Μαρτίου 05, 2014

Nebraska (2013) (8 στα 10)



Υπόθεση
Ένας ηλικιωμένος ξεκινάει αντίθετα στη θέληση της οικογένειάς του ένα ταξίδι από τη Montana στη Nebraska των ΗΠΑ προκειμένου να συλλέξεις υποτιθέμενα κέρδη εκατομμυρίων δολαρίων στο λαχείο.

Αξιολόγηση
Στους Απογόνους ο Alexander Payne είχε στο επίκεντρό του τις σχέσεις σε μια οικογένεια στο στενό πυρήνα της οι οποίες διαταράσσονται από ένα ατύχημα, ενώ στο Nebraska ο ελληνοαμερικανός δημιουργός σχολιάζει τη δυσλειτουργική οικογένεια εν ευρεία εννοία (μικρογραφία της κοινωνίας). Πάντα στο ίδιο πετυχημένο κωμικοτραγικό στυλ (δραμεντί είναι ο πιο ακριβής όρος;). Και στις δύο ταινίες οι υπαρξιακές αναζητήσεις του κεντρικού ήρωα είναι το βασικό συστατικό που γύρω του ο Payne κτίζει την ιστορία του δραματουργικά

Στο Nebraska ο βασικός ήρωας έχει ζήσει μια ζωή που ποτέ δεν ήθελε και - όπως δυστυχώς οι περισσότεροι άνθρωποι - αφέθηκε να τον "παρασύρει το ποτάμι" και έκανε μια σειρά από παθητικές επιλογές που τον παγίδεψαν. Τώρα στα γεράματά του, όταν όλοι θεωρούν ότι τα έχει "χαμένα" και δεν μπορεί να οδηγήσει αυτοκίνητο (κάτι που θεωρείται κάπως σαν "αναπηρία" στις ΗΠΑ!), εκείνος παθαίνει εμμονή με την ιδέα ότι κέρδισε ένα λαχείο και ξεκινά ένα ταξίδι με κάθε μέσο προς την πολιτεία της Νεμπράσκα, στην οποία υποτίθεται θα του δώσουν τα κέρδη του, και όλη η ζωή του πλέον νοηματοδοτείται από αυτό το ταξίδι! 

Στο πρόσωπο του κεντρικού ήρωα (τον υποδύεται εξαιρετικά ο ) ο σκηνοθέτης σχολιάζει την αγωνία του ανθρώπου να δώσει κάποιο νόημα στη ζωή του, ενώ ταυτόχρονα το γεγονός ότι ο ήρωας αποκτά φήμη όταν επιστρέφει στο μέρος που μεγάλωσε εξαιτίας ενός ψέματος, δηλ. του υποτιθέμενου πλουτισμού του, είναι στοιχείο έντονα ειρωνικό που χρησιμοποιείται για να τονίσει τη ματαιότητα των πάντων και την κενότητα των ανθρώπων που αδυνατούν να βελτιώσουν τη ζωή τους ενεργητικά και περιμένουν αυτό να συμβεί με ένα μαγικό ραβδάκι! 

Μια ιστορία αγάπης πατέρα-γιου, τρυφερή και μελαγχολική, με όμορφα τοπία αμερικανικής ενδοχώρας και άριστη ασπρόμαυρη φωτογραφία από τον Φαίδωνα Παπαμιχαήλ (η οποία τιμήθηκε με υποψηφιότητα για βραβείο Όσκαρ), το Nebraska είναι μια ακόμα αξιοπρόσεχτη ταινία από τον Alexander Payne!

Δεν υπάρχουν σχόλια: