Ιουλίου 21, 2013

Ένα καλοκαίρι (2012) (8 στα 10)

Υπόθεση
Στην επίσκεψή τους σε ένα ακατοίκητο νησί στον ποταμό Μισισιπή δύο παιδιά συναντούν έναν καταζητούμενο και αποφασίζουν να τον βοηθήσουν να ξεφύγει από τους διώκτες του.

Αξιολόγηση 
Η νέα ταινία του πολλά υποσχόμενου , σκηνοθέτη του εξαιρετικού Take Shelter, σε σενάριο του ιδίου, είναι ένα δραματικό coming of age film με στοιχεία περιπέτειας και θρίλερ, ειδικά στην κλιμάκωσή του. Στο Mud ο Nichols υιοθετεί μια επιτηδευμένα παλαιομοδίτικη αφήγηση με σχετικά αργούς ρυθμούς, που διαθέτει κάτι από την ψυχή του Stand by me, ταινίας-ορόσημου για τους σημερινούς τριαντάρηδες. 

Ο δημιουργός της ταινίας αποτυπώνει άριστα τις συγκρούσεις μεταξύ των διαφορετικών αντίληψεων περί ηθικά σωστού, περί αγάπης και αφοσίωσης, περί ανατροφής παιδιών. Παράλληλα η ταινία συνδέει υποδειγματικά το κοινωνικό και οικογενειακό υπόβαθρο των δύο εφήβων με τις πράξεις τους και αποτελεί μια σπουδή πάνω στα κίνητρα πίσω από τις επιμέρους συμπεριφορές και στην αλληλεπίδραση αυτών των συμπεριφορών στις ζωές των ανθρώπων. 

Στα δυνατά στοιχεία της ταινίας συγκαταλέγονται η πολύ καλή ανάλυση χαρακτήρων και το επιτυχημένο κάστινγκ στο οποίο ξεχωρίζει η επιλογή των δύο αγοριών, που σαν σύγχρονοι Tom Sawyer και Huck Finn κερδίζουν τις εντυπώσεις. Επίσης εκπλήσσει θετικά η εμπνευσμένη επιλογή της Reese Witherspoon στο ρόλο της "μοιραίας" Juniper! Από την άλλη, σε αντίθεση με τις περισσότερες κριτικές της ταινίας, βρήκα την ερμηνεία του κάπως επιδερμική και, νομίζω, είναι μια κακή επιλογή για τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Αντίθετα ο εξαιρετικά ταλαντούχος Michael Shannon, που εδώ τον βλέπουμε σε δεύτερο ρόλο, θα ταίριαζε καλύτερα στον κεντρικό ρόλο!

Μια ταινία που ξεχειλίζει από ανθρωπιά και όμορφα συναισθήματα, μια ταινία-ύμνος στη φιλία, μια ταινία που οφείλουν να δουν μικροί και μεγάλοι, ο αμερικανικός ανεξάρτητος κινηματογράφος στα καλύτερά του!

Δεν υπάρχουν σχόλια: