Ιανουαρίου 29, 2015

Ανωτέρα Βία (2014) (9 στα 10)


Υπόθεση
O Tomas, η Ebba και τα δύο ανήλικα παιδιά τους πάνε διακοπές για σκι σε θέρετρο των Γαλλικών Άλπεων. Στην αρχή των διακοπών και ενώ τρώνε στο ξενοδοχείο τους μια χιονοστιβάδα μοιάζει να έρχεται κατά πάνω τους και τους τρομοκρατεί. Η αντίδραση του πατέρα σε αυτό το συμβάν φέρνει στην επιφάνεια μια υποβόσκουσα κρίση μεταξύ των συζύγων κι όχι μόνο...

Αξιολόγηση
Η Ανωτέρα βία είναι μια ιδιαίτερη ταινία, παρότι μιλάει για χιλιοειπωμένα θέματα, όπως οι σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων και δη συζύγων. Η δημιουργία του Σουηδού φέρει στο επίκεντρο το βάρος του να είσαι άνδρας, σύζυγος και πατέρας. Το βάρος του να μην εκφράζεις τα συναισθήματά σου (για σκανδιναβούς άνδρες μιλάει η ταινία), να παρέχεις αγαθά για την οικογένεια, να μην λιγοψυχείς ποτέ και να είσαι πιστός και ακλόνητος με τα λόγια και τις πράξεις σου σε ένα ρόλο πατέρα-προστάτη.

Παράλληλα, η ταινία προβάλει πειστικά το γυναικείο στερεότυπο της ευαίσθητης σε λεπτομέρειες γυναίκας, της συζύγου που υπεραναλύει τη συμπεριφορά του άνδρα της, της συζύγου που την πνίγουν τα οικογενειακά βάρη και θέλει να δραπετεύσει από αυτά. Της συζύγου που δεν αφήνει τον άνδρα της να τη θεωρεί δεδομένη, που επιμένει να τον καλεί να επικοινωνήσει μαζί της, ανοικτά, ενώ εκείνος βλέπει την ανοικτή επικοινωνία ως απειλή για τον ανδρισμό του. Αλλά ως προς το τελευταίο η σύζυγος είναι που έχει δίκιο: Η επικοινωνία είναι συχνά ο καλύτερος τρόπος να λύσουμε προβλήματα, αρκεί να υπάρχει η αγάπη ως υπόβαθρο.


Η σκηνοθεσία του Östlund εντυπωσιάζει. Το ίδιο και η φωτογραφία του Fredrik Wenzel. Το χιονισμένο τοπίο ασκεί γοητεία στους θεατές και αποπνέει καθαριότητα και ηρεμία αλλά και ταυτόχρονα ψυχρότητα. Σαν το σκανδιναβικό ντιζάιν ένα πράμα. Αλλά η καθαριότητα και η ηρεμία μπορεί να εξελιχθούν σε απειλή, όπως ακριβώς το χιόνι μπορεί να γίνει χιονοστιβάδα. Η πολυτέλεια του ξενοδοχείου αντίθετα αποπνέει ζεστασιά. Συνολικά όλο αυτό είναι το τέλειο σκηνικό για να νιώσουν οι θεατές ότι βλέπουν τους πρωταγωνιστές διαρκώς γυμνούς και για το σκηνοθέτη να δώσει έμφαση στις αντιφάσεις τους. 

Το Force Majeure είναι μια δυνατή δραματική ταινία, με άριστη ανάπτυξη χαρακτήρων, που θέτει διλήμματα στους θεατές και τους καλεί να σκεφτούν για το ρόλο του άνδρα στη σύγχρονη εποχή, για το πώς βλέπει εκείνος τον εαυτό του και πώς αυτή η εικόνα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθώς και για τη σχέση μεταξύ συζύγων όταν ο εγωισμός εμποδίζει την αληθινή επικοινωνία. Μην τη χάσετε!

Δεν υπάρχουν σχόλια: