Σεπτεμβρίου 01, 2012

Bel ami (2012) (2 στα 10)


Υπόθεση
Για τον Georges Duroy η άνοδος από το κοινωνικό περιθώριο στην κορυφή της παριζιάνικης κοινωνίας των τελών του 19ου αιώνα περνά μέσα από ... το κρεβάτι και τις ερωτικές σχέσεις που συνάπτει με πλούσιες και ισχυρής επιρροής κυρίες.

Αξιολόγηση
Είναι τόσο παταγωδώς αποτυχημένη η νέα κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου του Guy de Maupassant που παρότι αποφεύγω συνήθως να σχολιάσω ταινίες που δεν μου άρεσαν καθόλου, αισθάνομαι την ανάγκη να πω δυο λόγια για το Bel Ami, γιατί βασικά θέλω να αποτρέψω κόσμο να δει κάτι τόσο αξιομνημόνευτα κακό!

Ελάχιστη υποχρέωση ενός σκηνοθέτη είναι να αναπτύσσει επαρκώς τους χαρακτήρες των ηρώων του, να φωτίζει τα κίνητρα της συμπεριφορά τους, να μας επικοινωνεί τις αδυναμίες τους και να μας ξεδιπλώνει τη γοητεία τους. Ωιμε! Οι ήρωες των Donnellan και Ormerod, είναι χάρτινοι, η συμπεριφορά τους σε σημεία ασυνεπής, για να μην πω αλλοπρόσαλη, ενώ ο λόγος τους δεν ταιριάζει στην εποχή τους (19ος αιώνας). Χειρότερα από όλα, οι δημιουργοί της ταινίας μας αποκαλύπτουν εν είδει ξεκάρφωτης ατάκας στο τέλος της ταινίας το βασικό κίνητρο που εξηγεί τη συμπεριφορά του κεντρικού ήρωα, ενώ θα έπρεπε αυτό να είχε κτιστεί σταδιακά μέσω της σκιαγράφησής του!

Κρίμα το λαμπερό γυναικείο καστ! Χαράμι!

Αδιάφορη τηλεοπτική σκηνοθεσία, αποτυχημένη μεταφορά του κλίματος της εποχής, εξίσου αποτυχημένη προσπάθεια εκσυγχρονισμού του μυθιστορήματος, κάποιες σημαντικές αλλαγές της πλοκής σε σχέση με τη νουβέλα που αποδυναμώνουν την εξέλιξη της ιστορίας και μπερδέυουν τους θεατές, ένας πραγματικά κακός πρωταγωνιστής που η παρουσία του και μόνο αρκεί για να καταστραφεί η ταινία, δραματουργικά στοιχεία που δεν έχουν καμία προστιθέμενη αξία κι όμως τους δίνεται δυσανάλογη έμφαση, όλα αυτά είναι μερικά από τα στοιχεία που κάνουν το Bel Ami να ξεχωρίζει, με την αρνητική όμως έννοια του όρου!

Μην ξοδέψετε τα λεφτά σας! Ούτε καν για DVD!

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω λιγάκι υπερβάλλεις.
Ο Πάτινσον είναι πολύ καλός, οι χαρακτήρες πιστεύω ευδιάκριτοι, αν και σίγουρα δε μπορούν να αποδοθούν το ίδιο καλά με το βιβλίο, και η ατμόσφαιρα της εποχής επικοινωνείται στο κοινό αρκετά πειστικά πιστεύω.