Οκτωβρίου 14, 2014

Gone Girl (2014) (8 1/2 στα 10)


Υπόθεση
Στην επέτειο των γάμων τους, η γυναίκα του εξαφανίζεται και ο Nick ειδοποιεί αμέσως την αστυνομία. Γρήγορα, όμως, οι υποψίες πέφτουν πάνω του. Την έχει μήπως δολοφονήσει;

Αξιολόγηση
Ο David Fincher ξαναχτύπησε και πέτυχε διάνα: το Gone Girl είναι απλά η καλύτερη ταινία του από την εποχή των θρυλικών Seven και Fight Club! Η ταινία αποτελεί κινηματογραφική μεταφορά του best-seller μυθιστορήματος της Gillian Flynn και η συγγραφέας εδώ υπογράφει και το σενάριο το οποίο είναι τόσο καλογραμμένο, που δεν σταματά να σε εκπλήσσει από την αρχή ως το φινάλε. Οι θεατές βρίσκονται διαρκώς σε αμφιβολίες, η μια ανατροπή διαδέχεται την άλλη και ο χρόνος κυλάει σα νεράκι με τους θεατές καρφωμένους στο κάθισμά τους.


Το Gone Girl είναι ουσιαστικά τρεις ταινίες στη συσκευασία μίας: (i) είναι ένα συναρπαστικό θρίλερ, γεμάτο μυστήριο και αγωνία, (ii) είναι ταυτόχρονα μια δραματική ταινία για τις αρρωστημένες σχέσεις μεταξύ συζύγων, και (iii) τέλος αποτελεί μια ανελέητη σάτιρα για τον παραμορφωτικό φακό των μίντια και για την αδικία που θριαμβεύει ανεμπόδιστη.

Η ταινία μας καλεί να σκεφτούμε γιατί οι άνθρωποι έχουν τόσο ανάγκη όταν βρίσκονται σε μια σχέση, που έχει φθαρεί, να ασκούν έλεγχο ο ένας στον άλλο καταλήγοντας να τρώει ο ένας τις σάρκες του άλλου. Θα ήταν - νομίζω - πιο τίμιο να χωρίζουν αντί να γατζώνονται ο ένας στον άλλο και να αισθάνονται παγιδευμένοι και πληγωμένοι.


Το Gone Girl προκαλεί συζητήσεις και τα μηνύματά του είναι βαθιά απαισιόδοξα και αμοραλιστικά. Είναι ο θρίαμβος του κυνισμού απέναντι στις καλές προθέσεις. Πολλοί θα το βρουν υπερβολικά σκοτεινό και αρρωστημένο για τα γούστα τους. Δεν τους αδικώ. Η θέασή της ταινίας θέλει σκεπτόμενους, τολμηρούς και ανοικτόμυαλους θεατές!

Δεν υπάρχουν σχόλια: