Δεκεμβρίου 11, 2008

Η πλεκτάνη (2008) (4 1/2 στα 10)


Υπόθεση
Έμπειρος Αμερικανός πράκτορας της CIA με δράση στο Ιράκ και στην Ιορδανία προσπαθεί να εντοπίσει και να συλλάβει ένα διαβόητο τρομοκράτη που ευθύνεται για πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις στην Ευρώπη.

Αξιολόγηση
Ο σκηνοθέτης των θρυλικών Blade Runner, Thelma & Louise, Gladiator αλλά και του πολύ πρόσφατου και εξίσου καλού American Gangster, ο Ridley Scott, επιστρέφει με μια φιλόδοξη αλλά εντέλει αδιάφορη ταινιούλα, το Body of Lies. Λέω φιλόδοξη γιατί θίγει την αντιτρομοκρατική πολιτική των ΗΠΑ, τις συμμαχίες του διαβόλου, που κάνουν στη Μέση Ανατολή με ντόπιους δικτατορίσκους και πετρελαιάδες για να αντιμετωπίσουν τον "κοινό" εχθρό και κριτικάρει την άγνοια των Αμερικανών (πρακτόρων και εμμέσως και πολιτικών) για το ποιος είναι πράγματι ο εχθρός που έχουν να αντιμετωπίσουν και τα "όπλα" που αυτός ο εχθρός μετέρχεται για να πετύχει τους σκοπούς του (βλ. τη συζήτηση στην αρχή της ταινίας για τη σχέση της τεχνολογίας με το στόχο του εντοπισμού των ισλαμιστών τρομοκρατών).

Η φιλόδοξη όμως αυτή ταινία του Scott ακυρώνεται εξαιτίας του γεμάτο αφέλειες και αναληθοφάνειες σεναρίου (το οποίο βασίζεται βέβαια στο βιβλίο ενός αρθρογράφου της Washington Post, του David Ignatius) και της έμφασης που δίνει ο σκηνοθέτης στη δράση αντί στην ανάπτυξη των χαρακτήρων (ο γυναικείος χαρακτήρας παρότι καίριος δεν αναπτύσσεται καθόλου, ενώ ο ρόλος του πρωταγωνιστή που ενσαρκώνει ο Di Caprio είναι γεμάτος αντιφάσεις). Ο Scott εντέλει αποτυγχάνει να φωτίσει έστω και στο ελάχιστο τα αίτια που γεννούν την τρομοκρατία και καθιστούν την καταπολέμηση της από τους Αμερικανούς αναποτελεσματική. Η ανάλυσή του είναι άκρως επιφανειακή και δεν αποφεύγει να δεχτεί κριτική σε αυτό ακριβώς που κριτικάρει ο ίδιος, όταν βάζει τον πράκτορά του να έρχεται σε αντίθεση με τους μπουταλάδες ανυπόμονους Αμερικάνους που δεν κατανοούν τη διαφορά κουλτούρας των Αράβων με τους οποίους συνεργάζονται!

Αν παραμερίσεις όμως τις σεναριακές αφέλειες (πχ. ο εμπειρότατος πράκτορας που γνωρίζει φαρσί αραβικά και δρα χρόνια σε αραβικές χώρες αγνοεί ότι δεν μπορεί να ανταλλάξει χειραψία με ντόπια γυναίκα ή ο ίδιος αποφασίζει τελείως αδικαιολόγητα να διακινδυνεύσει κρατικά μυστικά και την ίδια την αποστολή του για μια γυναίκα που μόλις γνώρισε!) έχεις να κάνεις με μια άρτια σκηνοθετημένη περιπέτεια με καλές ερμηνείες κυρίως από Leonardo DiCaprio και Russell Crowe και με μια ταινία που αν μη τι άλλο σε ταξιδεύει σε ένα σωρό μέρη της Μέσης Ανατολής και σου χαρίζει δύο ώρες έντασης και αγωνίας! Εν ολίγοις το Body of Lies είναι μια "αμερικανιά", που κακώς παίρνει τον εαυτό της πολύ σοβαρά, αλλά είναι ό,τι πρέπει για βραδιά DVD με καλοβουτυρωμένο ποπ κορν και κρύα μπύρα!

2 σχόλια:

kioy είπε...

Δε θα διαφωνήσω... Λίγο αυστηρό βλέπω το 4,5! Αλλά ναι. Πρόκειται για Αμερικανιά, αν κρίνεις την ευκολία με την οποία οικιοποιούνται οι σεναριακές αφέλειες, και η επιφανιακότητα σε όλα τα επίπεδα του δράματος!

Ανώνυμος είπε...

Nαι, κι εγώ συμφωνώ.Εκτός απ' την άψογη τεχνική του τρόπου ανίχνευσης-δολοπλοκίας-μυστικού πολέμου-εκβιασμών για συλλογή πληροφοριών δεν υπάρχει εμβάθυνση στην τεράστια υπόθεση δύο πολέμων του δυτικού κόσμου κατά του Ιράκ και της με αδιαφορία για μαζικές απώλειες του πληθυσμού του, διασφάλισης της ροής πετρελαίου. Σιίτες, Σχιίτες, Κούρδοι, Ιρακινος πολιτισμός, διάλυση πολιτικού ιστού σανταμικού καθεστώτος, επιστράτευση αντάρτικου λαικού ισλαμικού στρατού (200.000 !Αλ Ζαουάχρι), ιδιωτικές δυτικές σεκιούριτυ ομάδες θανάτου πουο ξεπαστρεύουν σαν ...ζωύφια τους Ιρακινούς πολίτες κτλ όλ' αυτά περνούν πάνω απ' τ'... αυτιά του Ντί Κάπριο και του ...εμβριθούς σεναρίστα.Δέν υπάρχει φωτιά, μόνο ο καπνός του ΄καουμπόυκου ''Μάρλμπορω''.
KOSTAS TRENT