Δεκεμβρίου 15, 2013

Captain Phillips (2013) (8 στα 10)

Υπόθεση
Η αληθινή ιστορία του καπετάνιου του πρώτου πλοίου με αμερικανική σημαία που κατελήφθη από Σομαλούς πειρατές ενώ έπλεε σε διεθνή ύδατα με κατεύθυνση το λιμάνι της Μομπάσα.

Αξιολόγηση
Το Captain Phillips, η νέα ταινία του , διηγείται την πραγματική ιστορία του Καπετάνιου Richard Phillips το πλοίο του οποίου ήταν κυβερνήτης κατελήφθη από Σομαλούς πειρατές σε διεθνή ύδατα κι ο ίδιος έπεσε θύμα ομηρίας. Είναι ένα περιπετειώδες θρίλερ, τόσο ρεαλιστικά σκηνοθετημένο ώστε σε στιγμές να σου δίνει την αίσθηση ότι βλέπεις ντοκιμαντέρ (!), με κλιμακούμενη ένταση και εντυπωσιακά γυρίσματα σε ανοικτή θάλασσα. Στα θετικά της ταινίας συγκαταλέγεται και το γεγονός ότι ο σκηνοθέτης επιλέγει να μην δαιμονοποιήσει τους Σομαλούς πειρατές, αλλά αντίθετα τους παρουσίαζει ως θύματα μιας άθλιας οικονομικής κατάστασης που τους ωθεί σε αυτού του είδους την εγκληματικότητα.

Το πρώτο μέρος της ταινίας στο οποίο βλέπουμε τις απέλπιδες προσπάθειες του πληρώματος να αποκρούσει την επίθεση των πειρατών παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Δείχνει πόσο ανοχύρωτοι είναι οι ναυτικοί σε τέτοιου είδους "ασύμμετρες απειλές"! Το δεύτερο μέρος - αν και κάπως προβλέψιμο και σαφώς λιγότερο πρωτότυπο από το πρώτο - εντούτοις διαθέτει άριστο ρυθμό, η αγωνία διαρκώς κλιμακώνεται και οι θεατές δεν μπορούν να πάρουν ανάσα. Η ένταση των σκηνών συνεπικουρείται κι από την απολύτως ταιριαστή μουσική υπόκρουση.


Ο Τομ Χάνκς σε ένα αβανταδόρικο ρόλο, που του πάει γάντι, για άλλη μια φορά εδώ μας χαρίζει μια εξαιρετική ερμηνεία, αντίστοιχη προηγούμενων ερμηνειών του για τις οποίες τιμήθηκε με υποψηφιότητα για βραβείο Όσκαρ πρώτου αντρικού (Cast Away και Saving Private Ryan) ή του απενεμήθη το όσκαρ (Philadelphia και Forrest Gump). Ειδικά το τελευταίο πεντάλεπτο της ταινίας, το οποίο δραματουργικά είναι πολύ δυνατό, μοιάζει σα να μην έχει άλλο λόγο ύπαρξης από το να δώσει την ευκαιρία στον καταξιωμένο Αμερικανό ηθοποιό για ένα ρεσιτάλ ερμηνείας! Νομίζω ότι άλλη μία υποψηφιότητα για βραβείο Όσκαρ την έχει στο τσεπάκι του!

Δεν υπάρχουν σχόλια: