Δεκεμβρίου 13, 2010

Μοιραία Σχέση (2010) (5 1/2 στα 10)


Υπόθεση
Ο David ερωτεύεται κεραυνοβόλα την Katie και αποφασίζουν να φύγουν από τη Νέα Υόρκη και να πάνε να ζήσουν στην εξοχή ανοίγοντας ένα παντοπωλείο. Όταν ο πατέρας του David όμως, πολυεκατομμυριούχος επιχειρηματίας real estate, του ζητά να ασχοληθεί με την επιχείρηση, εκείνος παρότι δε θέλει να κάνει κάτι τέτοιο πραγματικά, αποφασίζει εντούτοις να τα παρατήσει όλα και να γυρίσει στην πόλη. Και τότε αρχίζουν τα προβλήματα...

Αξιολόγηση
Η ταινία του
Andrew Jarecki διηγείται μια ενδιαφέρουσα ιστορία, μια ιστορία από αυτές που αγαπάνε τα αμερικάνικα θρίλερ: νέος γνωρίζει νέα, αλλά μετά από λίγο καιρό, το γάμο, τη συγκατοίκηση κλπ ο ένας εκ των δύο αλλάζει πρόσωπο και γίνεται επικίνδυνος! Κι όχι μόνο είναι μια ωραία ιστορία, αλλά είναι και πραγματική, αφού η ταινία βασίζεται στην ιστορία του Robert Durst και στη μυστηριώδη εξαφάνιση της γυναίκας του.

Άλλα έλα που οι ωραίες ιστορίες δεν καταλήγουν πάντα σε ωραία θρίλερ ή καλές δραματικές ταινίες εν πάσει περιπτώσει. Έτσι κι εδώ, το All Good Things λόγω της αδιάφορης σκηνοθεσίας και του σεναρίου που περισσότερο δημοσιογραφικά προσεγγίζει την ιστορία παρά ακολουθώντας τις δομές μιας ταινίας θρίλερ, ούτε κατορθώνει να δημιουργήσει σασπένς στους θεατές (πήγε στράφι η πολύ καλή μουσική υπόκρουση), αλλά ούτε και διαθέτει δραματουργική κορύφωση που θα τους cineπάρει!


Παρότι το τελικό αποτέλεσμα είναι μέτριο και αδιάφορο, δεν μπορώ παρά να παραβλέψω να μιλήσω για τα καλά στοιχεία της ταινίας, το εξής ένα: Ryan Gosling! Ο τριαντάχρονος Αμερικανός ηθοποιός είναι απλά ο καλύτερος ηθοποιός της γενιάς του (πέθανε και ο Heath Ledger βλέπετε) και εδώ αποδεικνύεται για άλλη μια φορά μοναδικός στην ενσάρκωση ρόλων εσωστρεφών και αυτοκαταστροφικών ηρώων, ηρώων που φοβίζουν το θεατή με το περίεργο βλέμμα τους και τον πείθουν (καλύτερα από κάθε άλλον θα έλεγα - μετά από το Jack Nickolson φυσικά) ότι επικρατεί απόλυτη σύγχυση στο μυαλό τους! Υπό καλύτερη σκηνοθετική καθοδήγηση με τέτοια αβανταδόρικη ιστορία ο Gosling σίγουρα θα έκανε θαύματα! Αλλά ατύχησε...

3 σχόλια:

Ιωάννης Moody Λαζάρου είπε...

Γεια σου Πάνο,

Είχα την πρόθεση να τη δω αυτές τις μέρες...Μόνο ο Gosling δηλαδή διασωθείς; Ο Langella και η Kisten Danst;

Διαβάζοντας την υπόθεση τη φαντάστηκα νουαρική ταινία, αλλά απ'ό,τι κατάλαβα δε φέρει και ιδιαίτερη γοητεία.

europanos είπε...

Γεια σου moody!

Να σου πω την αλήθεια μια χαρά παίζουν και η Danst και ο Langella. Ειδικά η Kirsten έχει ένα θλιμμενο-προβληματισμένο προσωπάκι στο περισσότερο μέρος της ταινίας το οποίο μου άρεσε πολύ.

Απλά αναφέρθηκα στον Ryan Gosling γιατί ειδικά από το Half Nelson και μετά δεν έχω καλύτερο!

Η ταινία θα μπορούσε να είναι νουάρ, όπως θα μπορούσε να είναι και ψυχολογικό θρίλερ, αλλά το πρόβλημά της είναι ότι δεν ξέρει τι θέλει να είναι και τελικά καταλήγει να μοιάζει με τηλεοπτική σειρά αλά ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΕΝΟΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ!

Συνήθως σε αυτό το blog βαριέμαι να σχολιάσω τις ταινίες που μου φάνηκαν αδιάφορες, αλλά τελευταία βλέπω πολύ μέτριο πράγμα και δεν μπορώ να μη γράφω τίποτα:-)

Ιωάννης Moody Λαζάρου είπε...

Λοιπόν, το είδα. Προσθέτω στα θετικά του και την όμορφη φωτογραφία. Και η Danst και ο Langella μου άρεσαν (τηρουμενων των προσφερόμενων δυνατοτήτων).

Θα έλεγα πως κυρίως το σενάριο πάσχει από το σημείο λίγο πριν εξαφανιστεί και μετά, όταν τείνει να γίνει αδιάφορη η ταινία. Όσο υπήρχε η Danst και η εσωτερική σύγκρουση πατέρας-υιός, η ταινία μου άρεσε αρκετά.