Αυγούστου 07, 2015

A most violent year (2014) (9 1/2 στα 10)

  
Υπόθεση
Το 1981, χρονιά στην οποία η εγκληματικότητα έσπασε όλα τα ρεκόρ στη Νέα Υόρκη, ο Abel Morales, ιδιοκτήτης μιας μικρής πλην ανερχόμενης εταιρίας διακίνησης πετρελαίου θέρμανσης παλεύει ενάντια σε ανορθόδοξες μεθόδους των ανταγωνιστών του που δεν διστάζουν να κάνουν πειρατεία στα οχήματα της εταιρίας του και να κλέβουν το πετρέλαιο που διακινεί. Μια μέρα η κατάσταση ξεφεύγει από τον έλεγχο...

Αξιολόγηση
Όχι τόσο βίαιο όσο ο τίτλος του υπονοεί, αλλά με γερές δόσεις σασπένς και έντασης, το Στα χρόνια της βίας του J.C. Chandor είναι ένα δυνατό δράμα με αθέατο πρωταγωνιστή τον καπιταλισμό! Ο πρωταγωνιστής είναι ένας νέος επιχειρηματίας που πιστεύει και ενεργεί σαν ιεραπόστολος του αμερικανικού ονείρου παίρνοντας επικίνδυνα ρίσκα. Μότο του είναι: "όταν ακριβώς φοβάσαι να κάνεις το άλμα, τότε ακριβώς πρέπει να το κάνεις, αλλιώς θα μείνεις κολλημένος στην ίδια θέση σου όλη τη ζωή σου".

Η ταινία από την αρχή έως το συγκλονιστικό φινάλε της εκθέτει την άποψη που πολλοί έχουν για τον καπιταλισμό: είναι ένα σύστημα που θέλει αυστηρή ρύθμιση για να μην καταντήσει ζούγκλα (αν κι η ζούγκλα ίσως είναι η φυσική αρχή και κατάληξη του), σου επιτρέπει να πλουτίσεις αρκετά (αρκεί να εκμεταλλευτείς καταστάσεις, ευκαιρίες και συμπολίτες σου) και κρύβει πάνω απ'όλα άφθονη βία! Η αναφορά στη βία στον τίτλο της ταινίας και στα εγκλήματα που ακούγονται στα δελτία ειδήσεων διάσπαρτα στην ταινία μόνο τυχαία δεν είναι φυσικά. 


Το σενάριο της ταινίας είναι καλογραμμένο και θέτει ερωτήματα για την κοινωνία μας και ηθικά διλήμματα που προτιμούμε να αποφεύγουμε: Μπορείς να γίνεις πλούσιος χωρίς να εκμεταλλευτείς τους γύρω σου; Μπορείς να αντιπαρέλθεις τη γενικευμένη διαφθορά και τον άγριο ανταγωνισμό του καπιταλισμού, μένοντας σταθερός (ή νομίζοντας ότι μένεις σταθερός) σε ηθικές αρχές;

 Το 'A most violent year' συγκαταλέγεται ανάμεσα στις καλύτερες δραματικές ταινίες της χρονιάς. Διαθέτει σκηνοθετικό στυλ (κάπως αργόσυρτο αλλά διόλου βαρετό), έχει κάτι από την ατμόσφαιρα παλιών αμερικανικών ταινιών (πχ. Serpico, Scarface κλπ) και μας χαρίζει υποδειγματικές ερμηνείες, ιδιαίτερα του πρωταγωνιστικού ζεύγους και . Τι κι αν αγνοήθηκε σκανδαλωδώς από τα βραβεία όσκαρ (γιατί άραγε;!). Δεν πειράζει! Είναι το αμερικανικό σινεμά στα καλύτερά του!

1 σχόλιο:

Katerina είπε...

Η καλύτερη ταινία της χρονιάς μέχρι τώρα, αναπάντεχα για μένα...