Φεβρουαρίου 15, 2014

And the Oscar goes to ... Gravity!

Καλύτερη ταινία και Σκηνοθεσία
Φέτος ο συναγωνισμός για το ποια θα στεφθεί καλύτερη ταινία είναι πολύ μεγάλος και 9 ταινίες είναι προτεινόμενες για το σχετικό βραβείο Όσκαρ. Από ό,τι φαίνεται όμως ο πραγματικός συναγωνισμός περιορίζεται μεταξύ του American Hustle, του 12 Χρόνια Σκλάβος και φυσικά του Gravity. Προσωπικά θα προτιμούσα να έπαιζε δυνατά και το Wolf of Wall Street αλλά ας είμαστε σοβαροί: η ταινία είναι αρκετά πολιτικά μη ορθή ώστε να μην κερδίσει το βραβείο! Οπότε αφού δεν παίζει δυνατά η ταινία του Scorsese, θέλω με όλη την ψυχή μου να πάρει το βραβείο το Gravity. Το έχω ήδη δει τρεις φορές (!) στο σινεμά και με συγκινεί ιδιαίτερα αυτή η αλληγορική ιστορία για τις μάχες που καλούμαστε να δώσουμε στη ζωή, τον αέναο αγώνα για επιβίωση, τη σχέση του ανθρώπου με το Θεό και το φόβο του θανάτου! Αυτός ο απίστευτος τεχνικός άθλος μάλιστα που πέτυχε ο Μεξικανός Alfonso Cuarón πιστεύω ότι θα χαρίσει στο Gravity και το Όσκαρ Σκηνοθεσίας, αν και ο Scorsese το δικαιούται επίσης!

Συνολικά το Gravity ελπίζω να συγκεντρώσει εκτός από το βραβείο καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας, αναμφίβολα το βραβείο Φωτογραφίας (το πρώτο για τον Emmanuel Lubezki), το βραβείο μουσικής (καταπληκτικός Steven Price) και το βραβείο ηχοληψίας για τη μοναδική ηχητική αίσθηση απουσίας ήχου που δημιούργησε στην ταινία. Επίσης το Gravity αξίζει να νικήσει στην κατηγορία των οπτικών εφέ, μόνο και μόνο για την εκπληκτική σκηνή καταστροφής του ρωσικού διαστημικού σταθμού! Τέλος δυνατά παίζει η ταινία και για το βραβείο μοντάζ. Συνολικά εκτιμώ ότι θα κερδίσει 7 βραβεία από τα 10 για τα οποία είναι προτεινόμενη η ταινία!


Όσον αφορά στην κατηγορία πρωτότυπου σεναρίου εκεί το βραβείο δικαιωματικά ανήκει στους Eric Warren Singer και David O. Russell για το εξαιρετικό κτίσιμο της ιστορίας, τις αχτύπητες ατάκες και την ανάπτυξη χαρακτήρων στο American Hustle

Best Actor
Αναφορικά με τον α΄ ανδρικό ρόλο εκεί νομίζω τα πράγματα είναι εύκολα παρά το συναγωνισμό. Ο Chiwetel Ejiofor είναι συμπαθητικός στο ρόλο του άτυχου μαύρου που αιχμαλωτίζεται και οδηγείται στη σκλαβιά, ο McConaughey εντυπωσιάζει ως ετοιμοθάνατος ασθενής του AIDS στο Dallas Buyers Club (και έχει πολύ μεγάλες πιθανότητες να κερδίσει), ο Christian Bale είναι εξαιρετικός στο American Hustle, αλλά … συγγνώμη, όσοι είδαμε το χαμαιλέοντα Leonardo DiCaprio στη δυναμική, γεμάτη ενέργεια στα όρια της υστερίας ερμηνεία του στη νέα ταινία του Scorsese δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι αξίζει τη βράβευση. Εδώ που τα λέμε έπρεπε εδώ και χρόνια να βραβευτεί ο Leonardo, αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ! Τώρα είναι η ώρα και δεν συγχωρείται άλλη αναβολή!

Best Actress 

Στον α΄ γυναικείο εκεί επίσης ο συναγωνισμός είναι μεγάλος, καθώς οι τρεις πιο αγαπημένες μου πρωταγωνίστριες (Streep, Dench και Blanchett) είναι υποψήφιες για το βραβείο! Η Sandra Bullock ενθουσιάζει με την ισορροπημένη και πειστική εξωτερίκευση συναισθημάτων της γυναίκας που χάνεται στο διάστημα και αγωνίζεται για την επιβίωσή της στο Gravity, η Judi Dench μας χαρίζει άλλη μια υπέροχη ερμηνεία, για τη Meryl Streep τι να πει κανείς. Νομίζω όμως ότι η τόσο συγκλονιστική ερμηνεία της Cate Blancett στο ρόλο μιας ασταθούς ψυχολογικά γυναίκας που βρίσκεται υπό κατάρρευση δεν μπορεί να αφήσει ασυγκίνητο κανένα και το Όσκαρ δικαιωματικά της ανήκει!

Best Supporting Actor

Στο β΄ αντρικό ρόλο η Ακαδημία έχει αποδείξει ότι αγαπά να βραβεύει ηθοποιούς που έχουν υπερβεί σωματικά τον εαυτό του (πχ. έχουν χάσει κιλά), είναι σε κόντρα ρόλους ή μεταμφιέζονται. Ο Jared Leto στο Dallas Buyers Club μοιάζει ιδανικός για τη βράβευση στο ρόλο τρανσέξουαλ φορέα του AIDS (και πιθανώς θα κερδίσει), αλλά κατά τη γνώμη μου η αχτύπητη ερμηνεία του Michael Fassbender στο ρόλο διαταραγμένου σαδιστικού αφεντικού-ιδιοκτήτη σκλάβων στο 12 Χρόνια Σκλάβος αξίζει τη βράβευση περισσότερο. 

Best Supporting Actress 

Στο β΄ γυναικείο ρόλο εξαιρετική – όπως πάντα – η Sally Hawkins στο Blue Jasmine, η Julia Roberts κλέβει την παράσταση στο August: Osage County, η Jennifer Lawrence είναι πραγματική αποκάλυψη στο American Hustle (αλλά η περσινή της βράβευση είναι πολύ πρόσφατη!). Η Lupita Nyong’o όμως είχε ένα πολύ αβανταδόρικο ρόλο στο 12 Χρόνια Σκλάβος και … έφαγε τόσο ξύλο, οπότε πιστεύω της ανήκει δικαιωματικά η βράβευση!

2 σχόλια:

Koalakia είπε...

Συμφωνώ με αρκετές από τις προβλέψεις σου αν και νομίζω ότι το OSCAR A' Αντρικού ρόλου είναι πιο κοντά στον McConnaughey. επίσης μαγεύτηκα από την Streep αλλά για να πω την αλήθεια δεν έχω δει το Blue Jasmine οπότε επιφυλλάσσομαι!! Στο blog μας έχουμε σχετικές αναρτήσεις για τα OSCAR και γκάλοπ. Τώρα τρέχουν τα γκάλοπ για τους γυναικείους ρόλους αλλά μπορείτε να ψηφίσετε και σε παλιότερα μέσα από τις αναρτήσεις.

http://koalakia.blogspot.gr/

Unknown είπε...

really nice pictures...thank for sharing the information..i like to read news about cinema

Elba Plastic Pots