Νοεμβρίου 24, 2011

Jane Eyre (2011) (8 στα 10)

Υπόθεση
Ορφανή κι από τους δύο γονείς, παραμελημένη από τη σκληρή θεία της, η Jane Eyre μεγαλώνει σε ίδρυμα και όταν ενηλικιώνεται εργάζεται ως δασκάλα κατ' οίκον στην έπαυλη ενός πλούσιου ευγενή, ο οποίος απουσιάζει στο εξωτερικό. Ένα σούρουπο διασχίζοντας το δάσος κατευθυνόμενη σε γειτονική πόλη η Jane έχει μια ξαφνική συνάντηση με άγνωστο άντρα, ο οποίος θα της αλλάξει ριζικά τη ζωή.

Αξιολόγηση
Υποδειγματική μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος του 1847 της Charlotte Brontë, το Jane Eyre αν και νοηματικά δυσκολεύεται να επικοινωνήσει με το σύγχρονο θεατή, εντούτοις τον γοητεύει με την άρτια κινηματογράφησή του (παραγωγή BBC γαρ, περιμένατε κάτι λιγότερο;!).

Ο Cary Fukunaga επιλέγει ως κορμό της ταινίας το σημείο εκείνο του βιβλίου στο οποίο η νεαρή πρωταγωνίστρια εργάζεται ως γκουβερνάντα στην οικία Rochester, ενώ προσπερνά ταχέως τα παιδικά χρόνια της ηρωίδας πρώτα στο σπίτι της σκληρής θείας της και έπειτα στο ορφανοτροφείο. Αυτή είναι προφανώς μια συνειδητή (και ορθή!) επιλογή καθώς εκεί ακριβώς βρίσκεται το ζουμί του βιβλίου, όταν η ώριμη πλέον Jane Eyre ξεδιπλώνει τα συναισθήματά της, κερδίζει την προσοχή με την οξύνοια και την ειλικρίνειά της ενώ για πρώτη φορά είναι τόσο ευάλωτη καθώς ο έρωτας τη συναντά και μειώνει τις αντιστάσεις της χαρίζοντάς της μια ανθρώπινη ακτινοβολία (σε αντίθεση με την αμυντική και μάλλον απόκοσμη πρότερη στάση της).


Αναφορικά με τη σκιαγράφηση της κεντρικής ηρωίδας, ο σκηνοθέτης μεταφέρει άριστα το πνεύμα του βιβλίου και την παρουσιάζει ως ένα πνεύμα ατίθασο, τολμηρό και ταυτόχρονα ηθικά ακέραιο με βαθιά εδραιωμένες απόψεις περί καλού και κακού.
Η δε πρωταγωνίστρια, η ανερχόμενη Αυστραλέζα Mia Wasikowska, αποδεικνύεται άριστη επιλογή για το ρόλο καθώς ενσαρκώνει με εξαιρετική πειστικότητα και καλά μελετημένο πάθος την Jane Eyre!

Μια σκοτεινή, εμπλουτισμένη με στοιχεία θρίλερ, κινηματογραφική μεταφορά ενός κλασικού μυθιστορήματος, πλημμυρισμένη από συναισθήματα και όμορφα εξωτερικά πλάνα, το Jane Eyre θα αρέσει ιδιαίτερα στο γυναικείο κοινό και στους φίλους των ταινιών εποχής!

Δεν υπάρχουν σχόλια: