Αυγούστου 02, 2015

Ex Machina (2015) (9 στα 10)



Υπόθεση
Στο όχι τόσο μακρινό μέλλον ένας δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της μεγαλύτερης εταιρίας αναζήτησης στο ίντερνετ προσκαλεί στην έπαυλή του σε μυστική τοποθεσία έναν υπάλληλό του με σκοπό να τον χρησιμοποιήσει σε πείραμα που στοχεύει να αποδείξει την ύπαρξη τεχνητής νοημοσύνης σε ένα ρομπότ. 

Αξιολόγηση
Τι ακριβώς είναι η συνείδηση; Είναι κάτι μετρήσιμο; Είναι πάντα το ίδιο σ'όλους τους ανθρώπους; Σε τι ακριβώς συνίσταται η τεχνητή νοημοσύνη; Είναι αυτού του είδους η νοημοσύνη (αν υποθέσουμε ότι την έχουμε κατακτήσει ήδη) κάτι μονοδιάστατο και κοινό σε όλες τις μηχανές; Είναι δυνατό να έχεις τεχνητή νοημοσύνη στις μηχανές χωρίς να απειληθούν οι άνθρωποι ή μήπως αυτός ο φόβος είναι μια προβολή της ανθρώπινης νοημοσύνης στις μηχανές; Με αυτά τα ερωτήματα καταπιάνεται σε πρώτο επίπεδο το Ex Machina του πρωτοεμφανιζόμενου ως σκηνοθέτη (αλλά ήδη καταξιωμένου σεναριογράφου) Alex Garland

Το Από Μηχανής είναι ένα κλειστοφοβικό θρίλερ επιστημονικής φαντασίας που παρακολουθείται από την αρχή ως το τέλος με αμείωτο ενδιαφέρον. Πολλοί θα θεωρήσουν ότι ο σκηνοθέτης παίρνει θέση (υπέρ ή κατά δεν επιτρέπεται να αποκαλύψω) στο θέμα της τεχνητής νοημοσύνης και τα ηθικά θέματα που αυτή εγείρει. Προσωπικά διαφωνώ. Αντίθετα θεωρώ ότι μια φράση που εκστομίζεται από τον πρωταγωνιστή-δημιουργό του τεχνητά νοήμονος ρομπότ, ότι δηλαδή η τεχνητή νοημοσύνη είναι μια αναπόδραστη εξέλιξη, μας δείχνει ότι ο δημιουργός της ταινίας δεν ενδιαφέρεται τόσο για την ηθική διάσταση του θέματος.


Σε δεύτερο επίπεδο η ταινία λειτουργεί ως αλληγορία πάνω στο θέμα της ελεύθερης βούλησης. Ο δημιουργός της (πχ. μέσω της συζήτησης για την ανδρική σεξουαλικότητα) μας θέτει το ερώτημα αν πραγματικά έχουμε ελεύθερη βούληση ή είμαστε δέσμιοι κάποιων προγραμματισμών της κοινωνίας ή των γονιδίων μας που περιορίζουν σημαντικά την ελευθερία της βούλησής μας.

Η καλύτερη ταινία που έχουμε δει στο θέμα της τεχνητής νοημοσύνης, το Ex Machina θα αρέσει τόσο σε αυτούς που απλά ψάχνουν μια διασκεδαστική απόδραση επιστημονικής φαντασίας, όσο και σε αυτούς που θέλουν να πάνε τη σκέψη τους λίγο παραπέρα. Κορυφαία αισθητική και σκηνοθετικό στυλ και παράλληλα άφθονη τροφή για σκέψη! Την προτείνω ανεπιφύλακτα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: