το Ιντεάλ γεμάτο! Γαμάτο!

Ανώνυμος είπε...

Θέλω να σου κάνω μια ερώτηση, σχετικά με τη σκηνή του τέλους (παρότι δε σε ενθουσίασε):

σε μια προηγούμενη σκηνή, η φίλη του αδερφού του καθηγητή, του λέει το αστείο ως εξής:
"-Knock, knock.
-Who is it?
-The inerrupting cow!
-The inerr...
-Mooow!".
Εκτιμώ ότι το "αστείο" έγκειται στο γεγονός ότι ο "δέκτης" του (στην προκειμένη περίπτωση ο καθηγητής) δεν το "πιάνει" με την πρώτη, επιχειρεί να επαναλάβει την απάντηση ("The interrupting cow") και στη συνέχεια, την ώρα που μιλά, αιφνιδιάζεται από τον ήχο της αγελάδας (και έτσι "δικαιώνεται" και το όνομα "Η αγελάδα που διακόπτει", αφού ο ήχος της διακόπτει τη φράση του!).

Στη σκηνή του τέλους, λοιπόν, ο καθηγητής δεν αφηγείται "σωστά" το αστείο, με αποτέλεσμα να είναι, ουσιαστικά, ένα αποτυχημένο αστείο.
Ο διάλογος με τη μαθήτρια έχει ως εξής:
"-Knock, knock.
-Who is it?
-The inerrupting cow!
-The inerrupting cow... who? (λέει η μαθήτρια)
-Mooow!".
Δηλαδή, ο ήχος της αγελάδας (το "Moow") που κάνει ο καθηγητής είναι καθυστερημένος και ετεροχρονισμένος. Η μαθήτρια έχει προλάβει να ολοκληρώσει τη φράση της χωρίς να διακοπει από τον ήχο που έπρεπε να κάνει ο καθηγητής, γι' αυτό και το αστείο δεν πιάνει.

Ίσως να γράφω και ασυναρτησίες, γι' αυτό θα ήθελα και τη δική σου άποψη επ' αυτού.

Κι αφού λύσουμε το τι πραγματικά συνέβη, αν θες αναφέρσου και στη "σημειολογία" της σκηνής αυτής. "Τι ήθελε να πει ο ποιητής", δηλαδή (ένα μέρος της, αυτό με το ξύρισμα του καθηγητή, αιτιολογείται πλήρως, πιστεύω, με την ανάλυση που έκανε ο "Χ" στο messageboard του athinorama. gr.

europanos είπε...

Βασικά έπρεπε να βάλεις spoiler, αλλά άστο θα βάλω εγώ στο post.

Είμαι λίγο κομμάτια γιατί είχα μια δύσκολη μέρα με το blog κι όχι μόνο οπότε δε λειτουργώ καλά! Αλλά ευτυχώς το blog πλέον επανήλθε!!!

Το αστείο είναι ακριβώς όπως το λες. Έπρεπε να διακόψει με μουγκριτό αγελάδας τη μαθήτριά του, δηλ. το χάνει τη δεύτερη φορά που ακούγεται το αστείο ο καθηγητής. Αλλά για να πω την αλήθεια δεν είχα σκεφτεί ότι αυτό θέλει κάτι να πει! Μπορεί και να μη θέλει να πει τίποτα αλλά να είναι ένα απλό αστειάκι για τους θεατές να αλαφρύνει η διάθεσή τους! Μπορεί όμως να θέλει να πει και κάτι. Θα το σκεφτώ και αν καταλήξω σε κάτι, θα επανέλθω!

Ανώνυμος είπε...

Έχεις δίκιο για το spoiler, sorry.
Θα αναμένω την απάντησή σου (αν, φυσικά, καταλήξεις στο συμπέρασμα ότι κάτι υπάρχει "πίσω" από αυτή τη σκηνή!).

Καλή τύχη με τα "τεχνικά" του blog.

europanos είπε...

Ευτυχώς τα έφτιαξα όλα νομίζω όπως πριν. Είμαι άρρωστος με την αισθητική τελικα του blog!

Το εν πλω ήταν ένα απίστευτο coffee shop το οποίο είχα φωτογραφήσει στην Ουτρέχτη. ήταν μάλιστα και τονισμένο με πολυτονικό!!! Και δεν άνηκε σε έλληνα, πολύ surreal!

Πως εμπνεύστηκες αυτό το nickname?

Ανώνυμος είπε...

Αυτή η φράση με ακολουθεί εδώ και περισσότερα από 10 χρόνια. Είναι μεγάλη ιστορία (σαν πολύ μυστήριο δεν προσέδωσα;). Ας πούμε απλώς ότι είναι η δεύτερη φύση μου (η φράση)!

Υ.Γ.: Εγώ πάντως δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω εδώ πνεύματα και περισπωμένες!