Σεπτεμβρίου 24, 2015

Οι αγαπημένες μου ταινίες της σεζόν 2014-2015

Το έχω ξαναγράψει πολλάκις, το ξαναλέω και εδώ προς εμπέδωση: καλύτερες ταινίες δεν υπάρχουν, μόνο αγαπημένες. Είδα πολλές ταινίες το προηγούμενο έτος, για τις μισές κάθισα και έγραψα κριτική, αυτές εδώ είναι οι πιο αγαπημένες μου. Τις παρουσιάζω παρακάτω σε αντίστροφη σειρά προτίμησης: 


15. Locke
Βρετανική ταινία γυρισμένη σε πραγματικό χρόνο με όλη τη δράση να διαδραματίζεται εντός ενός αυτοκινήτου. Μου άρεσε ο προβληματισμός της για τους παράγοντες που επηρεάζουν αυτό που αισθανόμαστε ως καθήκον και ως προτεραιότητα και τι οδηγεί κάποιον να τα τινάξει όλα στον αέρα στο βωμό του καθήκοντος!


14. 71
Σε κάθε πόλεμο υπάρχουν αναλώσιμοι στρατιώτες, τόσο άπειροι, που συχνά δεν γνωρίζουν ούτε γιατί πολεμάνε, ούτε ποιοι είναι οι ίδιοι και ποιοι οι εχθροί τους. Σε κάθε πόλεμο γίνονται τελείως δυσδιάκριτα τα όρια καλού-κακού και ο παραλογισμός επικρατεί. Για έναν τέτοιο "πόλεμο" μας μιλά το '71'.  



Γιατί οι άνθρωποι όταν βρίσκονται σε μια σχέση, που έχει φθαρεί, έχουν τόση ανάγκη να ασκούν έλεγχο ο ένας στον άλλο καταλήγοντας να τρώνε τις σάρκες τους; Ο David Fincher ξαναχτύπησε και πέτυχε διάνα: το Gone Girl είναι απλά η καλύτερη ταινία του από την εποχή των θρυλικών Seven και Fight Club! Μη βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα: η αλήθεια έχει πολλές όψεις!


12. Ida
Πόσο ελεύθερη είναι πραγματικά η βούλησή μας; Πόσο δέσμιοι είμαστε του περιβάλλοντός μας, των αρχών που μας δώσανε, της ζωής που άλλοι σε μεγάλο βαθμό καθόρισαν για εμάς; Σε τι βαθμό η αίσθηση του καθήκοντος καθορίζει τις επιλογές μας και πόσο ορθολογικό είναι να αφήνουμε να συμβαίνει αυτό; Όταν η ζωή είναι τόσο σκληρή μαζί σου και σε έχει χαράξει βαθιά, πώς το διαχειρίζεσαι και πόσο εύκολο είναι να το ξεπεράσεις και να αποφασίσεις να σταθείς στα πόδια σου και να συνεχίσεις να υπάρχεις σε αυτό τον κόσμο; Σε αυτά τα ερωτήματα προσπαθεί να απαντήσει ο Pawel Pawlikowski και καταφέρνει να μας προβληματίσει και να μας χαρίσει μια δυνατή δραματική ταινία.


Ποια είναι τα συστατικά που κάνουν τους ήρωες; Η αταλάντευτη προσήλωση στο στόχο, η αποφασιστικότητα και η αυτοθυσία είναι η απάντηση του δημιουργού αυτής της ταινίας που μας συστήνει τον Alan Turing, έναν σχετικά άγνωστο στο ευρύ κοινό αλλά ηρωική μορφή και σημαντικό παράγοντα της νίκης των Συμμάχων επί των ναζί.


Υπάρχουν όρια και δεοντολογία στη σύγχρονη ειδησεογραφία; Το Nightcrawler (Νυχτερινός Ανταποκριτής) είναι ένα καλοφτιαγμένο θρίλερ γεμάτο δραματικές εντάσεις και σασπένς, που σχολιάζει εξαιρετικά τον παράλογο ανταγωνισμό για θέαμα, αίμα και δράμα της δημοσιογραφίας και των δελτίων ειδήσεων στη σύγχρονη Αμερική (κι όχι μόνο).


9. Wild
To Wild (Άγρια) μας καλεί να τολμάμε να υπερβαίνουμε τα προβλήματά μας, τις αγκυλώσεις μας, τις συνήθειες που μας καταστρέφουν, τα πρόσωπα που μας είναι τοξικά. Μας διδάσκει να είμαστε αισιόδοξοι, να αγαπάμε τη ζωή και τον εαυτό μας, να επιμένουμε, να είμαστε ανθεκτικοί και να κοιτάμε πάντα μπροστά! Μια ιδαίτερα συγκινητική ταινία. 


Τι ακριβώς είναι η συνείδηση; Είναι κάτι μετρήσιμο; Είναι πάντα το ίδιο σ'όλους τους ανθρώπους; Σε τι ακριβώς συνίσταται η τεχνητή νοημοσύνη; Είναι αυτού του είδους η νοημοσύνη (αν υποθέσουμε ότι την έχουμε κατακτήσει ήδη) κάτι μονοδιάστατο και κοινό σε όλες τις μηχανές; Με αυτά κι άλλα ενδιαφέροντα καταπιάνεται το εξαιρετικό Ex Machina.  


Τι σημαίνει να είσαι άνδρας και σύζυγος σήμερα; Πόση επικοινωνία απαιτείται μεταξύ των συζύγων και πόσος εγωισμός συγχωρείται; O Σουηδός δημιουργός Ruben Östlund σκηνοθετεί ένα δυνατό δράμα για το ρόλο των φύλων στη σύγχρονη οικογένεια και την ειλικρινή επικοινωνία ως φάρμακο για πιθανά προβλήματα που ενσκήπτουν.  
Γιατί, βρε αδερφέ, δεν μπορούμε να δείξουμε διάθεση για συμφιλίωση και για συμβιβασμό; Γιατί δεν μπορούμε να διαχειριστούμε το θυμό μας; Γιατί συχνά η βία κι η εκδίκηση μοιάζουν ως η φυσική επιλογή; Φταίει άραγε η έλλειψη παιδείας, που φέρνει τα κατώτερα μας ένστικτα στην επιφάνεια με την πρώτη ευκαιρία; Οι απολαυστικές σουρεάλ "Ιστορίες Για Αγρίους" έχουν την απάντηση!


5. It follows
Στις περισσότερες ταινίες τρόμου όταν κάνεις σεξ, πεθαίνεις. Το ίδιο κι αυτός που απομακρύνεται για κάποιο λόγο από ένα γκρουπ, στην επόμενη σκηνή τον βρίσκει ξαφνικός θάνατος! Στο It follows συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Must see horror movie, που παίζει έξυπνα με τις συμβάσεις του είδους, δεν ξεχνιέται εύκολα και ... σε ακολουθεί!



Το Starred Up είναι ένα οικογενειακό δράμα εξ'ολοκλήρου γυρισμένο σε φυλακή (!), ένα ταξίδι με προορισμό την επούλωση των τραυμάτων της παιδικής ηλικίας και την αποτελεσματική διαχείριση του θυμού και των εκρήξεών μας.




Μπορείς να γίνεις πλούσιος χωρίς να εκμεταλλευτείς τους γύρω σου; Μπορείς να αντιπαρέλθεις τη γενικευμένη διαφθορά και τον άγριο ανταγωνισμό (του καπιταλισμού), μένοντας σταθερός σε ηθικές αρχές; Το Στα χρόνια της βίας είναι μια δυνατή δραματική ταινία με αθέατο πρωταγωνιστή το καπιταλιστικό σύστημα και τη βία που παράγει.




2. Birdman
Το Birdman του Iñárritu είναι ένα πολυεπίπεδο δράμα με κωμικά στοιχεία και ταυτόχρονα μια φιλοσοφική προσέγγιση για το νόημα της ζωής σε mainstream περιτύλιγμα. Αθέατος πρωταγωνιστής της ταινίας η πάλη ανάμεσα στο 'εγώ' με τις ματαιοδοξίες του και στη συνειδητοποίηση της ματαιότητας των πάντων!




Το Boyhood είναι ένα project ζωής για το δημιουργό του (το γύριζε 12 χρόνια) και αληθινή εμπειρία για τους θεατές! Είναι η καλύτερη coming-of-age ταινία των τελευταίων ετών που στοχάζεται γύρω από το νόημα της ζωής και από το τι πραγματικά χρειάζονται τα παιδιά για να μεγαλώσουν και να είναι ευτυχισμένα. Ένα συγκινητικό, αυθεντικό και συναρπαστικό ταξίδι προς την ενηλικίωση!

Δεν υπάρχουν σχόλια: