Μαρτίου 11, 2014

Μόνο οι εραστές μένουν ζωντανοί (2013) (8 στα 10)Υπόθεση
O Αδάμ έχει ζήσει αιώνες ως βαμπίρ και έχει επηρεάσει κορυφαίους μουσικούς. Τώρα ζει μόνος στο Ντιτρόιτ, προμηθεύεται αίμα από κλινική και ... σκέφτεται να αυτοκτονήσει. Όταν η Εύα, η βαμπίρ σύζυγός του, που ζει στη Ταγγέρη (Μαρόκο), καταλαβαίνει ότι ο Αδάμ δεν είναι καλά, αποφασίζει να πάει να τον βρει. 

Αξιολόγηση
Η εκκεντρική κινηματογραφική "ματιά" του Jim Jarmusch δεν σταματά ποτέ να μας εκπλήσσει! Στη νέα του ταινία ο Αμερικανός δημιουργός παίρνει την ουσία του μύθου των βαμπίρ που είναι ρομαντική όπως η ιδέα της αιώνιας αγάπης και την αποθεώνει!

Αν έπρεπε να ξεχωρίσω έναν λόγο για να προτείνω σε κάποιον να δει το Only Lovers Left Alive αυτός σίγουρα θα ήταν η απαράμιλλη χίπικο-ρετρό-ρομαντική ατμόσφαιρα της ταινίας! Το σενάριο της ταινίας είναι λιτό και έρχεται μάλλον σε δεύτερη μοίρα, καθώς αυτό που μετρά είναι το σκηνοθετικό στυλ, η άψογη αισθητική και τα πραγματικά μαγικά νυχτερινά τοπία, που μας χαρίζει ο Jarmusch, στην Ταγγέρη του Μαρόκου και στο Ντιτρόιτ των ΗΠΑ. 

Η ταινία πότε φλερτάρει με το δράμα, πότε με τη μαύρη κωμωδία. Παίζει με τις αντιθέσεις. Ο Jarmusch βάζει τους ήρωές του να επικοινωνούν μέσα από βιντεοκλήσεις και Iphone μιλώντας και ερωτοτροπώντας σαν να είναι ήρωες μυθιστορήματος του ρομαντικού κινήματος του 19ου αιώνα. Είναι ο Αδάμ κι η Εύα, οι πρώτοι καταραμένοι εραστές, οι πρώτοι αμαρτωλοί και προσπαθούν να συνεχίσουν να ζουν στο σήμερα! Είναι βαμπίρ που έχουν γεμίσει από τον πλούτο άλλων εποχών και αυτός ο πλούτος πλέον τους βαραίνει, δεν τους δίνει χαρά, καθώς μοιάζουν να αδυνατούν να κατανοήσουν τον κόσμο σήμερα, ουσιαστικά δεν τον αντέχουν πλέον, θεωρούν τα πάντα μολυσμένα και για αυτό έχουν αποτραβηχτεί από τον κόσμο, ζώντας μόνο το ένα για το άλλο, για τα βιβλία, για την ποίηση, για τη μουσική! Και τώρα που είπα μουσική, πόσο υπέροχο το σάουντρακ της ταινίας! Τι εκπληκτική και μελωδική underground rock!


Το Only Lovers Left Alive είναι από αυτές τις ταινίες που ενθουσιάζουν τις αισθήσεις μας σα γλυκό ναρκωτικό και που όταν οι τίτλοι τέλους πέφτουν θα ήθελες να έχεις κι άλλο χρόνο να βυθιστείς στο υπνωτιστικό σύμπαν τους! Για ρομαντικούς θεατές και μόνο! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: