Μαρτίου 10, 2013

Οδηγός αισιοδοξίας (2012) (9 στα 10)

Υπόθεση
Ο Pat βλέπει τη ζωή του να καταρρέει: χάνει γυναίκα και δουλειά και νοσηλεύεται σε ψυχιατρική κλινική. Όταν βγαίνει, ζει με την εμμονή να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη της πρώην γυναίκας του και γνωρίζει την Tiffany, μια νεαρή γυναίκα που μόλις έχασε το σύζυγό της. Θα μπορέσει άραγε η Tiffany να τον βοηθήσει να κατακτήσει την πρώην του; 

Αξιολόγηση
Ο έρωτας πολλές φορές σε βρίσκει, όπως κι αν έχει, όταν δεν τον περιμένεις, όταν αισθάνεσαι ότι "είσαι άλλού" ή είσαι τελείως ανέτοιμος να του ανοίξεις την πόρτα! Κι αυτή είναι η γοητεία του. Και σε αυτή τη "γοητεία" στηρίζεται το Silver Linings Playbook που μας διηγείται μια ερωτική ιστορία δύο φαινομενικά αταίριαστων νέων, ανθρώπων της διπλανής πόρτας. Μια ιστορία που ξέρεις εξαρχής που θα καταλήξει, αλλά η διαδρομή είναι τόσο απολαυστική που δεν σε νοιάζει!

Οι δυσλειτουργικές οικογένειες όπως αυτή του κεντρικού ήρωα της ταινίας προσεγγίζονται με κωμική διάθεση από το σκηνοθέτη και σεναριογράφο , αλλά χωρίς όμως ωραιοποίηση. Τα προβλήματα είναι εκεί, σχολιάζονται και αξιοποιούνται δραματικά, ακούγονται άφθονες κοφτερές αλήθειες, αλλά ακριβώς τη στιγμή που πάει να βαρύνει η ατμόσφαιρα, ένα-δύο αστεία μας θυμίζουν ότι βλέπουμε κωμωδία. Κι αυτή η ισορροπία δραματικού-κωμικού στην ταινία λειτουργεί πολύ ικανοποιητικά!Η σκηνή του πρώτου (εκρηκτικού) "ραντεβού" των δύο ηρώων της ταινίας, αν και είναι "τραβηγμένη" για να σταθεί κωμικά, εντούτοις είναι τόσο έξυπνα στημένη και αντισυμβατικά ξεκαρδιστική, που νομίζω ότι και μόνο για αυτή τη σκηνή αξίζει να δείτε την ταινία! Επίσης η τελική σκηνή του χορού των δύο πρωταγωνιστών, παρότι χορογραφικά απολύτως αδιάφορη, είναι ενδεικτική της εξαιρετικής χημείας μεταξύ τους και αποτελεί αξιομνημόνευτη κλιμάκωση της ταινίας! 

Συγκινητικό, ρομαντικό και διασκεδαστικό από την αρχή ως το τέλος, το Silver Linings Playbook είναι γεμάτο όμορφα μηνύματα για τη ζωή: δεν πρέπει να αφήνουμε τις εμμονές μας να μας κλέψουν ενέργεια από την αληθινή ζωή, δεν πρέπει να φοβόμαστε να ζήσουμε, πρέπει να έχουμε τις κεραίες μας συνεχώς τεντωμένες να αφουγκραστούμε τα καλύτερα πράγματα που μας περιμένουν εκεί έξω, όπως για παράδειγμα το 'silver lining' που υπάρχει για εμάς ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής μας, όταν όλες μας οι βεβαιότητες καταρρέουν! Από τις πιο όμορφες boy-meets-girl ταινίες των τελευταίων ετών!

3 σχόλια:

vanilla είπε...

αυτή την ταινία την λάτρεψα! :)

europanos είπε...

κι εγώ παρά τρίχα να τη λατρέψω! Αν ήταν λιγότερο προβλέψιμη σε κάποιες στιγμές θα την είχα βαθμολογήσει με άριστα! Αλλά πήρε άριστα στο feel-good συναίσθημα που μου άφησε και 2 βδομάδες αφού την είδα ακόμα ψάχνω στο youtube να δω αποσπάσματα σκηνών! Κάποιες σκηνές όπως αυτή του εστιατορίου τις λάτρεψα πραγματικά!

plamengo είπε...

Πάνο, κι εμένα μού άρεσε η ταινία. Ενδεχομένως δεν θα τής έβαζα 9/10, λόγω του προβλέψιμου σεναρίου, όπως σωστά επισημαίνεις. Σίγουρα, όμως, είναι feelgood ταινία.
Στα ατού της θα έβαζα και το soundtrack! Ιδιαίτερη προσοχή αξίζει να δώσει κανείς στο τελευταίο τραγούδι, του ανερχόμενου συγκροτήματος Alabama Shakes και της Brittany Howard (της νέας Janis Joplin;).