Αυγούστου 30, 2015

It follows (2014) (9 στα 10)

Υπόθεση
Ένας περίεργος μεταφυσικός ιός προσβάλει μια έφηβη, λίγη ώρα αφότου έκανε σεξ με ένα νεαρό που μόλις γνώρισε. Ο εφιάλτης της μόλις άρχισε...

Αξιολόγηση
Στις περισσότερες ταινίες τρόμου όταν κάνεις σεξ, πεθαίνεις. Το ίδιο κι αυτός που απομακρύνεται για κάποιο λόγο από ένα γκρουπ: στην επόμενη σκηνή τον βρίσκει ξαφνικός θάνατος! Στο It follows συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο: πρέπει να κάνεις σεξ για να ζήσεις! Πρέπει να τρέξεις με τα πόδια, με αυτοκίνητο, μόνος, χωρίς να σε καθυστερεί το γκρουπ φίλων σου, για να σωθείς! Επίσης στα περισσότερα θρίλερ/horror films ο τρόμος συνήθως έρχεται ξαφνικά, εκεί που δεν το περιμένεις, σε αιφνιδιάζει, κινείται γρήγορα εναντίον σου και φαντάζει αδύνατο να του ξεφύγεις! Στο It Follows πάλι συμβαίνει το αντίθετο: η απειλή είναι συνεχής, κινείται απελπιστικά αργά εναντίον σου και ο τρόμος στους θεατές δεν δημιουργείται με τον αιφνιδιασμό αλλά από την αίσθηση ενός αόρατου και απροσδιόριστου κακού, αυτού που δεν μπορείς να καταλάβεις τι είναι και τι θέλει από εσένα! 

Στο "Σε ακολουθεί" ο παίζει με τις συμβάσεις των ταινιών τρόμου και τα καταφέρνει διάνα: μας χαρίζει μια από τις καλύτερες ταινίες τρόμου των τελευταίων ετών, μια ταινία που τη θυμόμαστε καιρό μετά τη θέασή της. Ρετρό-ρομαντικομελαγχολική ατμόσφαιρα δεκαετίας 80, εξαιρετική μουσική που θυμίζει το κλασσικό soundtrack του Halloween του John Carpenter, καλές ερμηνείες από τους πρωταγωνιστές, άψογη φωτογραφία και εξωτερικά γυρίσματα σε ένα μεταβιομηχανικό παρηκμασμένο Detroit!  


Η ταινία θα μπορούσε να ειδωθεί και σαν μια αλληγορία για το AIDS ή τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα εν γένει. Οι περισσότεροι φορείς του HIV άλλωστε, παρότι στην αρχή αντιμετωπίζουν με τρόμο τον ιό, στην πορεία γρήγορα συμβιβάζονται με την ιδέα και μαθαίνουν να ζουν μαζί του. Οπότε αυτή η ιδέα ταιριάζει με την ιστορία της ταινίας. Επίσης άλλος θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι η ταινία θέλει κάτι να πει για τη σχέση των σημερινών εφήβων στις ΗΠΑ με το σεξ. Ταπεινή μου άποψη είναι ότι ό,τι κι αν είχε στο μυαλό του να πει ο δημιουργός της ταινίας, στις ταινίες τρόμου δεν σε ενδιαφέρουν τα νοήματα αλλά κοιτάς το σασπένς, τα εφέ και εντέλει κατά πόσο ανεπιτήδευτα τρομάζεις και ταυτίζεσαι με το φόβο που βιώνουν οι ήρωες της ταινίας. 

Must see horror movie, που δεν ξεχνιέται εύκολα, αλλά ... σε ακολουθεί!

Δεν υπάρχουν σχόλια: