Δεκεμβρίου 19, 2013

Χόμπιτ: Η Ερημιά του Νοσφιστή (2013) (6 στα 10)


Υπόθεση
Το χόμπιτ Bilbo Baggins, ο μάγος Gandalf και κάποιοι θαρραλέοι Νάνοι συνεχίζουν το ταξίδι τους προς το Μοναχικό Βουνό με σκοπό να επανακτήσουν το Erebor από το Νεσφιστή (Smaug), ένα θηριώδη φτερωτό δράκο. 

Αξιολόγηση
Η ερημιά του Νοσφιστή, η συνέχεια της πρώτης ταινίας της τριλογίας του Hobbit του Peter Jackson είναι ένα άκρως εντυπωσιακό υπερθέαμα με φαντασμαγορικά εφέ, πανέμορφα δάση, μαγικά βουνά, καλοφτιαγμένες σκηνές μαχών, θηριώδεις αράχνες, αποκρουστικά orc, και ίσως τον πιο εντυπωσιακό δράκο παραμυθιού που έχετε δει ποτέ! Επίσης παρότι απογοητεύτηκα κάπως με τη 3D εκδοχή της ταινίας καθώς αισθάνθηκα ότι δεν προσθέτει ιδιαίτερα στην ταινία, εντούτοις τη συνιστώ σε σχέση με τη συμβατική εκδοχή της, καθώς διαθέτει σε αρκετές σκηνές μεγάλο βάθος πεδίου και οφείλω να παραδεχτώ ότι κάποια έντομα  ή πουλιά που πέταξαν ξαφνικά μπροστά μου με έκαναν να αναπηδήσω από το κάθισμά μου! 

Στο θέαμα όμως εξαντλούνται δυστυχώς κι όλα τα καλά της ταινίας καθώς πέραν αυτού η ταινία σε επίπεδο ερμηνειών, ανάπτυξης χαρακτήρων, εσωτερικών συγκρούσεων των ηρώων ήταν δυσανάλογα "λίγη" και προσωπικά με άφησε αδιάφορο, για να μην πω ότι με κούρασε! Ακόμα χειρότερα, συνολικά αισθάνθηκα ότι δεν ταυτίστηκα ούτε στιγμή με την (υποτιθέμενη) αγωνία των ηρώων να φτάσουν στο μυθικό βουνό και να κατακτήσουν το Έρεβορ! Όλη η δράση και η πλοκή της ταινίας έμοιαζε σαν μια περιπλάνηση χωρίς νόημα, σαφώς προβλέψιμη, αλλά και ταυτόχρονα "προσχηματική", δηλαδή με άλλα λόγια μια απλή αφορμή για το εντυπωσιακό θέαμα. 


Αν οπότε σας αρκεί να δείτε κάτι απλά φαντασμαγορικό χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις για κάτι παραπάνω, και σίγουρα χωρίς το εμφανέστερο λογοτεχνικό υπόβαθρο του πολύ καλύτερου Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, τότε το Desolation of Smaug είναι μια καλή επιλογή για κινηματογραφική έξοδο. Αν πάλι δεν είστε φαν της κινηματογραφικής μεταφοράς των βιβλίων του Τόλκιν, αν μόνο του το θέαμα δεν σας αρκεί, ή αν το πολύ θέαμα σας "μπουκώνει", τότε προσπεράστε την ταινία και περιμένετε να τη δείτε καλύτερα όταν κυκλοφορήσει σε DVD! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: