Δεκεμβρίου 14, 2008

Όταν η γη σταματήσει (2008) (4 στα 10)



Υπόθεση
Μια αμφιβόλου προέλευσης εξωγήινη σφαίρα-ιπτάμενος δίσκος προσγειώνεται στο Central Park της Νέας Υόρκης. Ένα ανθρωποειδές βγαίνει και τείνει χείρα φιλίας στο συγκεντρωμένο πλήθος, αλλά ένας θερμόαιμος αστυνομικός πυροβολεί στο ψαχνό (αλλά μπορεί να ήταν και "εξοστρακισμός") και τραυματίζει τον εξωγήινο.

Αξιολόγηση
Για να δικαιολογήσεις την απόφασή σου να κάνεις remake μιας κλασσικής (ασπρόμαυρης) ταινίας επιστημονικής φαντασίας του 1951, πρέπει, φρονώ, να έχεις να πεις νέα πράγματα, να υιοθετήσεις ίσως μια νέα οπτική στην ιστορία, να δώσεις εκείνα τα νέα στοιχεία στην υπόθεση, που είναι απαραίτητα, ώστε η ταινία σου να σταθεί στη σημερινή εποχή και ταυτόχρονα να αντέξει τη σύγκριση με την πρωτότυπη ταινία! Αμ δε! Εδώ έχουμε κλασσική περίπτωση αρπαχτής με καμία απολύτως έμφαση στην υπόθεση και στο μήνυμα που υποτίθεται η ταινία θέλει να δώσει, ήτοι την προστασία της Γης από τους εξωγήινους μέσω της εξάλειψης του ανθρώπινου γένους που συστηματικά καταστρέφει το περιβάλλον! Έχουμε να κάνουμε με μια ταινία που απλά κάνει επίδειξη οπτικών εφέ τελευταίας τεχνολογικής εσοδείας!

Το the day the Earth stood still συστήνεται μόνο σε αυτούς που βλέπουν σινεμά για να "δραπετεύσουν" με εντυπωσιακές εικόνες καταστροφών και δεν τους απασχολεί και ιδιαίτερα το σενάριο, οι πάμπολλες αστοχίες στην επικοινωνία των μηνυμάτων που φιλοδοξεί να μεταδώσει η ταινία και φυσικά οι επίπεδες ερμηνείες των πρωταγωνιστών όπως του Keanu Reeves, που για άλλη μια φορά με έκανε να απορώ γιατί είναι τόσο αγαπημένο παιδί του Χόλυγουντ! Μια χαμένη προσπάθεια, μια ταινία δήθεν οικολογική, μια προσβολή στη μνήμη της πρωτότυπης ταινίας του Robert Wise.

3 σχόλια:

lafkadio είπε...

Μόνο μην δει την ταινία ο Κούγιας, γιατί θα την χρησιμοποίησει κι αυτήν ως ελαφρυντικό!

(Πάντως νομίζω ότι ο εξωγήινος είχε "αποκλίνουσα συμπεριφορά"!).

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ πως πρόκειται για μιά -έχουμε χορτάσει τάχα ; - καθόλου απρόβλεπτη ταινία. Γιά μένα, ταινία του συρμού, ή χιλιοειπωμένη υπόθεση.Παρά τις ευγενείς προθέσεις της, παραμένει στην μετριότητα.Υποκειμενική μου άποψη που τη στηρίζω με τα δικά μου στάνταρντς ( = ασχολούμαι με την δημιουργική γραφή, νουβέλλες, μέσης έκτασης μυθ/ρημα)

Φταίει κι ο ...επί χρόνια ανέκφραστος Κιανού Ρήβς ;
Η ο ανέκφραστος ρόλος του; Μήπως κι η ''καλουπωμένη'' μανιέρα της συμπρωταγωνίστριάς του;
Ευθύνεται τό ότι έχω δεί υποβλητικώτερες μελλοντολογικές ταινίες; (''Ο Πόλεμος των Κόσμων'';)

Εξηγούμαι.Αντί για την έξωθεν τιμωρία απ' το ...Υπέρτατο Οικολογικό Όν-Δήμιο της Δικαστικής συνόδου των άλλων Γαλαξιών (!), θα μπορούσε να συγκλονίζει ο σεναριογράφος μ' αργό μαζικό θάνατο ολόκληρων Πολιτειών από απότομο φτάσιμο της ..διοξειδίωστης της παγκ. ατμόσφαιρας λ.χ. στα όρια συναγερμού. Θά μπορούσε να κάνει πολύ πιό χειροπιαστή την Οικολογική ασφυξία με γήινα, "εδωκαιτώρα" επερχόμενα καταστροφικά γεγονότα : π.χ. αιφνίδια παγκόσμια πείνα ξεσπά ύπουλα από δηλητηρίαση εδαφών στις Ηπείρους. Με πόλεμο πάντων κατά πάντων για κατάχτηση αρπαγή των πηγών του ν ε ρ ο ύ που απομένει, με ναυμαχίες για οικειοποίηση των σωτήριων πάγων της Ανταρκτικής (ήδη τρώγονται Ρωσία,ΗΠΑ, Βρεττανία για κατάκτηση ζωνών οικονομικής εκμ/σης Ανταρκτικής),ή των λχ Μεσανατολικών ΄κρατών κατά Τουρκίας που μπορεί να δεσμεύει τις ζωτικές πηγές Τίγρη-Ευφράτη κτλ.
Τό να γυρνάμε και να ξαναγυρνάμε στο Εξωγήινο όν/ΑποΜηχανήςΘεό, μου φαίνεται τετριμμένο.Η απτή, υλική, ρεαλιστική, κοινωνική/κλιματο/pollution/τροφική... λχ απειλή, ε λ ά χ ι σ τ η φαντασία θέλει, για ν' απεικονιστεί από τούδε στο σελλυλόιντ με τεράστια, απελπισμένα κοινωνικά κινήματα-μεταναστεύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων, που θα ξεσηκώσει.
Αντί να εισβάλλει το..σιδηρούν προσωπείον ονόματι Κ.Ρήβς, μπορούν να εισβάλλουν στα τείχη της Ευρωπ. Ένωσης δεκάδες εκατομμύρια διψασμένων, πεινασμένων ή μισοάρρωστων Αφρικανών : με πλοία, βάρκες, σχεδίες, κολυμπώντας, μ' αραμπάδες, μ' αυτοκίνητα...Η πραγματικότητα, ιστορικά ξεπερνά και την ζωηρότερη φαντασία.
ΚOSTAS TRENT

Ανώνυμος είπε...

Φίλε EUROPANO,
και για να μιλήσουμε βαθύτερα, πάντα -(γιατί όλο μιλώ και ξαναμιλώ σχεδόν αυτοματικά, -ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ-, για Χριστιανοπληξία ; )- η ανθρωπότητα δεν είναι υπεύθυνη αυτή καθαυτήν για τη μοίρα/σωτηρία ή καταστροφή της. Πάντα υπάρχει η ..Εβραικής λχ καταγωγής απόλυτα εξωτερική Οντότητα , ο Θεός, η Δευτέρα Παρουσία, οι...Χιλιαστές, η Πίστη της...τρίτης Αποκαλύψεως (Αμερικάνικη χριστ. αίρεση), που θα δικάσει.

Ο αγώνας δεν γίνεται στην ανθρώπινη συνείδηση !Ο Κριτής έρχεται απ' το Υπερπέραν.
Ίσως θα μπορούσαμε να υποδείξουμε την Ετερονομία, το..Υπερβατικό, τη Θεία Πρόνοια που..φροντίζει, όλο αυτό το παρδαλό εμπόρευμα μείωσης της βαρειάς ανθρώπινης ευθύνης κι αυταξίας απ' τις μονοθειστικές θρησκείες."Ο θεός μας απέστειλε τον Οθωμανόν δυνάστην δια τα ..κρίματά μας"(!) Οι ...''Έλ'' κι ο Λιακόπουλος.
Αλλ' είναι ο υπαρκτός άνθρωπος, αγρότης ή μαστερούχος, αγνός ή σκοτεινιασμένος, Ευρωπαίος ή Αβορίγινας, που θα κρίνει την τύχη της κοινωνίας και του κόσμου.Κι όχι η δευτεροπαρουσία των υπερβατικών, μυστικιστών, θεοπλήκτων, αμόρφωτων.

Ίσως αντιδραστικό και συσκοτιστικό φίλμ.
KOSTAS TRENT