Σεπτεμβρίου 11, 2014

Boyhood (2014) (10 στα 10)


Υπόθεση
Η ζωή κι η ενηλικίωση ενός αγοριού, το πέρασμά του από την παιδική στην εφηβική ηλικία, τα πρώτα ερωτικά του σκιρτήματα, το πρώτο του χαρτζιλίκι, οι σχέσεις με τους γονείς του.

Αξιολόγηση 
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά και ας το πούμε με δυο λόγια: Το Boyhood είναι μια ταινία-σταθμός στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου! Και μόνο το γεγονός ότι αυτό που έκανε ο Richard Linklater δεν έχει ξαναγίνει αρκεί από μόνο του για να ξεχωρίσει την ταινία! Ο Τεξανός δημιουργός γύρισε μια ταινία σε 12 χρόνια με τους ίδιους βασικούς πρωταγωνιστές παρακολουθώντας τη ζωή ενός παιδιού από την ηλικία των 6 έως την αποφοίτησή του από το σχολείο.

Τα ρίσκα πίσω από την παραγωγή της ταινίας σημαντικά: Ο Linklater έπρεπε καταρχάς να πείσει να τον χρηματοδοτήσουν για μια ταινία που θα έβγαινε στις αίθουσες 12 χρόνια μετά την υπογραφή συμβολαίων! Έπρεπε να δεσμεύσει τους ηθοποιούς του να μαζεύονται κάθε χρόνο για λίγες μέρες και να κάνουν γυρίσματα ταυτόχρονα με άλλα projects στα οποία ήταν αυτοί πιθανώς αναμεμειγμένοι. 12 χρόνια είναι μεγάλη δέσμευση, φίλες και φίλοι! Δεν ήξερε καν αν οι βασικοί πρωταγωνιστές του θα ζούσαν τα επόμενα 12 χρόνια της παραγωγής ή αν θα εξακολουθούσαν να θέλουν να είναι ηθοποιοί or whatever! Ακόμα πιο σημαντικό ρίσκο που πήρε ο Linklater είναι ότι δεν ήξερε όταν ξεκίνησε η παραγωγή της ταινίας πώς θα μεγάλωνε ο 6χρονος μπόμπιρας που διάλεξε για τον πρωταγωνιστικό ρόλο και αν θα εξελισσόταν σε (καλό) ηθοποιό. Ευτυχώς εδώ ο Linklater στο πρόσωπο του Ellar Coltrane πέτυχε φλέβα χρυσού! 


Τα ρίσκα συνολικά του βγήκαν του Linklater και τα τελευταία 12 χρόνια, κάθε χρόνο, πραγματοποιούσε και εξέλισσε το όραμά/project του γράφοντας και προσθέτοντας σκηνές οι οποίες δίνουν στο τελικό αποτέλεσμα μια εξαιρετική ροή κρατώντας έντονο το ενδιαφέρον των θεατών παρά τη μεγάλη διάρκεια της ταινίας!

Δεν είναι όμως μόνο το όραμα του Linklater και η υλοποίησή του που κάνουν την ταινία τόσο αξιόλογη και ερωτεύσιμη! Είναι κυρίως η ουσία της. Είναι τα συναισθήματα που γεννά στους θεατές! Είναι οι διάλογοί της, η υποδειγματική ανάπτυξη χαρακτήρων. Δεν έχει σημασία η πλοκή της – άλλωστε δεν γίνονται και πολλά στην εξέλιξη της ιστορίας. Αυτό που έχει σημασία είναι οι απαντήσεις που δίνει η ταινία σε βασικά ερωτήματα: (i) τι χρειάζεται ένα παιδί για να μεγαλώσει και (ii) πώς διαχειρίζεσαι ως γονιός την ευθύνη της ανατροφής του; (iii) Ποιο είναι το νόημα της ζωής;  


i. Αγάπη
Πώς είναι να μεγαλώνεις παιδιά; Τι χρειάζονται; Μια στέγη και φαγητό; Σταθερό οικογενειακό περιβάλλον; Σταθερό σημείο αναφοράς; Τους δυο γονείς τους μαζί; Λεφτά; Μπορεί. Πάνω από όλα όμως, σίγουρα χρειάζονται αγάπη. «μείζων δε τούτων η αγάπη», που λέει κι ο Χριστιανικός ύμνος της Αγάπης.
Κι εσύ πώς αντιλαμβάνεσαι την ευθύνη του να μεγαλώνεις παιδιά; Σίγουρα έχει να κάνει με την ηλικία που βρίσκεσαι και με αυτά που έχεις στο μυαλό σου ως προτεραιότητες. O Linklater παρατηρεί, αποτυπώνει τα ηθικά διλήμματα, "αγιοποιεί" (μοναδικό ψεγάδι της ταινίας) τη γυναίκα-μητέρα, αλλά ταυτόχρονα δεν παίρνει θέση ενάντια στον άνδρα-πατέρα, που "ωριμάζει" σε μεγαλύτερη ηλικία. 

ii. Το νόημα της ζωής
Η ταινία στοχάζεται ως προς το νόημα της ζωής και στη σχέση του με το χρόνο. Ως έφηβος ο πρωταγωνιστής της ταινίας το ψάχνει έντονα και προβληματίζεται! Βλέπει τον πατέρα του να ζει μια πιο «ανεύθυνη» ζωή σε σχέση με τη μάνα του. Τον ακούει να του λέει ότι ουσιαστικά η ζωή δεν έχει κάποιο σταθερό νόημα, αυτό αλλάζει στο χρόνο. Ταυτόχρονα βλέπει τη μάνα του να είναι σταθερά στο πλευρό του. Την βλέπει να κρατά άριστα τις ισορροπίες! Να αποφασίζει να αλλάξει τη ζωή της, να πηγαίνει στο πανεπιστήμιο σε μεγάλη ηλικία. Αναρωτιέται όμως γιατί η μητέρα του, η ηρωίδα του, που άλλαξε τη ζωή της με αποφασιστικότητα και που πάντα έδειχνε ωριμότητα, γιατί κι εκείνη το ψάχνει και νιώθει ακόμα μπερδεμένη, το ίδιο μπερδεμένη με εκείνον, που τώρα αρχίζει τη ζωή του!

Το Boyhood είναι η κορυφαία στιγμή ενός μεγάλου δημιουργού, που έχει επιλέξει να μη γίνει ποτέ mainstream και η καλύτερη coming-of-age ταινία των τελευταίων ετών! Σινε-φίλες/οι, «βουτήξτε» στην αλήθεια της και αφήστε την να «μιλήσει» στην καρδιά σας! Μην την χάσετε!

Δεν υπάρχουν σχόλια: