Φεβρουαρίου 12, 2014

American Hustle (2013) (8 1/2 στα 10)


Εισαγωγή 
Το American Hustle, η νέα ταινία του David O. Russell, μεταφράστηκε στα ελληνικά ως 'Οδηγός Διαπλοκής', μάλλον για να θυμίζει την περσινή επιτυχία του ίδιου σκηνοθέτη, το Silver Linings Playbook, που ηλιθίως μεταφράστηκε ως Οδηγός Αισιοδοξίας. Μα πραγματικά ποιος τους σκέφτεται αυτούς τους τίτλους!

Υπόθεση
Δύο απατεώνες πιάνονται στα δίχτυα του FBI και χρησιμοποιούνται για να πιάσουν κάποια μεγάλα "ψάρια" στον κόσμο της μαφίας και της πολιτικής στο New Jersey των ΗΠΑ στα τέλη της δεκαετίας του 70.

Αξιολόγηση
Το American Hustle είναι μια πανέξυπνη και ανατρεπτική δραματική κομεντί, φτιαγμένη με μεράκι και γεμάτη διασκεδαστικές υπερβολές! Παρότι βέβαια η ταινία δεν είναι τόσο ξεκαρδιστική και ξέφρενη όσο θα την ήθελα, διαθέτει όμως μπόλικες "θανατηφόρες" και αξιομνημόνευτες ατάκες! Στα highlights της ταινίας συγκαταλέγεται το στιλιζαρισμένο περιτύλιγμα ατμόσφαιρας δεκαετίας 70 που δημιουργεί ο σκηνοθέτης καθώς και το πολύ δυνατό soundtrack που ενθουσιάζει τους νοσταλγούς της μουσικής εκείνης της εποχής! 


Το American Hustle βασίζει την επιτυχία του όχι τόσο στην ιστορία του όσο στους ήρωές του και στη μεταξύ τους αλληλεπίδραση. Κι εκεί φαίνεται το ταλέντο του Russell ως σκηνοθέτη, καθώς πετυχαίνει να αποσπάσει εξαιρετικές ερμηνείες από το σύνολο των πρωταγωνιστών του! Η Amy Adams είναι μελαγχολική, αποφασιστική, σε στιγμές αυτοκαταστροφική σα πληγωμένο θηρίο, άλλοτε με ζηλευτή αυτοπειθαρχία, εκεί που πρέπει μεγαλειώδης, γυναίκα με Γ κεφαλαίο. Είναι πανεύκολο για τους θεατές να αλληθωρίσουν με τα βαθιά ντεκολτέ που φορά, αλλά είναι και δύσκολο να παραγνωρίσουν τις εσωτερικές συγκρούσεις του χαρακτήρα της και το πάθος του χαρακτήρα της ηρωίδας που ενσαρκώνει και τόσο αποτελεσματικά μας μεταδίδει. Απόλυτα δικαιολογημένη η υποψηφιότητα για βραβείο Όσκαρ Ά γυναικείου! 

Η στιγμή της γνωριμίας και του φλερτ με τον μετέπειτα συνεργάτη (τον ενσαρκώνει επίσης υποδειγματικά ο Christian Bale) είναι μαγική, όπως και η μεταξύ τους χημεία! Είναι το αχτύπητο δίδυμο πραγματικά. Κι όταν εκείνη πληγωμένη γυρίζει και του λέει "είσαι τίποτα για μένα μέχρι να γίνεις τα πάντα", σαν ηλεκτρικός διακόπτης που τον γυρίζεις και έχεις αμέσως φως στο δωμάτιο, έτσι ξαφνικά εκεί η συμπεριφορά της αποκτά νόημα!

Όσον αφορά την ερμηνεία της Jennifer Lawrence στο ρόλο της ηλίθιας γυναίκας που καταφέρνει όμως να κρατά τον άνδρα της από τα αρ*#$!α και να τον χειραγωγεί, η συγκεκριμένη νεαρά δεν σταματά να μας εκπλήσσει και πραγματικά το μέλλον είναι δικό της! Η ατάκα που την περιγράφει πλήρως είναι αυτή που ξεστομίζει νιαουρίζοντας, αφού έχει μόλις μαλώσει με τον άνδρα της και τον καλεί στο κρεβάτι: "We fight and then we fuck, that's our thing". Δικαιολογημένα, δε, εκείνος την αποκαλεί "the Picasso of passive-aggressive karate"! Τι τέλεια ατάκα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: