Μαΐου 19, 2012

Dark Shadows (2012) (7 στα 10)


Υπόθεση
Στα τέλη του 16ου αιώνα σε ένα ψαροχώρι κάπου στη Βόρεια Αμερική μια ερωτοχτυπημένη μάγισσα μετατρέπει σε βαμπίρ τον Barnabas, το γόνο μιας πλούσιας οικογένειας, επειδή την απαρνήθηκε, ενώ πείθει τους χωρικούς να τον θάψουν ζωντανό. Το 1972 εκείνος επιστρέφει από τον τάφο και συναντά τους απογόνους της οικογένειάς του που πλέον έχει παρακμάσει σημαντικά.

Αξιολόγηση
Ο Tim Burton επιστρέφει και ξανασυνεργάζεται (για όγδοη φορά) με το Johnny Depp και (για έκτη φορά) με την Helena Bonham Carter! Στο Dark Shadows ο ταλαντούχος Αμερικανός σκηνοθέτης δημιουργεί περισσότερο μια μαύρη κωμωδία παρά ένα σκοτεινό θρίλερ, ενώ αποτυγχάνει τελείως στο ρομάντσο (μεταξύ βαμπίρ και ανθρώπου)! Τα εξαιρετικά εφέ είναι πάλι εδώ, η φωτογραφία, η μουσική και το αγαπημένο σκοτεινό σύμπαν των ταινιών του Burton είναι ακριβώς στο υψηλό επίπεδο που τα περιμένεις, ένα λαμπρό (και πολυάριθμο) επιτελείο ηθοποιών ζωντανεύει τους χαρακτήρες της σειράς, αλλά ... η συνταγή δεν δένει! 


Νομίζω ο λόγος είναι ότι οι σεναριογράφοι θέλουν να χωρέσουν σε δύο ώρες όσο δυνατόν περισσότερα στοιχεία από την ομώνυμη σειρά της δεκαετίας του 60 (που παιζόταν στις ΗΠΑ για μια πενταετία!) και χάνουν έτσι μάλλον την ουσία της ταινίας, που είναι οι αληθοφανείς χαρακτηρές, οι ιδέες, τα συναισθήματα, οι εμπνευσμένοι διάλογοι, οι ατάκες. Το περιτύλιγμα του Tim Burton είναι - όπως πάντα - καλό, αλλά δεν αρκεί αυτό από μόνο του να απογειώσει την ταινία!  Σαφώς αυτή δεν είναι μια από τις καλύτερες στιγμές του Burton, αλλά σε κάθε περίπτωση - και κυρίως λόγω του χιούμορ της - βλέπεται ευχάριστα!

1 σχόλιο:

Γιώτα Παπαδημακοπούλου είπε...

Αγαπάμε Depp! Αγαπάμε Tim! Θα το δω οπωσδήποτε! :)