Σεπτεμβρίου 05, 2014

Lucy (2014) (8 στα 10)

 
Υπόθεση
Μια νεαρή κοπέλα μπλέκεται σε υπόθεση παράδοσης ενός περίεργου ναρκωτικού και καταλάθος εισέρχεται στο αίμα της μεγάλη δόση αυτού, με αποτέλεσμα να αρχίσει να κάνει περίεργες εγκεφαλικές συνάψεις και να αποκτά υπερφυσικές δυνάμεις!

Αξιολόγηση
Στο σχολείο, θυμάμαι, μας έλεγαν ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούν πολύ μικρό μέρος του εγκεφάλου τους, συγκεκριμένα το 10% (ίσως βέβαια η σχετική φιλολογία να αποτελεί μύθο χωρίς επιστημονικό υπόβαθρο). Τα δελφίνια χρησιμοποιούν λίγο παραπάνω! Τι θα γινόταν, άραγε, αν μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε μεγαλύτερο μέρος του εγκεφάλου μας; Πώς θα λειτουργούσαμε; Πόσα περισσότερα πράγματα θα κατανοούσαμε για εμάς και για τον κόσμο γύρω μας; Σε αυτό το υποθετικό ερώτημα και στην ανάγκη των ανθρώπων να φτάσουν σε ανώτερα επίπεδα νόησης στοχάζεται φιλοσοφικά ο , προσφέροντάς μας ταυτόχρονα την πλέον θεαματική ταινία της καριέρας του! 

Φωτογραφία, σκηνοθεσία, σταθερός ρυθμός σε υψηλές ταχύτητες, ένα σούπερ σάουντρακ και φυσικά η είναι τα βασικά συστατικά της επιτυχίας της νέας δημιουργίας του Besson. Και εδώ έχουμε αφθονο πιστολίδι και πολύ εντυπωσιακές σκηνές καταδίωξης με αυτοκίνητα και φυσικά στο επίκεντρο μια γυναίκα που οι συνθήκες την αναδεικνύουν σε σύμβολο δύναμης και εκδίκησης! Αν είχαμε και καλύτερη ανάπτυξη χαρακτήρων θα είχαμε να κάνουμε ενδεχομένως με αριστουργημα!


Η ταινία εκτός από διασκεδαστική action movie περιέχει και ένα καταιγισμό ιδεών που μπορούν να πάνε το μυαλό των θεατών παραπέρα και να τους κάνει να αναρωτηθούν για το πόσο θα μπορούσαν να ευσταθούν αυτές οι ιδέες στην πραγματικότητα! Βέβαια, μερίδα των θεατών θα βρουν αυτές τις ιδέες χαζομάρα και θα τις προσπεράσουν. Προσωπικά μου άρεσε η ισορροπία ανάμεσα στις σκηνές δράσεις και τα φιλοσοφικά ερωτήματα που θέτει η ταινία, αν και δεν πείστηκα από τις απαντήσεις που δίνει ο Besson σε αυτά. Το σημαντικό όμως είναι ότι το όραμα του Γάλλου δημιουργού επικοινωνείται με δυνατό κινηματογραφικά τρόπο στους θεατές! Και σε αυτό στέκομαι και του βγάζω το καπέλο!

Φιλοσοφική διάσταση της ταινίας
Η ταινία πραγματεύεται διάφορα φιλοσοφικά/υπαρξιακά/μεταφυσικά ερωτήματα που απασχολούν (πιθανώς διαχρονικά) τον άνθρωπο: 
  • Πως οι άνθρωποι έχουμε διαχειριστεί τη ζωή μας στον πλανήτη; Από ηθική, περιβαλλοντική, κοινωνική κλπ άποψη. "Life was given to us a billion years ago. What have we done with it?" ακούμε τη φωνή της Lucy (Luc) να μας ψιθυρίζει στο αυτί στην αρχή της ταινίας! 
  • Ποιο είναι ακριβώς το νόημα της ζωής; 
  • Υπάρχουν στην πραγματικότητα διαστάσεις που το μυαλό μας δεν μας επιτρέπει (ως σήμερα) να αντιληφθούμε;
  • Ποια η σημασία της αναπαραγωγής στην εξέλιξη του ανθρώπινου είδους και στη μετάδοση της γνώσης;
  • Τι γίνεται όταν πεθαίνουμε; Ή μήπως δεν πεθαίνουμε ποτέ στην πραγματικότητα;
  • Αν αφαιρέσεις τη διάσταση του χρόνου, υπάρχουμε πραγματικά; Ή μήπως δεν υπάρχει ο χρόνος;
  • Μπορούμε να ταξιδέψουμε πίσω στο χρόνο;
  • Υπάρχει Θεός ή μήπως εμείς οι ίδιοι είμαστε ο Θεός;

Δεν υπάρχουν σχόλια: